Att välja för framtiden, skolans stöd genom vägledning och lärande
Forskning visar att studie- och yrkesvägledning spelar en viktig roll för att elever ska kunna göra väl underbyggda och hållbara val av inriktning och utbildning.
Forskning visar att studie- och yrkesvägledning spelar en viktig roll för att elever ska kunna göra väl underbyggda och hållbara val av inriktning och utbildning.
Det råder stora skillnader i hur stor risk olika yrkesgrupper löper att drabbas av covid-19 som kräver sjukhusvård. Störst är risken för taxichaufförer och städare. Minst är den för lärare. Det visar Folkhälsomyndighetens nya sammanställning.
Skolinspektionen har under våren genomfört drygt 260 inspektionssamtal med rektorer där vi ställt frågor om undervisning, betygsättning och garanterad undervisningstid. Slutrapporten bygger på en kvalitativ analys av 100 av dessa samtal. I maj presenterade vi även en delrapport av granskningen och mycket av resultaten bekräftas nu i slutrapporten.
Regeringens satsning för att stärka kommunernas möjlighet att erbjuda sommarjobb för ungdomar har hittills resulterat i att 243 av landets kommuner har tecknat överenskommelser med Arbetsförmedlingen. Överenskommelserna omfattar nära 153 miljoner kronor.
I år får Gymnasiesärskolans broschyr en ny utformning. Med hjälp av goda och kunniga råd från våra engagerade kunder Ingrid Krantz och Anna Magnusson på grund- och gymnasiesärskolan i Helsingborg har vi försökt göra broschyren tydligare och bättre.
Tusen tack för hjälpen Ingrid och Anna!
Varje program represteras av en egen symbol som är återkommande igenom hela broschyren. Vi har även gjort en förbättrad och enklare layout för att göra innehållet lättare att orientera sig i. Här finns även helt nya bilder som vi hoppas på ett bra sätt ska representera verksamheten och det man lär sig på de olika programmen.
Läs mer och beställ i webbshopen >>
Här ser du några exempelsidor ur Gymnasiesärskolans broschyr:
Snart är semestern här och vi på Tremedia kommer att ha kontoret öppet även vecka 26 innan vi stänger för semester. Tremedia har semesterstängt vecka 27-31 (29 juni-4 augusti) och vi är tillbaka på kontoret den 3 augusti.
Vi vill passa på att önska alla Glad midsommar och en riktigt härlig semester när det är dags för det!
Antalet personer som studerar med det högre bidraget efter att de gått introduktionsprogrammet på gymnasiet har ökat kraftigt på senare år. Samtidigt är det snarare beskedet om uppehållstillstånd, än studiestödet, som lockat den här gruppen till studier.
Myndigheten för yrkeshögskolan inleder nu försöksverksamheten YH-flex, en snabbare och mer flexibel väg till en yrkeshögskoleexamen. YH-flex är till för personer som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Syftet med försöksverksamheten är att utveckla modeller för omfattande tillgodoräknande och med tillgodoräknandet som utgångspunkt genomföra individualiserad komplettering mot examen.
För att ge människor goda möjligheter att vidareutbilda sig eller byta bransch i spåren av coronapandemin föreslog regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i vårändringsbudgeten för 2020 flera satsningar på utbildning inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskola och folkhögskola. Nu blir förslagen verklighet.
Universitets- och högskolerådets internationella webbibliotek är nu uppdaterat med tydligare grupperingar. Fyll på med sommarläsning från de tre spåren Vägledning inom utbildning och arbetsliv, Mobilitet och Ivägledning respektive För din omvärldsbevakning.
Antalet nyinskrivna fortsatte att öka förra veckan och arbetslösheten är nu 8,8 procent. Många av de som skriver in sig är unga. Samtidigt finns det betydligt färre sommarjobb.
Mellan 8 och 14 juni skrev 17 044 personer in sig som arbetssökande, ungefär 6 000 fler än förra året. Totalt är 454 859 personer inskrivna arbetslösa. Det motsvarar 8,8 procents arbetslöshet. Särskilt snabbt ökar arbetslösheten bland unga. Den senaste veckan har 7 055 unga skrivit in sig som arbetssökande, och arbetslöshetsnivån är nu 12,2 procent bland ungdomar.
– Många slutar skolan nu och skriver in sig på Arbetsförmedlingen. Vi vet dock att en del ungdomar varken söker arbete eller studerar, vilket betyder att det finns ett mörkertal, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
För att ge skolhuvudmän bättre förutsättningar att erbjuda mer lovskola till de elever som behöver det genomförs nu tillfälliga ändringar som gör det lättare för huvudmän att ta del av statsbidrag för lovskola.
Samtliga ändringar är tillfälliga och gäller mellan den 25 juni 2020 och den 31 augusti 2021.
Regeringen och riksdagen har beslutat att tillfälligt ändra på regelverket för studiestartsstödet för att underlätta för de som blivit arbetslösa under coronakrisen att studera. Under 2020 ändras villkoret för arbetslöshet, fribeloppet tas bort och budgeten för studiestartsstödet utökas. De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2020.
Under maj skedde en betydande ökning av antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Mest ökade arbetslösheten bland utrikes födda och ungdomar.
För att stärka äldreomsorgen och vården under coronakrisen föreslog regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i maj ett äldreomsorgslyft som innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas utbildning på betald arbetstid. Nu inleds en utbyggnad av utbildningsplatser på vård- och omsorgsutbildningar inom regionalt yrkesvux och folkhögskola inför hösten.
Höstterminen 2022 byter Handels- och administrationsprogrammet namn till Försäljnings- och serviceprogrammet.
Inför läsåret som börjar hösterminen 2021 blir det ingen förändring.
Namnbytet speglar en uppdatering av programmets innehåll, där kurser i handel, försäljning och kundservice anpassas till de nya krav som uppstår bland annat till följd av handelns digitala omvandling.
Målet är dels att utbildningen bättre ska svara mot handelsbranschens behov, dels att få fler elever att söka till gymnasieprogrammet. Det nya programmet kommer att finnas från hösten 2022.
Under coronakrisen har det blivit rusning till organisationerna som hjälper uppsagda att komma vidare till nya jobb.
För privatanställda arbetare är det fem gånger fler som har sökt hjälp under våren jämfört med förra året och för tjänstemän handlar det om en fördubbling.
– Vi har fått hantera väldigt många fler uppsagda. Ett hårt och fokuserat arbete för att kunna klara av den ökning som vi har sett, säger Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL.
Här har vi samlat råd och vägledningen i hur du och din verksamhet kan tänka i och med att gymnasieskolan går tillbaka till ordinarie undervisning från och med den 15 juni 2020.
Förra veckan varslades 3 060 personer om uppsägning, totalt har 80 816 personer varslats sedan början av mars. Av de som varslades i mars har drygt hälften blivit uppsagda.
Mellan 1 och 7 juni varslades 3 060 personer om uppsägning framförallt inom industrin. Det är 1 382 fler än föregående vecka. Totalt har 80 816 personer varslats om uppsägning sedan början av mars. Av de 42 415 som varslades i mars har hittills ungefär hälften blivit uppsagda.
– Efter två månader är det en större andel som har blivit uppsagda, nästan hälften jämfört med fyra av tio under finanskrisen. Det går snabbare än under finanskrisen och indikerar allvaret på den svenska arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Utredningen om planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola föreslår bland annat att:
En ny granskning visar att landets studie- och yrkesvägledare har haft en ökad arbetsbelastning under coronapandemin. Sju av tio menar även att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb.
Ladda ner undersökningen Coronapandemin och studie- och yrkesvägledningen >>
Den 27 april och 11 maj 2020 sände Skolverket ett webbinarium om förändringarna för fordons- och transportprogrammet och fordonsteknisk utbildning. Här kan du se sändningarna i efterhand.
CSN räknar med att det blir cirka 100 000 fler studerande med studiemedel i höst, jämfört med samma period förra året. För att klara handläggning och service rekryteras nu cirka 60 nya handläggare.
Propositionen ”Komvux för stärkt kompetensförsörjning” innehåller flera förslag till ändringar i skollagen, bland annat ska särvux upphöra som skolform och bli en del av komvux. Förslaget innebär att särvux byter namn till ”komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå” och ”komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå”. Beslut tas 3 juni och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.
Fler elever behöver läsa de nationella minoritetsspråken, för att tillgodose behovet på arbetsmarknaden. Nationella minoriteter har särskilda rättigheter kopplat till språk, till exempel inom barn- och äldreomsorgen och i kontakter med myndigheter. Därför är det bra om fler elever läser finska, jiddisch, romani, chib, samiska och meänkieli i skolan.
Både på europeisk nivå och här hemma i Sverige har vägledares arbetssituation ändrats drastiskt i Coronakrisens spår. Dessutom förutspås behovet av vägledning öka då allt fler behöver hitta nya vägar.
Den nya behörighetsvisaren är uppdaterad med de senaste behörighetskraven och den fungerar lika bra att använda på läsplatta eller smartphone. Precis som tidigare visar den vilka program på högskolan som eleverna är behöriga till efter de högskoleförberedande programmen.
Behörighetsvisaren visar vilka förkunskaper som de olika programmen ger och vilka förkunskaper som krävs för att vara behörig till de högskoleutbildningar som ger en yrkesexamen från högskolan.
Under den pågående coronapandemin kan det vara svårt att erbjuda prao på arbetsplatser. Här hittar du råd för hur din skola kan erbjuda eleverna alternativ.
Skolverket arrangerar fler träffar om prao. Ta chansen att dela erfarenheter och diskutera utmaningarna med att lösa prao under coronapandemin med kollegor runt om i landet. Nya digitala träffar är den 17 och 24 juni, för dig som arbetar med att organisera och samordna prao i din kommun eller på din skola.
Regeringen har beslutat att förlänga möjligheten att utfärda slutbetyg på komvux ytterligare ett år, från 1 juli 2020 till 1 juli 2021. De har även beslutat om att slopa den så kallade åttaårsregeln.
I höst kommer gymnasieeleverna att kunna återvända till skolorna igen. Rekommendationen att bedriva undervisning på distans på gymnasier och eftergymnasiala utbildningar upphör den 15 juni, det beskedet gav statsminister Stefan Löfven.