Ämnesbetygsreformen – samlad information på skolverket.se

Ämnesbetyg planeras att ersätta kursbetyg i gymnasial utbildning. Det gäller alla ämnesplaner för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, komvux på gymnasial nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå.

Införande 1 juli 2025
Regeringen föreslår att införandet av ämnesbetyg ska ske 1 juli 2025 och att de första eleverna som ges ämnesbetyg påbörjar sina studier i det nya systemet hösten 2025. Innan dess ska examensmål, programmål, programstrukturer och ämnesplaner för gymnasiegemensamma ämnen samt övriga ämnen beslutas.

På skolverket hittar du här en mängd information ämnesbetyg i form av bakgrund, poddar, frågor och svar med mera.

2022-04-26T09:56:54+00:002022-04-26|

Svårare att studera i Storbritannien efter Brexit

Trösklarna har blivit högre och kostnaderna har ökat för den som vill åka på utbyte till Storbritannien visar en rapport från UHR. Det här riskerar på kort sikt att begränsa Sveriges möjligheter att öka andelen utresande inom högre utbildning och yrkesutbildning. Samtidigt finns stora möjligheter att fortsätta att utveckla samarbete med andra länder, då det går att studera på engelska i de flesta europeiska länder.

Ta del av rapporten på uhr.se

2022-04-26T09:50:46+00:002022-04-26|

UHR: Informera så här om det grundläggande behörighetsprovet

Då antalet provplatser är begränsat till 1 000 är det viktigt att den som har större behov av att skriva provet och har lång väg att nå grundläggande behörighet bör prioriteras före individer som endast saknar ett fåtal kurser för att kunna nå en gymnasieexamen eller motsvarande.

Guider och fördjupad information för dig som möter målgruppen finns på UHR:s vägledarsidor.

2022-04-26T09:48:52+00:002022-04-26|

Ny lathund om APL

Skolverket har uppdaterat sin lathund för att planera, genomföra och följa upp det arbetsplatsförlagda lärandet. Här kan skolan få stöd att utveckla apl på ett strukturerat sätt i allt från kvalitetssäkring av lämpliga apl-platser till uppföljning och bedömning av elevens lärande.

Planera, genomför och följ upp arbetsplatsförlagt lärande på skolverket.se

Ladda ner lathund ”Planera, genomför och följ upp arbetsplatsförlagt lärande”

2022-04-19T07:25:01+00:002022-04-19|

Glad påsk!

Påskbild

Nu är påsklovet här för många och vi på Tremedia vill passa på och önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

Efter påsk kommer vi att göra vårt stora pappersutskick för året. Då kommer broschyren om årets nya produkter som vänder sig till dig som ska informera om gymnasieskolan.

Redan nu hittar du alla produkter här på webbplatsen.

Tremedias kontor kommer att ha stängt under påskhelgen och vi åter på kontoret tisdagen den 19 april.

Trevlig helg!

2022-04-12T08:23:55+00:002022-04-12|

Årets produktbroschyr på väg till din brevlåda

Efter påsk kommer årets produktbroschyr att landa i många av våra kunders brevlådor. Här hittar du en mängd SYV-produkter som vänder sig till dig som bland annat ska förbereda dina elever för gymnasievalet inför nästa år.

I broschyren läser du mer om:
– Programväljaren
– Programväljarfilmen – Allt om gymnasieskolan Uppdaterad enligt nya beslut!
– Affisch Gymnasieskolan
– ProgramväljarkortDigital Kort i A4-format!
– Programstrukturer
– Gymnasiesärskolan
– Välja karrärväg – Träna din valkompetens Nytt arbetsmaterial av SYV Berit Haugen!
– Presentation programväljaren
– Planera ditt gymnasieval
– Jobbkort / Digital
– Affischer

Ladda ner Tremedias produktbroschyr

2022-04-12T08:20:12+00:002022-04-12|

Skolverket: Hitta yrken A-Ö

I Skolverkets ”Yrken A-Ö” hittar du yrkesbeskrivningar av hundratals olika yrken. Här finns också information om hur arbetsmarknaden ser ut för varje yrke, vilka egenskaper som kan vara bra att ha för yrket och lönestatistik.

Gå till ”Hitta yrken A-Ö” på skolverket.se

Uppgifterna baseras på data från Arbetsförmedlingen och SCB

2022-04-11T09:25:54+00:002022-04-11|

Hur är ungdomars attityder till yrkesprogram?

Av eleverna i årskurs 9 tycker sju av tio att det finns intressanta yrkesutbildningar och 53% kan tänka sig att läsa ett yrkesprogram. Men rapporten visar också en svag nedgång i attityden till yrkesutbildning bland ungdomar.

Mer än hälften (64%) av de tillfrågade ungdomarna tycker att det är ett smart val att läsa en yrkesutbildning. De tycker också att det finns intressanta yrkesutbildningar, närmare 74% tycker att det finns något program som skulle kunna passa dem.

Läs om attityder i gymnasievalsprocessen i Worldskills Swedens undersökning

2022-04-11T09:24:01+00:002022-04-11|

Riksdagsbeslut: Yrkesprogram ska ge grundläggande behörighet till högre studier

Logotyp Riksdagen

Riksdagen sa ja till regeringens förslag som innebär att alla nationella yrkesprogram på gymnasieskolan ska ge grundläggande behörighet till universitets- och högskolestudier.

För många arbetsgivare är det i dag svårt att rekrytera yrkesutbildad arbetskraft. Riksdagen anser att yrkesprogrammen behöver bli mer attraktiva så att fler elever väljer sådana utbildningar. Ett sätt att öka attraktionskraften är att yrkesutbildningen ger grundläggande högskolebehörighet. Den som väljer ett yrkesprogram ska vara helt säker på att man efter utbildningen ska kunna ha både de yrkeskunskaper som arbetsgivaren efterfrågar och grundläggande högskolebehörighet. För att det här ska vara möjligt behöver yrkesprogrammens omfattning utökas med fler gymnasiepoäng och mer garanterad undervisningstid.

Det ska vara möjligt för eleverna att välja bort grundläggande högskolebehörighet.

Ändringarna i skollagen börjar gälla den 1 januari 2023 och tillämpas första gången på utbildningar som startar höstterminen 2023.

Läs mer på riksdagen.se

Ladda ner Utbildningsutskottets betänkande 2021/22:UbU22

2022-04-08T09:26:55+00:002022-04-07|

Anmäl dig till Vägledarkonferensen 2022, 27 oktober

Varje år i oktober anordnar Sveriges vägledarförening en rikskonferens för dig som arbetar med/eller är intresserad av vägledningsfrågor. Årets hybridkonferens genomförs i Filmstaden Bergakungen i Göteborg. Den fysiska konferensen sänds också direkt digitalt.

Vägledning för social rättvisa och frigörelse.

Vår samtid har kommit att präglas av diskussioner om sociala utmaningar. Sociala skillnader har alltmer vidgat klyftorna i samhället. Hur kan vägledning vara ett medel för att uppnå social rättvisa och självförsörjning? Hur kan vi vägleda så att fler ges möjlighet till utbildning och arbete. Kan vägledningen utvecklas med empatisk förmåga och interkulturell kompetens.

Mer information kommer fortlöpande med program och föreläsare.

Anmäl dig innan 31 maj så får du rabatterat pris.

Läs mer om program, avgift och anmälan för Vägledarkonferensen 2022 på vagledarforeningen.se

2022-04-05T07:15:50+00:002022-04-04|

Informera så här om grundläggande behörighetsprovet

Provet för grundläggande behörighet, som ges första gången i höst, vänder sig framför allt till de som inte gick i mål med sin gymnasieutbildning och som vill läsa vidare på högskolan. De kan ha med sig kurser från gymnasiet och vuxenutbildning, men saknar idag formell behörighet. Några kan ha ansökt om prövning av reell kompetens tidigare.

Läs allt om det grundläggande behörighetsprovet på uhr.se

2022-04-04T07:09:24+00:002022-04-04|

Skolverket erbjuder kompetensutveckling för SYV till hösten

Hösten 2022 erbjuder Skolverket kompetensutveckling inom vägledning för olika skolformer. Kurserna har olika fokusområden och omfattning. Mer detaljerad information om innehåll och anmälan hittar du via länkarna nedan.

Att vägleda nyanlända vuxna
Utveckla dina kunskaper i karriärplanering för nyanlända vuxna för att underlätta deras väg in i arbetslivet. Kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare eller lärare och arbetar med nyanlända vuxna. Vi välkomnar team från samma arbetsplats där även rektor kan ingå.

Introduktion till karriärlärande
Hur kan våra elever får mer av karriärlärande under sin utbildning? Utveckla dina kunskaper om karriärlärande och hur det kan bidra till elevernas valkompetens. Den här kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare eller lärare på grund- eller gymnasieskolan. Vi välkomnar team från samma skola där även rektor kan ingå.

PATH – vägledning för elever med intellektuell funktionsnedsättning
En kurs för studie- och yrkesvägledare som vill lära sig nya färdigheter och metoder att framtidsplanera med elever som är i behov av förstärkt vägledning. PATH står för Planning Alternative Tomorrows with Hope.

Studie- och yrkesvägledning i migration – att stödja nyanländas karriärprocesser
En kurs för att utveckla studie- och yrkesvägledningen med syfte att skapa goda förutsättningar för nyanlända och flerspråkiga elever att orientera sig inom utbildning och arbetsliv.

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen
Hur kan vi öka elevernas motivation för skolan och för kommande studie- och yrkesval? Modulen presenterar hur lärare kan vidga elevernas perspektiv på sig själva och på omvärlden och hur man kan integrera och utveckla studie- och yrkesvägledningen i undervisningen.

Studie- och yrkesvägledning och interkultur – om att möta och mötas
Utveckla din kunskap om interkultur och interkulturellt förhållningssätt i studie- och yrkesvägledningen. Kursen är en seminarieserie med föreläsningar, workshops och praktiska övningar som syftar till att öka kunskap om interkultur i studie- och yrkesvägledningen, dela erfarenheter samt bygga nätverk. Denna kurs ersätter kursen Interkulturellt perspektiv i studie- och yrkesvägledning.

2022-04-01T11:23:14+00:002022-04-01|
Till toppen