Boken Välja karriärväg”Välja karriärväg” är en arbetsbok framtagen av studie- och yrkesvägledaren Berit Haugen i samarbete med Tremedia. Den är tryckt i fyrfärg och innehåller illustrationer, vilket gör den enkel och trevlig att jobba med.

Boken vänder sig i första hand till ungdomar som står inför sitt val till gymnasieskolan och elever på Introduktionsprogrammet som siktar på ett nationellt program. Boken kan även användas av andra grupper som vill utforska sina möjligheter inför framtiden och träna sin valkompetens. För dessa grupper kan man välja att hoppa över kapitlet ”Gymnasieprogrammen”.

Bokens upplägg och exempelsidor

Här ser du hur boken är upplagd och några exempelsidor ur varje kapitel.

Kapitel 1: Vem är du och vet du vad du vill? 
Här får du börja tänka på vad du gillar, vilka egenskaper och förmågor du har och vilken framtid du drömmer om. Dessa kunskaper om dig själv är bra att du har med dig i alla kommande övningar som finns i den här arbetsboken.
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 2: Arbetsmarknad och branscher 
Alla yrken i Sverige och andra länder brukar sorteras in i grupper som ibland kallas för branscher eller näringar. Detta får du lära dig mer om i det här kapitlet. Du kommer också att lära dig mer om vad arbetsmarknad är och hur det är tänkt att den ska fungera.
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 3: Yrken och jobb
Här kommer du att jobba med att titta på vad olika yrken innehåller för arbetsuppgifter och vilka förmågor som kan vara viktiga i yrket. Du får också fundera på vad du tycker är viktigt för dig i ett framtida yrke.
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 4: Arbetsmiljö och medicinsk studie- och yrkesvägledning
I det här kapitlet kommer du att få lära dig mer om vad arbetsmiljö är och om eventuella risker som finns i en bransch eller i ett yrke.
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 5: Söka jobb och praktik
I detta kapitel får du lära dig mer om hur det kan gå till att söka ett jobb. Du ska få träna på att presentera dig för en arbetsgivare och du får lära dig mer om vad arbetsgivare ofta ställer för krav när de ska anställa ny personal.
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 6: Gymnasieprogrammen
Nu är det dags att titta närmare på gymnasieprogrammen. Vilka finns och vad får du lära dig på de olika programmen? Du kommer också att få lära dig mer om vilka likheter och skillnader det finns mellan grundskolan och gymnasieskolan.
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 7: Inför vägledningssamtalet
Nu har du tittat på yrken och vilka möjligheter som finns inom gymnasieskolan och snart är det dags att fatta beslut. En del i att bestämma sig är att prata med din studie- och yrkesvägledare. Det är viktigt att vara väl förberedd för vägledningssamtalet.
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 8: Att bestämma sig
I det här kapitlet får du lära dig om olika strategier som du kan använda när du ska bestämma dig för vilket gymnasieprogram du vill gå. Kom ihåg: Det är du som har ansvaret för att du gör ett gymnasieval som är bra för dig!
Se exempelsidor som pdf >>

Kapitel 9: Framtidsplan
I detta sista kapitel får du göra en framtidsplan. Nu har du lärt dig mer om dig själv, du har lärt dig mer om yrken och förutsättningar för det yrket. Kanske har du ändrat en del av dina tankar under tiden som du jobbat med uppgifterna? Det är helt ok och det är vanligt att man gör det när man lär sig nya saker.
Se exempelsida som pdf >>

Handledning
Till boken hör en handledning (levereras digitalt) som ingående förklarar och ger exempel på hur arbetet kan läggas upp och här finns även ytterligare exempel på övningar.

Läs mer och beställ i webbshoppen