Digitala Jobbkort är en digitalisering av kortleken Jobbkort och innehåller 110 numrerade bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. De kan användas av vägledaren vid e-vägledning och tänkta att användas vid vägledning på distans och målet är att de ska inspirera och ge exempel på det stora utbudet som finns på arbetsmarknaden. De kan även användas för att väcka frågor om vad vissa yrken innebär, skapa diskussion kring yrken och arbetsmarknad. Även mentorer kan med fördel använda bilderna vid utvecklingssamtal när det gäller att inspirera elever och prata om framtiden.

Handledning

Till de digitala Jobbkorten medföljer en handledning som beskriver hur du kan använda dem. Ladda ner handledningen här >>

En bild kan visa på flera yrken

En bild ska kunna representera flera olika yrken. Exempelvis kan en av bilderna föreställa någon som arbetar med något inom vården och denna bild kan då representera en mängd olika yrken som t.ex. sjuksköterska, läkare, undersköterska eller personal inom hemtjänsten. Digitala Jobbkort täcker de vanligast förekommande yrkeskategorierna men även andra yrken som är intressanta, speciella eller populära.

Genusmedveten studievägledning i ett mångkulturellt samhälle

Bilderna vill främja en genusmedveten studie- och yrkesvägledning och visa på ett mångkulturellt arbetsliv. Genom att visa personer i icke könsstereotypa yrkesroller vill korten utmana såväl den sökande som vägledarens föreställningar om arbete och utbildning med utgångspunkt i hur dessa styrs av såväl genus som ursprung.

Läs mer och betäll >>