Nästan alla yrkesprogrammen hade fler sökande jämfört med förra läsåret. I våras sökte 38 procent av eleverna ett yrkesprogram i första hand, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra året. Mest ökade fordons- och transportprogrammet som hade 900 fler sökande, vilket motsvarar en ökning med 17 procent. Andra program som ökade mycket var el- och energiprogrammet, barn- och fritidsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet. Restaurang- och livsmedelsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet var de enda yrkesprogrammen som hade färre sökande jämfört med föregående läsår.

Antal sökande till Ekonomiprogrammet ökade med 1200 elever, vilket var mest av samtliga högskoleförberedande program och motsvarade sju procent. Även andelen sökande till samhällsvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och estetiska programmet ökade i jämförelse med föregående läsår. Övriga högskoleförberedande program minskade.

Statistiken är preliminär och ger endast en nationell bild av vilka nationella gymnasieprogram som eleverna i första hand vill läsa. I oktober publiceras den slutgiltiga statistiken som går att bryta ner på län och kommun. Elever som sökt till ett introduktionsprogram ingår ej.

Läs pressmedelandet på skolverket.se >>

Se den preliminära statistiken om sökande till gymnasieskolan 2018/19 >>

Se tabell över sökande till gymnasieskolan per program, preliminär statistik >>