Nyhetsarkiv2021-01-26T08:32:41+00:00

Nyhetsarkiv

De är bäst i Sverige på samverkan mellan skola och näringsliv

2024-03-01|

I Götene möter barnen industrin redan i förskolan. I en intervju med TN berättar kommunen om nycklarna till ett lyckat samarbete mellan skola och näringsliv. ”Vi har byggt upp ett klimat där det finns ett sug av att samverka, och med det kommer man väldigt långt, säger Elisabeth Hult, rektor inom förskolan i Götene.

Läs mer om SSA-arbetet i Götene på .se

Så kan Sveriges nya STEM-strategi se ut – ”Vi behöver göra saker nu”

2024-02-29|

Regeringen utlovar en svensk STEM-strategi redan mot slutet av året för att få fler elever att välja de viktiga matematik- och teknikämnena. Åtgärder som snabbt ger effekt efterfrågas av arbetsgivare och fack. ”Vi behöver fart i reformerna”, säger Joakim Bourelius på Innovationsföretagen.

På svensktnaringsliv.se kan du läsa mer om svensk STEM-strategi

Dimensionera och matcha – samhället måste visa vägen

2024-02-29|

Alla kan inte bli ekonomer och samhällsvetare. Fler elever måste välja yrkesprogrammen för att samhället inte ska sluta fungera, menar vägledaren Glenn Castenbladh Rafors.

Läs hela artikeln på vilarare.se

Snart öppnar ansökan för piloten yrkesutbildning på gymnasial nivå

2024-02-28|

Den 29 februari öppnar myndigheten den första ansökningsomgången för pilotverksamheten för yrkesutbildning på gymnasial nivå.

I december fick myndigheten i uppdrag att förbereda införandet av en ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna, vilket sker i form av en pilotverksamhet under 2024-2026 och med utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan.

– Det händer mycket på kompetensförsörjningsområdet just nu. Utöver yrkeshögskolans expansion och framtidsarbete har vi nu också den här pilotverksamheten som är ett spännande initiativ att skapa nya utbildningsvägar till yrkesroller utifrån ett nationellt perspektiv, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Magnus Wallerå.

På myh.se finns mer om piloten för yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Det ska bli lättare för elever att få läsa i snabbare takt och på en högre nivå

2024-02-23|

I dag är det många elever som inte får den utmaning de behöver i undervisningen. För att möta högpresterande elever som behöver utmanas mer i undervisningen föreslår regeringen nu att det ska bli lättare att få läsa i snabbare takt och på en högre nivå inom ramen för sin vanliga grundskoleutbildning. Försöksverksamhet med spetsutbildningarna i grund- och gymnasieskolan kommer också att permanentas.

– Det är viktigt att alla elever får chans att utmanas i undervisningen och möjlighet att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Det här gäller även de mest högpresterande eleverna, skolan får inte hålla tillbaka de som kan och vill gå före, säger skolminister Lotta Edholm.

Läs mer om förslaget på regeringen.se

Regeringen avsätter 658 miljoner för inköp av läroböcker

2024-02-21|

Regeringen gör omfattande satsningar för ökad läsning och 2023 infördes ett statsbidrag för inköp av läroböcker. För 2024 har ungefär 658 miljoner kronor avsatts. Nu har Skolverket beslutat hur mycket varje huvudman kan söka.

Mer om statsbidraget för inköp av läroböcker på regeringen.se

Många lediga sommarjobb – topplista per län

2024-02-20|

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Idag finns det 54 400 lediga sommarjobb i Platsbanken, de flesta inom vård och omsorg.

– Det finns många jobb att söka trots lågkonjunkturen, vilket bekräftar det vi har sett i våra prognoser. I så gott som hela landet finns ett stort behov av sommarpersonal vilket ger goda förutsättningar för arbetssökande, säger Alva Johansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Mer om alla lediga sommarjobb finns på arbetsförmedlingen.se

Yrkes-SM 23-25 april 2024 Karlstad

2024-02-20|

Yrkes-SM arrangeras mellan den 23 och 25 april 2024 på Tingvalla Sportcenter. På Yrkes-SM kan besökarna förutom att titta på yrkestävlingarna också själva prova på olika yrken och få information om yrken och utbildningar. Programledare är Ida och Malte Hallquist. Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Välkomna!

Allt om yrkes-SM i Karlstad finns på yrkessm.se

Direktövergången till högskolan minskar efter pandemin

2024-02-20|

Andelen personer som påbörjar högskolestudier det året de fyller 19 år har minskat kraftigt i de två senaste årskullarna. Det visar rapporten Rekryteringen till högskolan 2022. Rapporten publiceras årligen och redovisar skillnader per län och kommun.

På uka.se finns mer om direktövergången till högskolan.

Anmälan till årets sommarkurser öppnar

2024-02-20|

Från och med den 19 februari går det att anmäla sig till över 700 kurser och program i antagningsomgången ST 2024. Förra året anmälde sig nära 54 000 sökande, en ökning med drygt två procent jämfört med ST 2022.

Läs mer om sommarkurserna på uhr.se

Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna

2024-02-19|

För att bredda utbudet av yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå, föreslår utredningen bland annat att det ska inrättas en ny utbildningsform inom det offentliga utbildningsväsendet. Utbildningsformen ska benämnas yrkesskola. Yrkesskolan ska ha sin utgångspunkt i yrkeshögskolemodellen och inte ingå i skolväsendet.

Läs mer om nya utbildningsformen yrkeskolan på regeringen.se

Ladda ner betänkandet av Yrkesvuxutredningen – Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna

Projektet VÄGEN öppnar dörren till arbetslivet

2024-02-16|

Folkbildningsrådets ESF-projekt VÄGEN ska motverka utanförskap och underlätta övergången från folkhögskola till arbete och vidare studier. På Hagabergs folkhögskola anordnas en inspirationsdag för unga med bl.a. LO och Kriminalvården. Genom inspirerande jobbdagar får deltagare möta arbetsgivare och lära sig om arbetsrätt.

Läs mer om projektet vägen på folkbildningsradet.se

Skolverket: Podd om Gy25, studie- och yrkesvägledning och komvux

2024-02-15|

Ämnesbetyg och Gy25 närmar sig. Inom komvux finns många frågor hur övergången blir mellan nuvarande system och Gy25. I studion delar studie- och yrkesvägledare Berit Kristiansen med sig av sina funderingar och frågor tillsammans med Emelie Högberg och Mikaela Zelmerlööw, båda undervisningsråd från Skolverket. Hur ska eleverna kunna pussla ihop sina utbildningar i två system? Hur påverkar förändrade programstrukturer yrkespaketen?

Podd: Gy25, studie- och yrkesvägledning och komvux

Transkribering av podden – Gy25, studie- och yrkesvägledning och komvux

Ungas yrkesdrömmar matchar inte arbetsmarknadens behov

2024-02-15|

En undersökning bland gymnasieungdomar visar att de yrken många vill utbilda sig till inte är de yrken som arbetsmarknaden främst efterfrågar. Yrkesplanerna skiljer sig också åt beroende på kön, bakgrund och var i landet ungdomarna bor.

SCB genomförde 2021 en enkätundersökning riktad till gymnasieungdomar som gick i årskurs 3. Enkäten handlade bland annat om huruvida eleverna var intresserade av vidare studier och vad de ville arbeta med när de uppnått 30-årsåldern.

På scb.se finns mer om ungas yrkesdrömmar 

Helt ny kortlek – Intressekort!

2024-02-13|

   

Nu kan du beställa en helt ny kortlek – Intressekort. Vi har haft många kunder som efterfrågat ett sådant verktyg och nu har vi tagit fram just detta. Liksom vår redan befintliga produkt Jobbkort innehåller den 110 kort som levereras i en smidig ask.

Intressekort innehåller fotografier som visar på olika intressen och hobbyer. Korten innehåller människor som utför en hobby samt symboler/verktyg eller annat som på ett tydligt sätt representerar intresset. Intressekort finns även som digital produkt.

Beställ fysisk kortlek och få digital version på köpet

Alla som beställer Intressekort (den fysiska kortleken) innan den 1 april 2024 får kostnadsfritt även den digitala versionen.
Du laddar ner den direkt från ditt bekräftelsemejl som kommer när du beställt i webbshoppen.

OBS! Den fysiska kortleken är under tillverkning och levereras vecka 13.

Läs mer och beställ kortleken Intressekort (få den digitala versionen på köpet vid beställning innan 1 april!)

Läs mer och beställ digitala Intressekort

Kärvt att ordna apl i pressad ekonomi

2024-02-09|

Skolorna märker av det kärva läget för många företag i arbetet med att få ut elever på apl.
– Vi förstår att det kan vara svårt att ta emot en elev om man inte vet om man kan erbjuda någon anställning. Men man måste tänka långsiktigt, säger Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Byggföretagen.

Läs hela artikeln på vilarare.se

Podd för dig som jobbar som studie- och yrkesvägledare

2024-02-07|

Det här är en podd för dig som är studie- och yrkesvägledare på grundskolan och gymnasiet. Lyssna på Mikaela Zelmerlööw som ansvarar för studie- och yrkesvägledningsfrågor på Skolverket och Emelie Högberg som jobbar med införandet av Gy25 i deras samtal med Eva Mirsch som är studie- och yrkesvägledare på en grundskola.

Podd: Hur påverkar Gy25 dig som studie- och yrkesvägledare i grundskolan och gymnasiet? (17:53 min)

Transkribering av podden – Hur påverkar Gy25 dig som studie- och yrkesvägledare i grundskolan och gymnasiet? (Pdf, 60 kB)

Ett år med omställningsstudiestödet – officiell statistik publicerad

2024-02-07|

Det första året med omställningsstudiestödet har passerat och nu finns officiell statistik för 2023 publicerad. Nästan 5 200 personer studerade med omställningsstudiestöd under förra året.

Statistiken för omställningstudiestödet finns på csn.se

Vägledning av nyanlända i skolan – samtal om framtiden

2024-02-06|

Artiklar på skolverket.se om vägledning av nyanlända

Studie- och yrkesvägledningssamtal och vägledning med nyanlända elever kan innehålla utmaningar. I fyra artiklar resonerar Åsa Sundelin kring samtalsmetodiska ideal, frågor om lärande och karriärlärande i undervisningen.

Artiklarna om vägledning av nyanlända finns på skolverket.se

Mötesplats gymnasieskola

2024-02-06|

Mötesplats gymnasieskola är en digital konferens från Skolverket

Mötesplats gymnasieskola är en digital konferens som vänder sig till dig som arbetar i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan. Den 6 till 8 februari erbjuder vi valbara webbinarier för dig som vill veta mer om vad som är på gång i din skolform.

Mer om program och anmälan på skolverket.se

Ungdomsbarometern: Generationsrapporten 2024

2024-02-01|

 

Generationsrapporten 2024

I en orolig värld prioriterar ungdomar dagliga orosmoment och trygghet över långsiktiga samhällsfrågor. Vänner, familj och den egna ekonomin blir i stället viktigare. Det politiska engagemanget minskar samtidigt som andelen som anser att de har små eller inga möjligheter att påverka i samhället ökar. Fler än hälften (56 procent) tror inte att politikerna kan lösa samhällsproblemen och tron på demokrati minskar. Det visar Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024 som är baserad på intervjuer med 15 000 ungdomar i åldern 15-24 år.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här visar en nulägesbild över ungdomar i Sverige. Vi befinner oss i en orolig omvärld vilket gör att fokus för många unga hamnar närmre sig själv. De stora samhällsfrågorna får vänta och i stället engagerar sig unga i saker som skapar trygghet och säkrar nuet. Det kan handla om prioriteringar kring sin privatekonomi, utbildning, karriär eller sina vänner, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern.

Läs hela artikeln om Generationsrapporten 2024 på ungdomsbarometern.se

Ladda ner rapporten: Generationsrapporten 2024 

Bedömningstjänsten

2024-01-30|

I den här tjänsten ser du vad din utländska utbildning motsvarar här i Sverige. Börja med att söka efter landet din utbildning är från. Ladda ner en pdf och skicka till arbetsgivaren när du söker jobb. Du får också veta om din utbildning ger grundläggande behörighet till högskolestudier.

I tjänsten finns över 1000 kvalifikationer från 88 länder.

Mer om Bedömningstjänsten på uhr.se

Berit Haugen: ”SYV är ett elevhälsoarbete!”

2024-01-29|

I över 30 år har ­Berit Haugen varit ­studie-­ och yrkes­väg­ledare. I takt med över 30 års rutin och ett växande fackligt ­engagemang har Berit Haugens idéer formats kring hur ­yrkesrollen ska kunna stärkas. Vi Vägledare besökte hennes jobbvardag i Krokom.

Det pågår lektion i sal A7 på Ås skola i Krokom, långt in i korridoren på andra våningen i A-huset med utsikt över ortens kyrkogård. Det är Berit Haugen, studie- och yrkesvägledare på skolan, som har en av veckans sex schemalagda vägledar-lektioner. I dag är niorna på plats och de arbetar med boken ”Välja karriärväg – Träna din valkompetens”, ett läromedel som Berit själv står som författare till.

– Det var på mitt initiativ som boken kom till, säger hon. Det fanns inget material för eleverna tidigare, men nu har vi den här sedan ett år tillbaka. Det känns fint. Tidigare hade jag materialet på lösa blad i många år.

Att ha en lärobok i undervisningen blir en tydlig signal om att ämnet är viktigt. Att studie- och yrkesvägledning inte är en vid-sidan-om-kunskap på skolan vittnar även de schemalagda lektionerna om menar Berit.

Läs hela artikeln på Vi vägledare

Läs mer och beställ boken Välja karriärväg

Vägledarkonferensen 2024, 21-22 mars, Stockholm

2024-01-29|

Än finns tid att anmäla sig till Vägledarföreningens årliga konferens!

Konferensen hålls på mötesplats Mariatorget i Stockholm den 21-22 mars. Årets tema är: Vägledning av alla, för alla – vägledningens kompensatoriska uppdrag

Ett av studie- och yrkesvägledares större uppdrag är att arbeta kompensatoriskt för att främja likvärdighet och ge individer självkänsla, identitet och framtidshopp. Men hur ser det egentligen ut runt omkring i vårt land? Den svenska modellen gör att Sverige är möjligheternas land. Här kan du få både en andra och tredje chans att ombestämma dig, reparera tidigare skolgång och att hitta nya möjligheter genom hela livet. Hur bidrar vi studie- och yrkesvägledare till det livslånga lärandet och till att Sverige ska fortsätta vara möjligheternas land?

Anmäl dig idag!

Mer om anmälan finns på vagledarforeningen.se

Ladda ner konferensprogrammet som pdf

Ladda ner presentation av föreläsarnasom pdf

Ladda ner presentation av seminarier/workshops som pdf

Om Byggåret

2024-01-29|

Vi på Peab vill ha ett jämställt samhälle där fler tjejer är med och bygger. Därför har vi startat Byggåret, ett ettårigt lärlingsprogram för tjejer som vill testa att jobba hos oss. För att gå Byggåret behöver du inte kunna något om byggande i förväg. Yrket lär du dig hos oss. Och självklart får du en bra lön från dag ett.

Läs mer om byggåret på peab.se

Eures öppnar EU:s arbetsmarknad för studerande

2024-01-26|

Den fria rörligheten inom EU är ett av de mest uppskattade resultaten av Europasamarbetet. Mycket har genom åren gjorts för att smidigt överbrygga gränserna mellan våra länder. Som boende i ett EU land har vi rätt att arbeta på hela den fria arbetsmarknaden i Europa. Här kan Eures vara till hjälp.

Läs mer om Eures på uhr.se

Goda skolresultat för elever på gymnasieskolans idrottsutbildningar

2024-01-24|

Skolverket har för första gången sammanställt statistik om idrottsutbildningar för ungdomar som kombinerar sin gymnasieutbildning med elitidrott. Av statistiken framgår att eleverna på dessa utbildningar generellt har goda skolresultat, uppnår gymnasieexamen och sällan avbryter sin utbildning. Få av eleverna har professionell idrottsutövare som huvudsakligt yrke efter examen.

Allt om idrottsutbildningarnas skolresultat finns på skolverket.se

Fortsatt brist på sjuksköterskor, yrkeslärare och gymnasialt yrkesutbildade

2024-01-24|

Trender och Prognoser 2023 visar att bristerna även på längre sikt kommer att finnas inom hälso- och sjukvården. Det bedöms även vara fortsatt brist på yrkeslärare och personer med gymnasial yrkesutbildning inom flera områden.

– Det bedöms bli fortsatt brist på arbetskraft inom hälso- och sjukvård och på yrkesutbildade från gymnasiet. Det gäller bland annat sjuksköterskor, vård- och omsorgsutbildade samt industritekniskt utbildade, säger Catarina Annetorp Hörnsten, analytiker på SCB.

Mer om tillgång och efterfrågan på arbetskraft med olika utbildningar finns på scb.se

Trots högre utbildning har kvinnor lägst inkomst i familjen

2024-01-23|

Högre utbildning hjälper inte – kvinnor i Sverige har fortfarande generellt sett lägre inkomst än de män de lever tillsammans med, även då männen har en lägre utbildningsnivå än de själva. Ännu större blir gapet mellan kvinnor och män om familjen har barn. Det visar en ny undersökning från SCB.

Läs hela artikeln och undersökningen på scb.se

Behörighetsprovet ska nu utvärderas

2024-01-23|

I och med att höstens provskrivare fått sitt resultat avslutas nu den försöksverksamhet som UHR genomfört tillsammans med fem lärosäten. Antalet godkända under försöksperioden är 1 018 vilket utgör cirka 82 procent av totala antalet provskrivare.

Mer om utvärderingen av behörighetsprovet finns på uhr.se

Stora skillnader i resultat för yrkesprogrammen

2024-01-19|

På ett par yrkesprogram är det nära var tredje elev som inte når examen inom tre år. På andra program är det två av fem, visar siffror från Skolverket. En förklaring kan vara att en del börjar jobba innan examen, kommenterar Katarina Storm Åsell som är utredare på SKR.

Läs mer om genomströmningen på yrkesprogrammen på vilärare.se

Spelbranschen: Folkbildningen viktig för framtidens kompetensförsörjning

2024-01-19|

En ny rapport från Dataspelsbranschen pekar ut folkbildningen som en viktig väg in i spelbranschen. Att värna folkhögskolor och studieförbund lyfts som en viktig åtgärd för att säkra branschens kompetensförsörjning.

Läs artikeln om folkbildningens betydelse för spelbranschen på folkbildningsradet.se

Läs rapporten som pdf – Fler vägar in i spelbranschen

Kostnadsfritt: Elevsammanfattning ”Plugga vidare”

2024-01-18|

Nu kan du ladda ner en kostnadsfri pdf-fil riktad till elever över utbildningar efter gymnasieskolan. Pdf-filen består av två A4-sidor och innehåller en sammanfattning av det som tas upp i PowerPoint-presentationen ”Plugga vidare”.

Du kan använda den i kombination med PowerPoint-presentationen eller fristående som en påminnelse och översikt för eleverna.

Sammanfattningen innehåller kortfattad information om:

  • Högskolan
  • Yrkeshögskolan
  • Kommunal vuxenutbildning
  • Folkhögskolan
  • Studera utomlands
  • Andra utbildningar för vuxna
  • Studieekonomi
  • CSN:s olika studiestöd
  • Adresser till viktiga webbplatser

Ladda ner Elevsammanfattningen som pdf-fil

Forskaren: Synen på yrkesutbildning måste förändras

2024-01-16|

För få utbildar sig till yrkeslärare och en stor andel lämnar yrket.
– Synen på yrkesutbildning måste förändras och lärosätena behöver bli bättre på att visa betydelsen av att yrkesmänniskor utbildar sig till yrkeslärare, säger forskaren Maria C Johansson.

Läs artikeln på vilarare.se

Skolverket: Mötesplats gymnasieskola

2024-01-12|

Mötesplats gymnasieskola är en digital konferens som vänder sig till dig som arbetar i gymnasieskolan eller anpassade gymnasieskolan. Den 6 till 8 februari erbjuder vi valbara webbinarier för dig som vill veta mer om vad som är på gång i din skolform.

Allt om program och anmälan finns på skolverket.se

Debattartikel ”Vägledarna har lämnats ensamma” – Sverige sämst i Norden

2024-01-12|

Behovet av dimensionering och en seriös systematisk satsning på studie- och vägledning är akut, skriver Anders Lovén.

Läs hela artikeln på vilärare.se

Sökbeteende bidrar till den sociala snedrekryteringen till högskolan

2024-01-09|

Det har sedan länge konstaterats finnas en stor snedrekrytering till högskolan efter individers sociala bakgrund (mätt med den högst utbildade förälderns utbildningsnivå). Bättre förkunskaper är en förklaring till detta, men även sökbeteendet är en viktig faktor. Individer med högutbildade föräldrar söker till fler utbildningar och till fler lärosäten och ökar därmed sina chanser att bli antagna till högskolan.

Läs mer om den sociala snedrekryteringen till högskolan på uka.se

Fler än hälften får jobb på sin LIA-plats

2024-01-09|

Ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att examinerade från yrkeshögskolan ofta får jobb hos den arbetsgivare där de gjort sin LIA-praktik. ”Yrkeshögskolans nära samverkan med arbetslivet och den stora andelen LIA-praktik på utbildningarna är nyckeln till utbildningsformens goda resultat”, säger MYH:s generaldirektör Magnus Wallerå.

På myh.se kan du läsa mer om att få jobb på sin LIA-plats 

Väl mött 2024!

2024-01-08|

Hoppas att ni haft en bra jullovsledighet och att ni laddat batterierna för ett nytt läsår!

Nu är vi tillbaka på ontoret och det är full fart igen.

Väl mött under 2024!

God Jul och Gott Nytt År!

2023-12-20|

Vi på Tremedia vill önska alla våra kunder en riktigt god jul och ett gott nytt år! 

Vi vill också passa på att tacka för all hjälp, respons och uppskattning som vi fått under året som gått. Er input och feedback är ovärderlig för oss!

Tremedias kontor kommer att hålla stängt från den 22 december till den 8 januari. Har du brådskande ärende så skicka ett mejl till anna@tremedia.se så hör vi av oss så fort vi kan.

Samlat ansvar viktigt för att fler ska få jobb efter anpassad gymnasieskola

2023-12-19|

För andra året har Skolverket följt upp ungdomars sysselsättning efter avslutade studier i anpassad gymnasieskola. Statistiken visar att daglig verksamhet är den vanligaste sysselsättningen. Statistiken visar också att andelen ungdomar som hade ett jobb ökade ett år efter att de gått ut anpassad gymnasieskola.

– Det är glädjande att andelen ungdomar i sysselsättning ökade ett år efter att de avslutat sina studier. Vi kan dock konstatera att det trots en viss ökning i etableringsgraden är en elevgrupp som står långt ifrån arbetsmarknaden, och vi behöver ta ett samlat ansvar för att fler ska komma i arbete, säger Klara Borg, undervisningsråd på Skolverket.

Läs mer på skolverket.se om jobb och sysselsättning efter anpassad gymnasieskola

Lovskolor ett bra komplement men passar inte alla elever

2023-12-15|

Skolverket har följt upp hur lärare och rektorer uppfattar lovskola i grundskolan. I studien uppger sju av tio rektorer att elever i stor utsträckning har förbättrat sina kunskaper i ämnen de läst under lovskolan. Men trots det så uppger många av deltagarna i studien att lovskola inte passar alla elever.

Läs uppföljningen av  grundskolans lovskola på skolverket.se

Kursläraren i Umeå om studievägledning med hjälp av AI: ”Kan inte ersätta oss”

2023-12-14|

En artificiell studie- och yrkesvägledare kan bli en hjälp eftersom det råder brist på studie och yrkesvägledare. Men Nina Wendel, universitetsadjunkt på studie- och yrkesvägledarprogrammet på Umeå universitet, är skeptisk.

– AI kan fungera som ett komplement men det kan inte ersätta oss, säger hon.

Läs artikeln om AI-baserad studievägledning på svt.se

AI blir nytt ämne i gymnasieskolan och på komvux på gymnasial nivå

2023-12-14|

Hösten 2024 kommer gymnasieskolor och utbildningsanordnare inom komvux kunna erbjuda det nya ämnet artificiell intelligens. Ämnet kommer främst fokusera på AI-utvecklingen ur ett samhällsperspektiv men även ge eleverna möjlighet att lära sig att använda AI för problemlösning.

Läs mer om AI som nytt gymnasieämne på skolverket.se

Från bidrag till jobb

2023-12-14|

För att öka sysselsättningen och möta kompetensbristen behövs nya idéer så att fler långt från arbetsmarknaden ska komma i arbete. SKR anser att regeringens aktivitetskravsreform för ekonomiskt bistånd kan bli verkningsfull arbetsmarknadspolitik om den görs rätt. Under de kommande månaderna kommer vi därför presentera ett antal beslutsunderlag som stakar ut SKR:s syn på arbetsmarknadspolitiken och hur ett aktivitetskrav måste vara utformat.

Läs mer om aktivitetskravsreformen på skr.se

Folkhögskolan erbjuder vägar till studier för unga som varken arbetar eller studerar

2023-12-14|

Folkhögskolan spelar en viktig roll för att unga som varken arbetar eller studerar ska få möjlighet att fullfölja gymnasiestudier, särskilt gäller det för unga med funktionsnedsättningar. Det skriver Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i en ny rapport.

Läs hela artikeln på folkbildningsradet.se

Arbetslösheten ökar – men bristen på utbildad arbetskraft består

2023-12-13|

Arbetsmarknaden har varit överraskande motståndskraftig, men de senaste månaderna har arbetslösheten börjat öka. Nästa år väntas arbetslösheten fortsätta uppåt för att sedan minska sakta under 2025.

Arbetsmarknaden har under hösten börjat ge vika. Antalet varsel och arbetslösheten ökar samtidigt som antalet lediga jobb blir färre. Arbetsförmedlingens enkätundersökning visar att pessimismen bland arbetsgivare är lika stor nu som i samband med finanskrisen 2008. Samtidigt råder det fortfarande omfattande brist på arbetskraft med efterfrågade kompetensen, främst inom den offentliga sektorn, vilket delvis håller tillbaka uppgången av arbetslösheten. − Oavsett konjunkturläge kommer efterfrågan på utbildad arbetskraft vara stor, vilket framför allt beror på fler äldre i befolkningen. Det medför ett fortsatt stort behov av personal inom exempelvis inom vård och omsorg, säger Lars Lindvall, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Mer om utvecklingen på arbetsmarknaden finns på arbetsformedlingen.se

Brist på utbildade inom vård och teknik

2023-12-13|

Arbetskraftsbarometern 2023 visar att bristen på arbetskraft är särskilt stor på yrkesutbildningar inom vård och teknik. På tre års sikt flaggar arbetsgivarna för ett ökat antal anställda civilingenjörer. Behovet av högskoleingenjörer med inriktning mot el, elektronik och datateknik väntas också öka.

– Bristen på arbetskraft med rätt utbildning är särskilt stor inom vård och teknik. Det saknas till exempel specialistsjuksköterskor inom anestesi och nyutexaminerade i automation, säger Karolina Eriksson, statistiker på SCB.

Läs mer om bristutbildningar på scb.se

De första ämnesplanerna i ämnesbetygsreformen Gy25 är nu beslutade

2023-12-12|

Regeringen har fattat beslut om de nio gymnasiegemensamma ämnena i gymnasieskolan och komvux på gymnasial nivå. Ämnesplanerna är de första att bli beslutade i reformen Gy25 som bland annat innebär att ämnesbetyg ersätter kursbetyg 1 juli 2025.

Läs mer om de nya ämnesplanerna på skolverket.se

Försök med branschskolor avslutat

2023-12-12|

Under de senaste fem åren har 450 elever deltagit i branschskoleutbildning inom försöksverksamheten med branschskolor, och de flesta av eleverna har etablerat sig inom sitt yrkesområde. Försöket är en del av arbetet med att stärka den nationella kompetensförsörjningen inom smala yrkesområden där efterfrågan är större än utbudet av arbetskraft.

Mer om försöksverksamheten med branschskolor finns på skolverket.se

Drygt 204 000 antagna till vårens högskoleutbildningar

2023-12-12|

Både antalet antagna till högskoleutbildningar och antalet behöriga sökande ökar med drygt fyra procent våren 2024 jämfört med våren 2023. Samtidigt är könsfördelningen oförändrad – två tredjedelar av både de behöriga sökande och de antagna är kvinnor.

På uhr.se finns allt om antagningen till högskolan 2024.

Nytt jobb lockar äldre till skolbänken

2023-12-12|

Är du över 47 och funderar på att studera? Du är inte ensam. Det blir allt vanligare att studera längre fram i livet, och många gör det för att få ett yrke som de vill ha. Samhällsutvecklingen och höjd åldersgräns för att få studiemedel beskrivs som två bidragande orsaker.

Att studerandet blir allt vanligare bland äldre visar en ny undersökning från CSN. Utvecklingen tog fart under pandemin och har sedan dess fortsatt att ligga på en hög nivå. De senaste tio åren har antalet studerande i åldern 47–60 år ökat med hela 64 procent och de som tar studiemedel i den åldersgruppen har ökat med 130 procent. De allra flesta är kvinnor. Under andra halvåret 2022 studerade till exempel nästan 10 000 kvinnor i åldersgruppen med studiemedel, jämfört med 3 400 män.

Läs mer om behovet av utbildning i stigande ålder på csn.se

Smidig övergång från högskola till arbetsmarknad för de flesta – men stora skillnader mellan olika utbildningar

2023-12-12|

För de allra flesta som tar en examen vid svenska högskolor och universitet är övergången från studier till att etablera sig på arbetsmarknaden relativt smidig. Däremot syns skillnader i etablering baserat på examina och ämnesinriktningar, enligt en ny rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ som undersökt etableringsgraden bland personer som tagit examen läsåren 2015/16–2019/20.

Läs mer om övergången från studier till arbetsmarknad på uka.se

Skolverket: Kolla in vårens kurser för syv

2023-12-07|

Att arbeta med karriärvägledning inom sfi och svenska som andraspråk
Utveckla dina kunskaper i karriärplanering för elever som läser sfi och svenska som andraspråk för att underlätta deras väg in i arbetslivet. Kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare eller lärare och arbetar inom komvux.

Tala om framtiden – om normer i vägledning och undervisning
Hur talar vi om framtiden med en större normmedvetenhet? Kursen erbjuder redskap för att utmana, problematisera och visa på alternativ till traditionella föreställningar om kön, kulturell och social bakgrund som annars riskerar att begränsa elevernas föreställningar och tankar om framtiden.

Kreativa metoder och verktyg för att underlätta övergångar
En kurs för dig som vill ha konkreta metoder och verktyg för att arbeta med elever som upplever olika svårigheter med att klara och fullfölja skolan. Kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare. OBS! Anmäl dig senast den 12 december 2023.

PATH – vägledning för elever med funktionsnedsättning
En kurs för studie- och yrkesvägledare som vill lära sig nya färdigheter och metoder att framtidsplanera med elever som är i behov av förstärkt vägledning. PATH står för Planning Alternative Tomorrows with Hope. OBS! Anmäl dig senast den 12 december 2023.

Många nöjda med sitt arbete

2023-12-07|

Av de som för tre år sedan examinerats från gymnasieskolans yrkesprogram och nu arbetar har drygt hälften ett arbete som till stor del överensstämmer med deras utbildning. Bland dem tycker över hälften att de lärt sig det som behövs för jobbet och lika stor andel är mycket nöjda med sitt arbete.

Det framkommer i en enkätundersökning som genomfördes under våren 2023 och som riktade sig till de som tagit examen från gymnasieskolan tre år tidigare.

Av de som för tre år sedan examinerats från gymnasieskolans yrkesprogram hade ungefär 80 procent arbete som huvudsaklig sysselsättning under våren 2023.

– Andelen med arbete som huvudsaklig sysselsättning var större bland männen än bland kvinnorna medan kvinnorna studerade i större utsträckning än männen, säger Annica Wallerå, utredare på SCB.

Läs mer om de som är nöjda med jobbet efter yrkesprogrammet på scb.se

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder

2023-12-05|

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Läs allt om senaste resultatet från kunskapsmätningen PISA 2022 på skolverket.se

Skolverket: Podd om studie- och yrkesvägledning i komvux, planering och dimensionering

2023-12-05|

Vad kan det innebära för studie- och yrkesvägledningen inom komvux när arbetsmarknadens behov också ska vägas in när huvudmän för gymnasial utbildning bestämmer vilka utbildningar och hur många platser de ska erbjuda? I podden resonerar vägledare och Skolverkets medarbetare om reformens potential och eventuella konsekvenser för studie- och yrkesvägledningen. Hur ska det fungera i praktiken?

Lyssna på hela poddavsnittet (19:32)

Transkribering av poddavsnittet

Skolverket: Podd om studie- och yrkesvägledning i grundskolan, planering och dimensionering

2023-12-05|

Vad kan det innebära för studie- och yrkesvägledningen i grundskolan när arbetsmarknadens behov också ska vägas in när huvudmän för gymnasial utbildning bestämmer vilka utbildningar och hur många platser de ska erbjuda? I podden resonerar vägledare och Skolverkets medarbetare om reformens potential och eventuella konsekvenser för studie- och yrkesvägledningen. Hur ska det fungera i praktiken?

Lyssna på hela poddavsnittet(23:57)

Transkribering av poddavsnittet

Skolverket: Podd om kompetensförsörjning och gymnasial utbildning

2023-12-05|

Det här poddavsnittet fokuserar på kompetensförsörjning och gymnasial utbildning. Nu ska arbetsmarknadens behov vägas in när huvudmän för gymnasial utbildning bestämmer vilka utbildningar och hur många platser de ska erbjuda. De lagändringarna ska tillämpas på utbildning som inleds 2025. Målet är en bättre matchning mellan utbildningsutbud och arbetsmarknadens behov. Men är antalet utbildningsplatser verkligen lösningen på kompetensförsörjningsutmaningen? Och hur ska det fungera i praktiken?

Lyssna på hela poddavsnittet (19:17)

Transkribering av poddavsnittet

Fler elever når längre i sina gymnasiestudier

2023-11-30|

Andelen elever med betyg i ett fullständigt nationellt program i gymnasieskolan ökade något under 2023, visar statistik från Skolverket. En tydlig trend är att färre gymnasielever valde att byta program eller avbryta sina studier under covid-19-pandemin.

Läs mer på skolverket.se

Kraftig ökning av antalet utbytesstudenter

2023-11-30|

Idag, den 30 november, publiceras ett statistiskt meddelande om internationell studentmobilitet på grundnivå och avancerad nivå läsåret 2022/23. Rapporten innehåller ny statistik om utresande studenter samt även mer fördjupade beskrivningar och jämförelser av den officiella statistiken om inresande studenter som publicerades den 19 oktober.

Mer statistik om studentmobilitet hittar du på uka.se

Räntan på studielån 2024 beslutad

2023-11-29|

Regeringen har nu beslutat om räntan på studielån för 2024. Den nya räntan blir 1,23 %.

Räntan på studielån är rörlig, och i slutet av varje år fastställer regeringen räntan på studielånet för kommande år. Räntan beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren och subventioneras sedan med 30 procent. De senaste åren har ränteläget stigit, vilket också har lett till en höjd studielåneränta. Under förra året höjdes räntan från historiska 0,00 % till 0,59 %. Från och med 2023 består studielåneräntan av årlig basränta och ett påslag för att täcka kreditförluster, det vill säga pengar som inte betalas tillbaka.

Regeringen har nu beslutat om studielåneräntan för 2024, vilket blir 1,23 %. Räntan består av en basränta på 0,80 % och ett räntepåslag på 0,43 %.

Allt om 2024 års studielåneränta hittar du på csn.se

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit

2023-11-28|

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

På skolverket.se kan du läsa allt om hur de svenska eleverna presterade på kunskapsprovet från ICCS.

”Fel att tvinga elever till vissa program”

2023-11-28|

Man kommer inte att lyckas om man tvingar in unga i branscher som de inte vill vara i. Det säger Embla Persson, ordförande i Sveriges Elevkårer, om lagändringen kring dimensioneringen av olika gymnasieprogram. Ett sätt att få fler att söka yrkesprogram menar hon är att stärka studie- och yrkesvägledningen.

Läs hela artikeln på vilärare.se

Euroguidance bidrar till kompetensutveckling för vägledare

2023-11-28|

Euroguidance nätverket bidrar till kompetensutveckling bland vägledare i Europa. Det är slutsatsen i en omfattande studie som genomfördes mellan oktober 2022 och juni 2023.

Läs rapporten som pdf – High Praise for Euroguidance: Stakeholder Survey Reveals Positive Impact on Competence Development

Artikeln om hur Euroguidance bidrar till vägledarnas kompetensutveckling finns på uhr.se

Bra tips till studenter inför utlandsstudier

2023-11-28|

Den som vill studera utomlands gör klokt i att först undersöka om det går att göra det inom ramen för ett program – det är oftast enklare och mer lönsamt.

Inom ett programutbyte får man dessutom hjälp med praktiska frågor och det man läser kan för det mesta tillgodoräknas inom ramen för den utbildning man går.

Läsåret 2021/22 åkte 5 700 studenter ut inom ramen för något av utbytesprogrammen som organiserades av den högskola där de studerade. Dessutom reste 14 400 svenskar vid universitet och högskolor utomlands på egen hand, som så kallade freemovers. UHR erbjuder information för båda kategorierna av studerande.

Mer tips om utlandsstudier finns på uhr.se

Saco Studentmässor 2023/24

2023-11-28|

Sveriges största mötesplats för val av eftergymnasial utbildning. Minst en tredjedel av Sveriges avgångselever besöker våra mässor för att inhämta fakta och inspiration hos våra utställare och på våra seminarier. Vi har både mässor på plats och digitala event – kombinerat med vår studievalsportal Sacomässan.se där man kan följa upp sina intryck från mässorna och planera studievalet från start till mål.

Allt om studentmässan finns på saco.se

20 % rabatt på samtliga produkter

2023-11-26|

*gäller beställning över 300 kr (exkl. moms)

Passa på att beställa våra produkter innan året är slut. Vi ger 20 % rabatt på samtliga produkter fram till jul.

Rabatten gäller nu även på nya boken ”Pandis på jobbjakt samt arbetsböckerna ”Välja karriärväg” och ”Choice & Brainy möter framtiden”.

Allt som är beställt innan jul faktureras innan nyår!

Använd rabattkoden Jul2023 när du kommer till kassan i webbshopen här på hemsidan så dras rabatten innan du skickar din beställning. Du kan också skicka ett mejl med din beställning direkt till order@tremedia.se.

Leverans när vårterminen börjat?
Skulle du vilja att vi håller leveransen tills vårterminen eller om du vill att vi skickar leveransen till din egen hemadress så ange det vid leveransadress eller meddelande i webbshopen. Du kan också mejla din beställning till oss på order@tremedia.se.

Observera!
Rabattkoden gäller endast vid beställning över 300 kr. Priserna som visas i webbshopen är ordinariepriser och rabatten dras först efter du lagt in rabattkoden i kassan.

Rabatten gäller ej på fraktkostnad.

Beställ i webbshoppen

Ny forskning: Könsstereotyper hindrar tjejers teknikintresse

2023-11-21|

Tech-branschen efterlyser personal, och universiteten har i åratal försökt locka fler kvinnor till teknikämnen. Ny forskning visar att både elever och lärare i grundskolan tror att män är bättre på teknik, vilket leder till minskat självförtroende och intresse bland tjejer. Dessutom visade studien att skolans satsning på programmering sänker elevers intresse. Dock tycks det som att tjejer med utländsk bakgrund har en mer positiv syn på teknik.

Läs artikeln på lu.se

Remiss: Ämnesbetygsreformen – Gy25

2023-11-17|

Nu kan du ta del av Skolverkets tredje remiss gällande ämnesbetygsreformen. I denna omgång remitteras återstående ämnesplaner, några helt nya ämnen samt att ett fåtal ämnesplaner från remissomgång två nu återremitteras. Fram till den 10 januari 2024 kan du lämna synpunkter.

Allt om tredje remissen för Gy25 finns på skolverket.se

Antalet sökande utan tidigare högskolestudier ökar

2023-11-17|

Här publiceras ett statistiskt meddelande om sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2023. Det är en rapport som innehåller mer ingående beskrivningar av den senaste officiella statistiken som släpptes tidigare i höst, den 16 oktober 2023. Bland annat redovisas längre tidsserier och mer detaljerade beskrivningar av trender i statistiken.

Mer om sökande utan tidigare högskolestudier finns på uka.se

Läs statistikrapporten som pdf – Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2023

20% rabatt på Välja karriärväg hela november

2023-11-14|

Välja karriärväg är en arbetsbok framtagen av studie- och yrkesvägledaren Berit Haugen i samarbete med Tremedia. Den är tryckt i fyrfärg och innehåller illustrationer, vilket gör den enkel och trevlig att jobba med.

Boken består av 64 sidor och vänder sig i första hand till ungdomar som står inför sitt val till gymnasieskolan och elever på Introduktionsprogrammet som siktar på ett nationellt program. Boken kan även användas av andra grupper som vill utforska sina möjligheter inför framtiden och träna sin valkompetens. För dessa grupper kan man välja att hoppa över kapitlet ”Gymnasieprogrammen”.

Passa på att beställa Välja karriärväg med 20% rabatt.

Använd rabattkoden Väljanovember23 i kassan för att få rabatten.

Läs mer och beställ

Så ser framtiden ut för yrkesprogrammen

2023-11-14|

El- och energi samt vård- och omsorgsprogrammet behöver fler platser för att möta behoven på arbetsmarknaden. Tre yrkesprogram behöver däremot minskas i flertalet län, visar en ny rapport från Skolverket. Planeringsunderlag har tagits fram för samtliga program.

Läs artikeln om yrkesprogrammens framtid på vilarare.se

Många valde högskolestudier under pandemin

2023-11-14|

Andelen som påbörjade högskolestudier inom ett år ökade betydligt för de som examinerats från gymnasieskolan våren 2020 jämfört med läsåret innan. Det kan till stor del förklaras av att många kvinnor som läst högskoleförberedande program började läsa vidare tidigare än tänkt på grund av coronapandemin.

Statistik om ökat antal högskolestuderande under pandemin finns på scb.se

Riksrevisionen granskar avhopp från högskolan

2023-11-14|

Många högskolestudenter avslutar sin utbildning i förtid. En stor andel avhopp sker från utbildningar till bristyrken, som lärare, sjuksköterskor och ingenjörer. Avhoppen är kostsamma för både samhället och studenterna. Riksrevisionen genomför därför en granskning av lärosätenas och regeringens åtgärder för att motverka avhopp från grundutbildningar till bristyrken.

Mer om bakgrunden och syftet med granskningen finns på riksrevisionen.se

Stor efterfrågan på säkerhetskompetens

2023-11-14|

YH-utbildningar inom säkerhet är populära och leder ofta till jobb. Nu publicerar MYH en ny områdesanalys som beskriver den växande efterfrågan på säkerhetskompetens i samhället.

Utbildningsområdet Säkerhet omfattar utbildningsinriktningar it-säkerhet, säkerhetssamordning och övriga utbildningar inom arbetsmiljö och arbetarskydd. Inriktningen it-säkerhet är den största av de tre och omfattar årligen 250-300 utbildningsplatser. Utbildningarna inom inriktningen har få outnyttjade platser och hög andel i jobb. Samtidigt anser myndighetens analytiker att examensgraden och andelen i ”rätt jobb” skulle kunna vara högre.

Mer om YH-utbildningar inom säkerhet finns på myh.se

Aktuellt om internationella studier

2023-11-13|

Sverige deltar i flera internationellt jämförande kunskapsmätningar. De är en del av den nationella utvärderingen av den svenska skolan. De ger oss en bild av svenska elevers kunskaper i relation till andra länder och utbildningssystem. Framför allt ger de oss en möjlighet att följa elevernas kunskapsutveckling över tid. Här hittar du information om vad som är på gång i de olika studierna.

Allt om de internationella kunskapsmätningarna finns på skolverket.se

Många som fått sin utländska utbildning bedömd vidareutbildar sig till bristyrken

2023-11-09|

Sverige behöver utbildad arbetskraft för att klara kompetensförsörjningen och UHR:s bedömningar av utländska utbildningar bidrar till att möta behovet. Många personer med utländsk bakgrund kompletterar sin utbildning eller byter inriktning mot bristyrken för att etablera sig på arbetsmarknaden.

Läs mer om bedömning av utländsk utbildning och karriärväxling till bristyrken på uhr.se

Läs rapporten som pdf – Erkännande av utländsk utbildning och vidare studier – en väg till arbete?

Idag firas Läromedlets dag

2023-11-08|

Idag, den 8 november, firas Läromedlets dag, en temadag instiftad av intresseorganisationen Läromedelsförfattarna. Syftet är att lyfta läromedlets betydelse och belysa olikvärdigheten i svensk skola.

– Läromedel borde vara en självklarhet i svensk skola, men det är det inte idag. Läromedel gynnar inte bara elever, det gynnar även föräldrar som vill hjälpa sina barn med läxorna och lärare som ska planera sin undervisning. Idag samlar vi allas röster för att lyfta betydelsen av läromedel, säger Embla Jernstig, projektledare för Läromedlets dag.

Allt om läromedlets dag finns på läromedelsförfattarna.se

E-legitimering på Antagning.se

2023-11-08|

Från och med nu kan sökande till högskoleutbildningar legitimera sig med e-legitimation på Antagning.se. Den som redan skapat ett konto/profil med personnummer och engångskod som verifiering kommer fortsättningsvis att kunna logga in på samma sätt.

Läs mer om ansökan med e-legitimation på antagning.se

Podcast: Studie- och yrkesvägledning av elever med IF

2023-11-06|

Lyssna till vårt avsnitt i Skolverkspodden som handlar om vägledning av elever med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.

När elever med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada får riktigt bra stöd från vägledare och från sin omgivning, har de helt andra möjligheter att formulera och uppnå mål för sin framtid. Hur kan du som studie- och yrkesvägledare få stöd i ditt möte med dessa elever?

Lyssna på poddavsnittet på skolverket.se

Till toppen