Viktiga utredningar klara under hösten
Flera stora skolutredningar som kommer att påverka utbildning från grundskola till högskola kommer att presenteras under hösten 2016.
Flera stora skolutredningar som kommer att påverka utbildning från grundskola till högskola kommer att presenteras under hösten 2016.
Regeringen har tagit fram ett antal förslag som handlar om att öka antalet platser på lärarutbildningarna, göra nya insatser för att främja läsning, öka läsförståelsen och en skyldighet för huvudmän att erbjuda lovskola för elever som riskerar att inte nå behörighet till gymnasieskolan.
Elever i grundskolan som praktiserar på ett yrkesprogram på gymnasiet. Så fungerar Yrkespraktik som startar den 23 augusti. Syftet är att synliggöra yrkesutbildningar och väcka intresset hos de unga som är på väg att välja gymnasieprogram.
Fredagen den 26 augusti bjuder Skolinspektionen in till ett webbinarium arbetslivsanknytning på gymnasieskolans yrkesprogram.
Skolinspektionens granskning av yrkesutbildningarna; restaurang- och livsmedelsprogrammet och hantverksprogrammet visar att samverkan mellan skola och arbetsmarknad behöver utvecklas för att säkerställa att elevernas yrkesutbildning håller en god kvalitet. Rektorer med ansvar för yrkesprogram behöver ta ett större övergripande ansvar i arbetet med de lokala programrådens innehåll och det arbetsförlagda lärandet (apl) och även införliva det i skolans systematiska kvalitetsarbete.
Läs mer om innehåll och anmälan på Skolinspektionens webbplats
Den ogiltiga frånvaron på Högbergsskolan i Tierp minskade dramatiskt förra läsåret. Metoden handlar om att se orsakerna bakom frånvaron i stället för att bestraffa elever.
Den 22 september arrangeras en halvdagskonferens med fokus på nyanlända ungdomars väg ut i arbetslivet. Sista anmälningsdag är 12 september.
Målgruppen är lärare, studie- och yrkesvägledare och rektorer som arbetar, eller vill förbättra sitt arbete, med vägledning i undervisningen för nyanlända elever.
Var fjärde elev hoppar av gymnasiet och sällar sig till den grupp ungdomar som har mycket svårare än de som klarar studentexamen att få jobb i framtiden. För att förändra situationen krävs det att kommuner storsatsar på yrkes- och studievägledare, skriver bland andra Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund.