Konjunkturen hos landets småföretag fortsätter att försvagas. För andra året i rad faller den samlade konjunkturindikatorn och är nu på den lägsta nivån sedan 2013. Framtidsoptimismen är trots det stark och sju av tio företag ser goda möjligheter att expandera.

Sammanfattning:

  • Den samlade konjunkturindikatorn i 2019 års Småföretagsbarometer sjönk till 61 jämfört med 69 förra året och är därmed under det historiska snittet på 76.
  • Framförallt är det sysselsättningen som ökat långsammare än förväntat. Även såväl orderingång och omsättning som lönsamheten har utvecklats svagare än väntat. En svagare konjunktur, ökade omvärldsrisker och den tilltagande priskonkurrensen i näringslivet kan ha bidragit till att lönsamhetsförväntningarna inte uppfylldes.
  • Den starkaste konjunkturen under det senaste året upplever småföretagen i Östergötlands, Kalmar och Örebro län. Även i Kronobergs och Jönköpings län, som båda har en stor tillverkningssektor, uppvisade en högre aktivitet än riksgenomsnittet. Västmanlands, Västernorrlands och Värmlands län noterade den svagaste konjunkturen under det gångna året.
  • Företagen tror fortfarande på fortsatt tillväxt men jämfört med förra årets mätning har företagarna dragit ned sina prognoser inför de kommande 12 månaderna.
  • Ett glädjande resultat i Småföretagsbarometern är att småföretagen ser goda möjligheter att växa, även om konjunkturen har dämpats de senaste två åren. Sju av tio småföretag ser goda expansionsutsikter.
  • Det främsta tillväxthindret enligt småföretagen är svårigheter att hitta lämplig arbetskraft. De näst vanligaste tillväxthindren är tuff konkurrens samt höga arbetskraftskostnader.

Läs mer på foretagarna.se >>

Ladda ner Småföretagsbarometern som pdf-fil >>

Läs mer på mynewsdesk.com >>