Förbättrade möjligheter till utbildning ska hjälpa Sverige genom krisen

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet måste människor få goda möjligheter att vidareutbilda sig eller att utbilda sig för att byta bransch så att de är bättre rustade när konjunkturen vänder igen. Därför föreslår regeringen nu ett antal viktiga satsningar på utbildning. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Läs mer på regeringen.se >>

2020-03-31T05:50:53+00:002020-03-31|

Historiskt höga varsel

Den pågående pandemin ger tydliga avtryck på den svenska arbetsmarknaden. Antalet inkomna varsel i mars till Arbetsförmedlingen har dubblerats den senaste veckan. – Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Den senaste veckan, mellan den 23 och 29 mars, har Arbetsförmedlingen registrerat 18 433 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 36 800 personer som varslats om uppsägning. Mars månad 2019 var antalet varslade personer 3 292.

De månader som historiskt haft de högsta varseltalen är november 1992 med 22 200 berörda och november 2008 då 19 900 personer varslades om uppsägning.

Läs mer på arbetsformedlingen.se >>

2020-03-30T10:10:33+00:002020-03-30|

Arbetsförmedlingen lanserar ny matchningstjänst

I dag startar Arbetsförmedlingen matchningstjänsten Rusta och matcha i 32 kommuner. Tjänsten ersätter Stöd och matchning, STOM, som sagts upp i berörda områden. Målet är effektivare matchning och bättre kompetensförsörjning med fokus på att varje arbetssökande ska komma till arbete eller utbildning på så kort tid som möjligt. Tjänsten är redan från start anpassad för samtal och möten med deltagare på distans, vilket passar bra i coronatider.

Läs mer på arbetsförmedlingen.se >>

2020-03-30T07:59:18+00:002020-03-30|

Ministern: Stängningen av gymnasierna kan mjukas upp

Både utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell öppnar för att låta sistaårselever komma tillbaka till gymnasieskolan om det behövs för att de ska kunna ta examen.

– Ur ett folkhälsoperspektiv är det en stor vinst om de får möjlighet att slutföra sin skolgång, säger Anders Tegnell.

Läs mer på dn.se >>

2020-03-27T07:50:48+00:002020-03-27|

Skolverkets utbildningar i höst!

Hösten 2020 erbjuder Skolverket kurser och utbildningar inom vägledning för olika skolformer. Kurserna har olika fokusområden, omfattning och platsantal. Sista anmälningsdag är 3 maj.
Mer detaljerad information om innehåll och anmälan hittar du via länkarna nedan.

Att stärka och utveckla studie- och yrkesvägledning >>
När lärare, skolledare och studie- och yrkesvägledare samarbetar blir vägledningen en naturlig del av utbildningen och ger eleverna stöd i att göra väl underbyggda val för framtiden. Att satsa på bra studie- och yrkesvägledning minskar kostsamma avhopp och felval som påverkar både individen och samhället.

Att vägleda nyanlända vuxna >>
Under två kursdagar får lärare och studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildningen möjligheter att utveckla kunskaperna i karriärplanering för nyanlända vuxna.

Interkulturellt perspektiv i studie- och yrkesvägledning >>
Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar – från förskola till vuxenutbildning. Hur kan vi bli bättre på att förstå varandra när vi har olika språkliga och kulturella bakgrunder? Du får en översikt av teorier, metoder och verktyg för att reflektera, analysera och förstå studie- och yrkesvägledning utifrån ett interkulturellt perspektiv.

Introduktion till karriärlärande >>
Hur kan våra elever får mer av karriärlärande under sin utbildning? Utveckla dina kunskaper om karriärlärande i studie- och yrkesvägledning och undervisningen.

PATH – vägledning för elever med funktionsnedsättning >>
En kurs för studie- och yrkesvägledare och elevhälsoteam som vill lära sig nya färdigheter och metoder att framtidsplanera med elever som är i behov av förstärkt vägledning. PATH står för Planning Alternative Tomorrows with Hope.

Studie- och yrkesvägledning i migration – att stödja nyanländas karriärprocesser >>
En kurs för att utveckla studie- och yrkesvägledningen med syfte att skapa goda förutsättningar för nyanlända och flerspråkiga elever att orientera sig inom utbildning och arbetsliv.

2020-03-26T10:27:32+00:002020-03-25|

Inställd prao? SYV-kunskap på distans?

 

Filmen ”Choice & Brainy möter framtiden” kan vara ett sätt att kompensera inställd prao och bedriva SYV-aktiviteter på distans.

Filmen består av 8 avsnitt à cirka 10 minuter och här får eleverna träffa den unga tjejen Choice som plötsligt en dag träffar figuren Brainy, som ger henne olika uppdrag varje dag. Uppdragens syfte är att ge Choice en bild över arbetslivet och omvärlden, nu och i framtiden. Choice får arbeta med att kartlägga sig själv och sin omgivning ur ett SYV-perspektiv och tillsammans med avsnitten levereras uppdragbilder samt en utförlig lärarhandledning (20 sidor) i pdf-format.

De olika avsnitten heter:

  1. Kom vi letar jobb! (Du ser avsnittet ovan)
  2. Testa nya saker
  3. Din superkraft
  4. Varför?
  5. Vad gör du om 20 år?
  6. Alla dessa val!
  7. Hisspitch
  8. Vi ses!

Chocie & Brainy är ursprungligen urformat för elever på mellanstadiet och ligger helt i linje med Skolverkets intention utifrån styrdokument och läroplan.

Avsnitten leveras som streamad version genom nedladdning digitalt.

Läs mer och beställ >>

2020-03-24T10:31:29+00:002020-03-24|

Fjärr- och distansundervisning möjliggörs för fler elever

Alla elever har rätt till en undervisning av god kvalitet som bedrivs av behöriga lärare. Men lärarbristen slår ofta hårt mot områden med stora geografiska avstånd. Vidare bör även elever som av olika skäl inte kan delta i ordinarie undervisning få undervisning av hög kvalitet. I dag har regeringen överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till ny lagstiftning som innebär utökade möjligheter till fjärr- och distansundervisning.

Ändringarna i skollagen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2020. De nya bestämmelserna ska tillämpas på utbildning och annan verksamhet som påbörjas efter den 30 juni 2021.

Läs mer på regeringen.se >>

2020-03-24T07:34:40+00:002020-03-24|

Vårens nationella prov ställs in

Skolverket följer utvecklingen när det gäller smittspridningen av coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Med anledning av den senaste tidens utveckling avser Skolverket att besluta att resterande nationella prov ställs in under våren. Vårt beslutsunderlag har nu gått ut på snabbremiss och inom de närmaste dagarna kommer vi att fatta ett formellt beslut.

Läs mer på skolverket.se >>

2020-03-23T13:40:47+00:002020-03-23|

Kostnadsfritt: Elevsammanfattning ”Eftergymnasiala utbildningsvägar”

Nu kan du ladda ner en kostnadsfri pdf-fil riktad till elever över eftergymnasiala utbildningsvägar. Pdf-filen består av en A4-sida och innehåller en sammanfattning av det som tas upp i PowerPoint-presentationen Eftergymnasiala utbildningsvägar. Du kan använda den i kombination med PowerPoint-presentationen eller fristående som en påminnelse och översikt för eleverna.

Sammanfattningen innehåller kortfattad information om:

  • Högskolan
  • Yrkeshögskolan
  • Kommunal vuxenutbildning
  • Folkhögskolan
  • Konst- och kulturutbildningar
  • Andra möjligheter
  • Studieekonomi
  • Studera utomlands

Ladda ner sammanfattningen som pdf-fil >>

2020-03-23T13:40:22+00:002020-03-23|

Nyhet: Digitala Jobbkort för distansvägledning

Digitala Jobbkort är en digitalisering av kortleken Jobbkort och innehåller 110 numrerade bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. De kan användas av vägledaren vid e-vägledning och tänkta att användas vid vägledning på distans och målet är att de ska inspirera och ge exempel på det stora utbudet som finns på arbetsmarknaden. De kan även användas för att väcka frågor om vad vissa yrken innebär, skapa diskussion kring yrken och arbetsmarknad. Även mentorer kan med fördel använda bilderna vid utvecklingssamtal när det gäller att inspirera elever och prata om framtiden.

Handledning

Till de digitala Jobbkorten medföljer en handledning som beskriver hur du kan använda dem. Ladda ner handledningen här >>

En bild kan visa på flera yrken

En bild ska kunna representera flera olika yrken. Exempelvis kan en av bilderna föreställa någon som arbetar med något inom vården och denna bild kan då representera en mängd olika yrken som t.ex. sjuksköterska, läkare, undersköterska eller personal inom hemtjänsten. Digitala Jobbkort täcker de vanligast förekommande yrkeskategorierna men även andra yrken som är intressanta, speciella eller populära.

Genusmedveten studievägledning i ett mångkulturellt samhälle

Bilderna vill främja en genusmedveten studie- och yrkesvägledning och visa på ett mångkulturellt arbetsliv. Genom att visa personer i icke könsstereotypa yrkesroller vill korten utmana såväl den sökande som vägledarens föreställningar om arbete och utbildning med utgångspunkt i hur dessa styrs av såväl genus som ursprung.

Läs mer och betäll >>

2020-03-23T12:47:32+00:002020-03-23|

Kraftig ökning av antalet varsel

Den pågående pandemin har satt Sveriges ekonomi under hård press. Allvaret i situationen återspeglas i antalet inkomna varsel till Arbetsförmedlingen som stigit kraftigt de senaste två veckorna. – Vi förbereder oss nu för de stora utmaningar som väntar på den svenska arbetsmarknaden, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Den senaste veckan, mellan den 16 och 22 mars, har Arbetsförmedlingen hittills registrerat 13 698 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning, vilket är något i underkant eftersom alla ärenden ännu inte registrerats. Detta är dramatiskt fler jämfört med hela mars månad 2019 då antalet berörda personer uppgick till 3 292.

– Antalet personer berörda av varsel ökade i rekordhög takt under tredje veckan i mars. Vi ser nu spridningseffekter på arbetsmarknaden – både geografiskt och över olika näringsgrenar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Läs mer på arbetsformedlingen.se >>

2020-03-23T11:14:03+00:002020-03-23|

Förordningsmotiv för Förordning om ändring i förordningen (2020:115) om utbildning i vissa skolformer i skolväsendet vid spridning av viss smitta

Denna förordning säkerställer att barn och elever som har behov av omsorg för att samhällsviktig verksamhet ska kunna upprätthållas ska få det även i ett läge där förskolor och grundskolor skulle behöva stängas. Förordningen ger också Skolverket möjlighet att ställa in nationella prov om det skulle behövas.

Läs mer på regeringen.se >>

2020-03-23T08:30:16+00:002020-03-23|

Skola hemma – vad gäller nu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gymnasieeleverna har skickats hem och behöver undervisas på distans. Hur ska det gå till? Vi ställer frågor till Robert Olofsson, undervisningsråd på Skolverket, och Satu Harnesk från Skolledarförbundet, om vad som förväntas av lärare och vilken beredskap som finns för den här situationen. Programledare är Maja Åström.

Se avsnittet på urplay.se >>

 

2020-03-20T09:38:10+00:002020-03-20|

Nu har regeringen rätt att stänga skolorna

På ett extrainsatt sammanträde på torsdagskvällen planerar regeringen att spika listan över vilka yrkesgrupper som fortsatt ska få barnomsorg om förskolor och skolor stängs. Ett förslag från länsstyrelsen i Stockholm inkluderar sjukvården men också en lång rad andra samhällssektorer.

– Det måste vara glasklart, säger Mats Gerdau (M), kommunpolitiker och talesperson för SKR.

Läs mer på dn.se >>

2020-03-19T16:29:33+00:002020-03-19|

Kravet på aktivitetsrapportering för arbetssökande tas tillfälligt bort

Kravet på att arbetssökande ska aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen tas tillfälligt bort. Arbetsförmedlingen har fattat beslutet för att minska risken för smittspridning av coronaviruset och för att lindra arbetsbelastningen i myndigheten.

– På det här sättet vill vi minska risken för smittspridning eftersom frågor om aktivitetsrapporteringen gör att många kommer till våra kundtorg (spontanbesök) och avlasta verksamheten i det här utsatta läget. Vi hoppas också att det här kan minska den oro som finns hos många arbetssökande kring ersättning, säger Stefan Popovic, chef på Arbetsförmedlingens avdelning Kundsupport och ersättning.

Läs mer på arbetsformedlingen.se >>

2020-03-19T10:59:45+00:002020-03-19|

Hög etablering efter högskoleexamen

I en ny analys har UKÄ tittat på etableringen på arbetsmarknaden för studenter som tog examen från högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå läsåret 2015/16. Resultatet visar att etableringen har ökat, 85 procent av både kvinnor och män var etablerade 1–1,5 år efter examen.

Läs mer på uka.se >>

2020-03-19T10:56:02+00:002020-03-19|

Särskildbehörighet – kostnadsfri nedladdning

Här kan du ladda ner en pdf-fil (2 sidor) som innehåller en uppställning över Särskild behörighet till högskolan som gäller från och med 1 juni 2022.

Med tanke på att mycket vägledningsarbete i rådande stund måste ske på distans så kan den vara bra att kunna distribuera till elever som har frågor.

Du kan ladda ner pdf-filen kostnadsfritt här >>

Affisch Särskild behörighet till högskolan
Du kan även beställa en särskilt utformad affisch som presenterar de nya behörigheterna. Affischen är dock inte kostnadsfri.

Läs mer och beställ affischen >>

2020-03-18T14:43:11+00:002020-03-18|

Skolahemma.se – nytt stöd för distansundervisning i skolan

Smittspridningen av covid-19 innebär en utmaning för hela samhället och landets skolor. Det kan uppstå en situation då det inte går att bedriva vanlig undervisning om exempelvis skolor behöver stängas. Därför har RISE, Skolverket, SKR, UR och Swedish Edtech Industry startat ett samarbete för att sammanställa stöd till skolor om distansundervisning på den nya webbplatsen skolahemma.se.

Läs mer på skolverket.se >>

Läs mer på skolahemma.se >>

2020-03-17T09:33:11+00:002020-03-17|

Ny förordning möjliggör olika åtgärder när skolor behöver stänga på grund av coronaviruset

Regeringen har öppnat för en ökad flexibilitet för huvudmannen med anledning av spridningen av coronaviruset (covid-19). Den nya förordningen kan användas när en skola behöver stänga eller har hållit stängt till exempel på grund av att en stor del av personalen är frånvarande på grund av covid-19 eller efter samråd med smittskyddsläkare.

Läs mer på skolverket.se >>

2020-03-14T07:46:38+00:002020-03-14|

UHR ställer in vårens högskoleprov

Universitets- och högskolerådet (UHR) har beslutat att ställa in högskoleprovet den 4 april. Högskoleprovet kommer inte att genomföras våren 2020. UHR har noga följt utvecklingen av coronaviruset och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger.

– Därför har jag i dag som generaldirektör för UHR och ansvarig för högskoleprovet tagit beslutet att ställa in vårens prov. Det har inte varit ett lätt beslut att fatta eftersom det påverkar enskilda individer, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Läs mer på uhr.se >>

2020-03-14T07:43:00+00:002020-03-14|

Statistik över gymnasieskolans elever 2019/20

Läsåret 2019/20 går det totalt 355 000 elever i gymnasieskolan. Det är 2 700 fler elever i gymnasieskolan jämfört med föregående år, vilket motsvarar cirka en procent. Antalet elever som läser på ett högskoleförberedande program eller yrkesprogram har ökat. Antalet elever på introduktionsprogrammen fortsätter att minska för tredje året i rad.

Läs mer på skolverket.se >>

2020-03-10T10:04:23+00:002020-03-10|

Tre av fyra på gymnasieskolans högskoleförberedande program vill läsa vidare

Hösten 2019 hade cirka 75 procent av eleverna i gymnasieskolans årskurs 3 som läser på högskoleförberedande program planer på att läsa vidare, visar en ny rapport. Motsvarande andel bland elever på yrkesprogram är cirka 30 procent. Inga skillnader finns mellan kvinnor och män som läser högskoleförberedande respektive yrkesprogram.

Läs mer på scb.se >>

2020-03-09T10:27:33+00:002020-03-06|

Så ska fler elever bli behöriga till gymnasiet

Att klara skolan är en av de mest avgörande faktorerna för att få arbete och kunna vara en aktiv samhällsmedborgare. Regeringen har därför beslutat att en särskild utredare ska föreslå hur elever som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolans nationella program ska ges bättre förutsättningar att klara skolan, till exempel genom läxhjälpsgaranti, lovskola och förlängd skolplikt för nyanlända.

Läs mer på regeringen.se >>

2020-03-05T16:12:14+00:002020-03-05|
Till toppen