Nyhetsarkiv
Deras modell ska ge eleverna chans till jobb
120 kronor timmen och två timmars arbete i veckan. Det är från och med denna vecka verkligheten för drygt 40 elever i årskurs 8 på S:t Olofskolan i Sundsvall.
– Vi tror på det här kommer att gynna våra elever, säger biträdande rektor Johan Karlsson.
På skolledaren.se kan du läsa mer om Studiemotiverande arbetslivsorientering, SAO-jobb
Nya siffror: Akut brist på yrkesutbildade trots lågkonjunktur
Trots lågkonjunkturen brottas svenska företag med akut brist på yrkesutbildad arbetskraft, särskilt inom bygg, industri och transport. Sju av tio företag har svårt att rekrytera, visar nya siffror från Svenskt Näringsliv.
På svensktnaringsliv kan du läsa mer om företagens rekryteringssvårigheter
Vägledarna som blev varandras kollegor
Ute på skolorna är allt som vanligt – men arbetsgivaren är ett specialiserat syv-bolag, som erbjuder ett helt kollegialt sammanhang. Häng med på deras personalmöte!
10 000 ansökningar när ansökan för omställningsstudiestöd öppnade
Klockan 20.00 den 1 april öppnade ansökan för omställningsstudiestöd under höstterminen 2025. Första ansökan kom in efter fem minuter, och vid midnatt hade nästan 10 000 ansökningar lämnats in.
KAA, kommunernas aktivitetsansvar – stöd för verksamhetsutveckling och nätverksbyggande
Skolverket erbjuder en digital workshop för politiker, chefer och verksamhetsansvariga för KAA. Syftet med denna är att utveckla KAA-verksamheten och nätverkssamverkan mellan kommuner.
Gy25 för studie- och yrkesvägledare – samma webbinarier vid tre tillfällen
Välkommen till ett webbinarium för dig som arbetar som studie- och yrkesvägledare. Från 1 juli 2025 ska Gy25 tillämpas i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan, komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå.
Du som studie- och yrkesvägledare har en viktig roll för att införandet av Gy25 i din verksamhet ska bli så bra som möjligt. Skolverket bjuder därför in till ett webbinarium där vi berättar om Gy25 och var vi befinner oss i arbetet och där du får möjlighet att ställa frågor till undervisningsråd på Skolverket.
Företagande som ett vägval – fysiska workshoppar under våren
Du som är studie- och yrkesvägledare, lärare eller du som ansvarar för skola-arbetslivsfrågor välkomnas till workshoppar på tre olika orter under våren. Skolverket och Tillväxtverket resonerar tillsammans med er om vikten av att vägleda till företagande.
Många ungdomar och vuxna vill starta egna företag, men de som faktiskt gör det är få. Hur informerar och vägleder vi i grundskolan, gymnasieskolan och i vuxenutbildningen om företagande? Vilka utbildningar och kompetenser ger en bra grund för företagande och hur kan vi arbeta för att utmana och bryta stereotypa val och attityder? Vilka effekter ser vi gällande ungas stereotypa val av studier och arbetsliv?
Välkommen att diskutera allt detta med kollegor och representanter från Skolverket och Tillväxtverket.
Företagande som vägval – fysisk workshop Jönköping 9 april
Fortsatt stort intresse för vidareutbildning inom vården
Antalet sökande till specialistsjuksköterska och barnmorska för höstterminen 2025 visar på ett stort intresse för vidareutbildning inom vården. Antalet antagna till barnmorska väntas dessutom nå rekordnivåer.
Vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY) till höstterminen (ht) 2025 uppvisar ett högt söktryck. Antalet sökande till specialistsjuksköterska (6 192) är det näst högsta på sex år och antalet sökande till barnmorska (1 784) är högre än någonsin.
Beställ och ladda ner Programväljarfilmen Gy25 idag!
Beställer du i vår webbshop kan ladda ner Programväljarfilmen Gy25 direkt från det bekräftelsemejl du får till din e-postadess. Vi använder tjänsten WeTransfer för att göra nedladdningen så smidig som möjligt för våra kunder. Beställer du via mejl kommer länkarna för nedladdning via ett separat mejl till din e-post senast inom en vecka.
Textning på svenska, engelska och arabiska
När du beställer kan du ladda ner fyra versioner:
- Utan text
- Svensk text
- Engelsk text
- Arabisk text
På skolans nätverk?
Vi rekommenderar att du tar kontakt med din IT-ansvarige och ber denne lägga upp filmen på skolans nätverk. Om du hellre vill ladda ner filmen till din egen dator så se till att du har utrymme på din hårddisk. När du laddat ner filerna kan du lägga över dem på ett USB-minne eller en extern hårddisk som har tillräcklig storlek. Tänk på att det kan ta tid att ladda ner på grund av filernas storlek och hastigheten på din internetuppkoppling. Ladda gärna ner en fil åt gången.
Rekryteringsbehov trots hög arbetslöshet
Flera branscher har rekryteringsbehov, trots den höga arbetslösheten. Samtidigt uppger drygt hälften av arbetsgivarna som försökt rekrytera att de har problem att hitta personer med rätt kompetens.
SCB har för första gången kartlagt personalbristen per yrke på svensk arbetsmarknad. Under tredje kvartalet 2024 rådde det brist på sammanlagt 70 000 yrkespersoner – trots att arbetslösheten vid tidpunkten nådde 8 procent. Rekryteringsbehoven finns inom både gymnasiala och eftergymnasiala yrken.
– Vi ser att det saknas kompetenser inom flera olika områden, där ibland it, teknik och vård, säger Katja Olofsson, arbetsmarknadsstatistiker på SCB.
Rekordhög försörjningsbörda hotar Sveriges ekonomi – ”Finns ingen lösning”
Sveriges demografi gör att vi står inför en samhällskris. Nationalekonomen Andreas Bergh menar att människor kan behöva jobba upp till 75 års ålder samtidigt som pensionerna riskerar att sänkas. ”Om det ser tufft ut idag, så är det ingenting mot hur det kommer att bli”, säger han till TN.
Vi ber om ursäkt för felaktigt postutskick – digital broschyr tillgänglig
Förra veckan postade vi vår nya produktbroschyr, och strax därefter upptäckte vi att ett misstag hade skett. En del av broschyrerna har blivit feladresserade, vilket lett till att vissa skolor har fått andra skolors broschyrer eller blivit utan. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär som detta kan ha orsakat.
Om ni inte har fått broschyren med posten, finns en digital version tillgänglig för nedladdning via länken nedan. Vi ser över våra rutiner för att undvika liknande problem i framtiden.
Tack för er förståelse!
Ladda ner broschyren som pdf
Fler avslag efter nya krav på utbildningen i gymnasieskolan
Nya krav på att utbildningarna ska möta både elevers efterfrågan och arbetsmarknadens behov har resulterat i en ökad andel avslagna ansökningar under 2024 års ansökningsomgång. Detta har lett till att betydligt färre ansökningar blivit godkända jämfört med tidigare år. Det visar den senaste statistiken över tillståndsprövningen.
Läs om trenden i de senaste tillståndsbesluten på skolinspektionen.se
Lista: Här finns jobben efter högskolan
Trots lågkonjunktur är det fortsatt hög efterfrågan på utbildad arbetskraft. Arbetsförmedlingens uppdaterade yrkesbedömningar visar var det finns stora möjligheter till arbete de kommande åren.
Funderar du på att söka omställningsstudiestöd? Gör det nya testet!
Den 1 april klockan 20.00 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet för studier under höstterminen 2025. Funderar du på att söka? Öka dina chanser genom att vara väl förberedd! Gör det nya testet och se hur du ligger till.
Se ett smakprov ur nya Programväljarfilmen Gy25!
Filmens syfte är att skapa en positiv och inspirerande bild av gymnasieskolan och alla dess möjligheter samt vara informativ på ett intressant men ändå sakligt sätt. Allt material i filmen följer Gy25. Digital leverans sker via e-post till alla som beställt senast vecka 16 2025, därefter kan du ladda ner filmen direkt från bekräftelsemejlet du får från webbshoppen.
180 000 arbetslösa ungdomar – så ska kompetenskrisen lösas: ”Ett jätteproblem”
Genom en ny reform ska näringslivet nu få vara med och påverka gymnasieskolans programutbud. På tiden, menar flera företagare som vittnar om stora matchningsproblem på arbetsmarknaden. ”Det är något som inte stämmer”, säger skogsföretagaren Håkan Nilsson.
Regeringen vill göra det lättare att söka till yrkeshögskolan
Regeringen ger Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) i uppdrag att genomföra en förstudie om ett gemensamt system för ansökning och antagning till yrkeshögskoleutbildningar.
7 av 10 tjejer väljer bort natur och teknik
Tjejer som går ut grundskolan har högre betyg i naturorienterande ämnen, teknik och matematik än killar. Trots det så går en lägre andel av dem vidare till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar.
Höga betyg i fysik, kemi, teknik, biologi och matematik, ger goda förutsättningar att gå vidare till en utbildning inom naturvetenskap eller teknik. Men 70 procent av tjejerna som har A eller B i dessa ämnen går inte vidare till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på högskolan.
Fler kvinnor söker yrkeshögskolans teknikutbildningar
Antalet kvinnor som sökt till yrkeshögskolans program inom teknik och tillverkning har ökat med 43 procent på bara ett år. Det visar nya siffror som statistikmyndigheten SCB presenterar idag. Samtidigt når det totala antalet sökande nya rekordnivåer med över 100 000 sökande.
Statistik över gymnasieskolans elever och anpassade gymnasieskolans elever 2024/25
Statistik över gymnasieskolans elever
Läsåret 2024/25 går det 372 000 elever i gymnasieskolan. Det är 4 800 fler elever jämfört med föregående år, vilket motsvarar drygt 1 procent. Det har blivit fler elever på samtliga programtyper. Störst ökning i elevantal har skett på yrkesprogrammen, med 3 procent. Högskoleförberedande program har ökat med knappt en halv procent och introduktionsprogrammen med cirka 2 procent.
All statistik över gymnasieskolans elever 2025-2025
Statistik över gymnasieskolans elever
Antalet elever i anpassade gymnasieskolan ökar för åttonde året i rad. Läsåret 2024/25 går det 7 570 elever i anpassade gymnasieskolan. Det är en ökning med 5 procent från föregående läsår.
All statistik över anpassade gymnasieskolans elever 2025-2025
Allt fler vägledare använder AI i jobbet
Vilärare.se frågar tre studie- och yrkesvägledare om AI: hur de använt AI hittills, hur de hoppas kunna använda AI i framtiden och – hur de hoppas slippa …
Svårt att hitta lärlingsplats för yrkesprogrammen
Fler unga behöver lockas till gymnasiets yrkesprogram för att matcha arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Men det är tufft att hitta en lärlingsplats, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Framtidsutsikter 2030
Hur kan arbetsmarknaden se ut för ingenjörer, ekonomer, naturvetare och lärare år 2030? Sacoförbunden har undersökt och gjort prognoser för drygt 60 högskoleyrken och utbildningar för att underlätta inför studievalet.
Läs artikeln om framtidsutsikter 2030 på saco.se
Ladda ner rapporten som pdf – Sacos framtidsutsikter med prognoser för 2030
Näringslivet mobiliserar – ska få unga på rätt spår
Svenska företag mobiliserar i kampen mot ungas utanförskap och tar till det som näringslivet är bäst på: ledarskap, arbetsgemenskap och vita pengar. Med hjälp av en ny anställningsform ska trenden brytas och 14-åringar i utsatta områden inges hopp och framtidstro.
Läs mer om SAO, studiemotiverande arbetslivsorientering på di.se
Nya tematiska fokusområden för EPALE 2025: Att forma framtidens lärande för vuxna
I en tid av snabb teknologisk utveckling och föränderliga krav från arbetsmarknaden tillkännager vi EPALES fokusområden för 2025. Dessa noggrant utvalda teman speglar Europeiska kommissionens prioriteringar för 2024–2029 och överensstämmer med vårt gemensamma åtagande att främja vuxnas lärande över hela Europa.
Vilken utbildning passar dig?
Är du nyfiken på vilken utbildning och vilket yrke som passar just din personlighet och dina intressen? På studera.nu kan du svara på 13 enkla frågor och få skräddarsydda tips om utbildningar och yrken som inte bara passar dig utan också har hög efterfrågan på arbetsmarknaden – både idag och om fem år.
Kanske upptäcker du att du passar för något helt annat än du trott?
Årets produktbroschyr – allt SYV-material du behöver
Inom kort landar Tremedias produktbroschyr i många av våra kunders postfack. Du kan också ladda ner broschyren om höstens SYV-material här.
Givetvis är samtliga produkter uppdaterade enligt Gy25!
I broschyren läser du mer om:
- Programväljaren
- Programväljarfilmen Gy25 – Ny uppdaterad film!
- Affisch Gymnasieskolan
- Programväljarkort / Uppdateringspaket / Digital / Riksrekryterande utbildningar med egna examensmål
- Programstrukturer
- Anpassad gymnasieskola broschyr
- Anpassad gymnasieskola PowerPoint
- Anpassad gymnasieskola – Digitala programkort
- Presentation Programväljaren – PowerPoint
- Jag och mitt gymnasieval – PowerPoint för åk 7 och 8
- Jobbkort / Digital
- Intressekort / Digital
Webbinarium om Gy25 – inför studier vid vux
För dig som vägleder elever vid vuxenutbildningen inför högskolestudier ger UHR ett webbinarium om hur Gy25 påverkar antagningen till högskolan.
- Tid: 27 mars 2025 kl 09:00–09:45
- Plats: Zoom
- Arrangör: UHR
- Målgrupp: Studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildningen
Vägledarkonferens 23-24 oktober 2025
Vad är vägledarkompetens?
Välkommen till en konferens i samarbete med Euroguidance på UHR där vi tillsammans utforskar vägledarkompetens ur olika perspektiv. I en värld som ständigt förändras och präglas av osäkerhet är kraven på oss vägledare högre än någonsin tidigare. Vi behöver inte bara förstå och tillämpa gällande regelverk och normer, utan även anpassa vårt arbete efter lokala förutsättningar och, framför allt, vara lyhörda för klienternas behov och önskemål.
Därför behöver vi rusta oss med en bred uppsättning kompetenser för att kunna möta de utmaningar och möjligheter som vi står inför. Vägledarföreningen, i samarbete med Euroguidance, ser fram emot en konferens fylld med insikter och diskussioner kring olika synvinklar på detta viktiga ämne.
Datum: 23 – 24 oktober 2025
Plats: Cirkeln konferens i ABF-huset, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm
Skolministern tog emot förslag om mobilförbud under hela skoldagen
Svenska elever blir mer distraherade av digitala verktyg än genomsnittet i OECD, och en av fyra elever kan inte läsa eller räkna ordentligt. Dessutom finns det ett tydligt forskningsstöd för att mobiltelefoner kan påverka elevers koncentration och förutsättningar att lära negativt. Därför fick en utredare under hösten 2024 i uppdrag att hjälpa Utbildningsdepartementet med att ta fram förslag på hur regler för mobilförbud under hela skoldagen kan utformas.
Arbetslösheten kvar på höga nivåer
Det svaga ekonomiska läget fortsätter att påverka arbetsmarknaden. I slutet av februari var drygt 378 000 personer, motsvarande 7,2 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa.
Läs mer om läget på arbetsmarknaden på arbetsformedlingen.se
Nu vet vi vad unga tycker om jobb och plugg – Så kan kommuner fatta kloka beslut
Att etablera sig i arbetslivet är ett av de viktigaste stegen i unga människors liv men det är också en central fråga för hela samhället. Kommuner har en viktig roll i att forma framtidens arbetsmarknad och skapa rätt förutsättningar för unga att ta plats i arbetslivet. För att kunna fatta kloka och hållbara beslut som stärker ungas möjligheter på arbetsmarknaden är det avgörande att förstå vad unga själva ser som viktiga faktorer för sin framtid.
Läs artikeln om ungas tankar om arbete och utbildning
Ladda ner rapporten som pdf – Så tycker unga 2025 – arbete och utbildning
Skolverket stänger ner provtjänsten för nationella prov för våren 2025
Flera fel har uppdagats med provtjänsten där digitala nationella prov skulle ha genomförts från och med mars i år. Skolverket har därför beslutat om att stänga ner provtjänsten för våren 2025. Eleverna kommer därför att använda ersättningsprov istället.
UHR: För dig som vägleder andra
Här får du som vägleder personer med utländsk utbildning hjälp att guida rätt. Vi tipsar bland annat om vår digitala bedömningstjänst och vårt utlåtande.
Fyll platserna med behörighetsgivande förutbildning
För att bredda vägen in till yrkeshögskolan kan utbildningsanordnare ansöka om att genomföra behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom en förutbildning kan antalet behöriga sökande öka, vilket kan minska risken att utbildningsomgångar behöver ställas in.
Fokus:Framtid – så kan studie- och yrkesvägledningen förbättras
Kompetensförsörjningen är en av svenska företags största utmaningar. Bristen på medarbetare med rätt kompetens är ett stort tillväxthinder som inte bara ställer till problem för företagen. Det skapar också problem för enskilda individer och samhället i stort. Utbildningssystemet behöver i högre grad anpassas efter arbetslivets behov samtidigt som hänsyn tas till elevernas intressen. I det arbetet spelar studie- och yrkesvägledningen en stor och viktig roll.
På svensktnaringsliv.se kan du läsa mer om hur studie- och yrkesvägledningen kan förbättras
Ladda ner rapporten som pdf – Fokus:Framtid– så kan studie- och yrkesvägledningen förbättras
Atlas praktik
Atlas praktik är en möjlighet för elever till arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats i ett annat land. Utlandspraktiken, som kan göras i hela världen utanför EU/EES, kan ge yrkesmässig utveckling, ökade språkkunskaper och bidra till kulturellt utbyte.
Utvecklad studieinformation underlättar utbildningsvalet och möter samtidigt arbetsmarknadens behov
För att hjälpa individer att göra välgrundade val om högskoleutbildning har Universitets- och högskolerådet (UHR) vidareutvecklat studieinformationen.
Mod, hopp och tårar – syv-poddparet gör succé
Vägledningspodden vill väcka tankar, inspirera och skapa en gemenskap i kåren.
– I tider av nedskärningar är det kul att kunna erbjuda gratis fortbildning, säger programledarna Aino Collmar och Annika Davén, som startade podden för fem år sedan. Båda är universitetslärare vid Institutionen för pedagogik och didaktikpå Stockholms universitet, och betraktar podden som ett komplement till undervisningen på Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Men de vänder sig lika mycket till yrkesverksamma.
Nytt EU-projekt ska hjälpa arbetssökande
Nu startar Arbetsförmedlingen EU-projektet Equip ESF+ för att arbetssökande ska få stöd att snabbt hitta arbete eller börja reguljära studier. Du som blir beviljad stöd inom EquipESF+ kommer få ett brev med information.
Otillräckliga förkunskaper orsakar många avhopp från högskolan
Avhopp från bristyrkesutbildningar inom högskolan beror ofta på bristande förkunskaper och att utbildningen inte motsvarar förväntningarna, så kallade felval. Riksrevisionen rekommenderar utökad yrkesvägledning, och krav på att studenter som hoppar av informerar sitt lärosäte.
Läs mer om Riksrevisionens granskning av avhopp från utbildningar inom bristyrken
Målet: Fler elever som hänger med längre
Fullt fokus på att lära sig läsa och räkna ordentligt. Mer betoning på fakta och mindre på analys. Men också större chanser för eleverna att bli godkända, enligt utredaren Thomas Perssons förslag till nya läroplaner.
– Fler elever kan hänga med längre, säger han.
PIA-projektet: Trygga relationer ska minska skolfrånvaron
Trygga relationer och vuxnas stöd spelar en avgörande roll för att unga ska trivas och lyckas i skolan. I Socialfondsprojektet PIA, som drivs i Storfors, Vansbro och Forshaga, är närvaro, hälsa och valkompetens i fokus. Nu, med knappt ett år kvar av projektet, börjar resultaten av arbetet mot skolfrånvaro att synas.
UHR: STEM – en miniutbildning för vägledare
Samhället, världen och arbetsmarknaden står inför stora utmaningar – och möjligheter – där kompetens inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) är avgörande.
Som studie- och yrkesvägledare spelar du en viktig roll, men du är inte ensam. I vår miniutbildning får du stöd, inspiration och konkreta insikter för att hjälpa individer att se karriärmöjligheterna inom STEM.
Mer om innehåll och anmälan till miniutbildningarna på uhr.se
Ny öppningstid för ansökan om omställningsstudiestödet
Från och med den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestödet klockan 20:00. Efter önskemål från CSN har regeringen ändrat reglerna och ger CSN rätt att bestämma tidpunkt för när ansökan ska öppna.
– Att öppna ansökan under kvällen efterfrågas av majoriteten av de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.
En STEM-strategi för Sverige – från förskola till forskarutbildning
Utbildningsminister Johan Pehrson har i dag presenterat regeringens STEM-strategi. Strategin innehåller mål för att stärka STEM-utbildningarna i Sverige. Dessutom ska en ny STEM-delegation verka för att fler ska utbildas inom matematik, naturvetenskap och teknik.
– Arbetet med att stärka Sveriges position som ledande tekniknation börjar i skolan. Vi behöver fler personer med gedigna kunskaper inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik och intresset måste väckas tidigt. Hela utbildningskedjan, från förskola till forskarutbildning, spelar en roll i detta. Det avspeglas tydligt i strategin och målen, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Ida Lindell: ”Är vägledningen levande eller död? Öppna lådan!”
Efter utredningen: Så blir det nya betygssystemet
Regeringens utredare Magnus Henrekson presenterar ett nytt betygssystem under onsdagen.
Dagens betygssystem är godtyckligt, skadligt och korrumperande, menar han.
Efter att flera partier har svängt i betygsfrågan finns det ett brett politisk stöd för flera av utredningens förslag.
Genvägar och falska leg – syv-utbildning till salu
Det tar tre år att högskoleutbilda sig till studie- och yrkesvägledare. Så hur kan man nu bli ”certifierad vägledare” på bara sex veckor?
Fler högskolenybörjare – men färre söker sig till läraryrket
Under läsåret 2023/24 ökade antalet högskolenybörjare vid svenska lärosäten med 4 procent, främst bland svenska studenter. Samtidigt minskade antalet programnybörjare på yrkesexamensprogram med
1 procent, särskilt inom lärarutbildningarna där nedgången var 9 procent – den lägsta nivån sedan 2013/14. Däremot ökade antalet nybörjare på program mot civilingenjör och sjuksköterska.
Nu öppnar anmälan till årets sommarkurser
Från och med den 17 februari går det att anmäla sig till över 700 kurser och program för sommarterminen 2025. Intresset för sommarkurser har varit stort de senaste åren, med nära 63 000 anmälningar förra året och en toppnotering på 64 747 sökande 2021.
På uhr.se finna alla viktiga datum för anmälan till sommarkurserna
Olika handlingsalternativ vid väpnat våld
Väpnat våld i förskolan eller skolan är ovanligt, men eftersom det kan leda till allvarliga konsekvenser är det bra att planera för olika handlingsalternativ om det skulle hända. Här finns förslag på åtgärder om ni skulle drabbas på er förskola eller skola.
På skolverket.se finns förslag till åtgärder vid väpnat våld i skolan
Inför gymnasieingenjör – det fjärde året
För att bli gymnasieingenjör kan eleven välja att gå ett påbyggnadsår efter teknikprogrammet. Utbildningen blandar undervisning i skolan med arbetsplatsförlagt lärande och ger goda möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.
Inför hösten-25 gäller nya behörighetsregler till det fjärde tekniska året. I stället för två behörighetskurser krävs endast en kurs.
Läs mer om nya behörigheten till teknikprogrammets fjärde år på skolverket.se
Högsta arbetslöshetsnivån på tre år
Nära 381 000 personer är arbetslösa. Det är ungefär 24 000 fler jämfört med samma tidpunkt förra året.
Det svaga ekonomiska läget fortsätter att påverka arbetsmarknaden negativt och arbetslösheten ökar brett. I slutet av januari var nära 381 000 personer inskrivna arbetslösa vilket motsvarar totalt 7,2 procent
Färre arbetslösa påbörjar en yrkesutbildning
Antalet arbetslösa som påbörjar en gymnasial yrkesutbildning har minskat kraftigt sedan början av 2000-talet, samtidigt som behovet av utbildning sannolikt har ökat. Det visar en ny rapport från IFAU som undersöker utvecklingen av yrkesutbildningar för inskrivna på Arbetsförmedlingen mellan åren 2000 och 2021.
Läs rapporten som pdf – Gymnasial yrkesutbildning för arbetslösa 2000–2021
65 000 behöver anställas inom äldreomsorg
Drygt 65 000 personer behöver anställas inom äldreomsorgen fram till 2033, visar en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
– Det är en stor och framtidssäker bransch att jobba inom, säger, Sabina Joyau, sektionschef för äldrefrågor på SKR.
Samlad information om skolskjutningen i Örebro
Flera personer har dött efter en skottlossning på skolan Campus Risbergska i Örebro. Hur många som har skadats är i nuläget oklart. Kommunen har öppnat upp samlingsplatser med krisstöd på flera platser.
Pratar du om EU-praktik under dina vägledningssamtal?
Det är nu hög tid för alla EU-intresserade att planera för hösten. I februari öppnar ansökan till höstens traineeprogram för betald praktik vid Europeiska kommissionen, EU-domstolen, Europaparlamentet och andra EU-byråer, organ och kommittéer.
Ansökan för YH-flex är öppen
Den 5 februari öppnar ansökan för YH-flex.
YH-flex är till för den som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Utbildningsanordnare som bedriver yrkeshögskoleutbildning, eller som nyligen beviljats, kan ansöka om YH-flexplatser.
UHR: Webbinarier för högskolans vägledare 2025
Passen ges kl. 9.00 en gång i månaden och är cirka 45 minuter långa. Anmäl dig för att få en bokning med zoomlänk till din kalender.
Kommande webbinarier
The Five Dimensions of Environmentally Sustainable Career Guidance
18 februari, klockan 15:00-16:15
Om Gy25 – inför studier vid vux
27 mars, klockan 09:00-09:45
Stöd och verktyg för grön vägledning
Här hittar du som arbetar med studie- och yrkesvägledning stöd för att förstå och arbeta med grön vägledning. Grön vägledning benämns oftast som Green guidance och är en vidareutveckling av karriärvägledning där människor får stöd att göra sina studie- och yrkesval med en medvetenhet om och omtanke för klimatet och andra miljöfrågor.
Regeringen tar nästa steg i att införa en tioårig grundskola – så ser förslaget ut
Regeringen har nu beslutat om en lagrådsremiss om att införa en tioårig grundskola. Genom att ersätta förskoleklassen med en ny första årskurs i grundskolan får eleverna bättre möjlighet att utveckla grundläggande färdigheter som att läsa, skriva och räkna. I lagrådsremissen framhåller regeringen vikten av att den tidiga läs- och skrivinlärning samt utvecklandet av grundläggande färdigheter i matematik ges mer utrymme.
– Nu tar vi ett ytterligare steg för att återinföra en stark kunskapsskola i Sverige genom att göra grundskolan tioårig. Det kommer innebära att alla sexåringar redan från skolstart får en mer strukturerad och lärarledd undervisning, som kommer fokusera mer på grundläggande färdigheter som att läsa, skriva och räkna, säger skolminister Lotta Edholm.
Regeringen föreslår att en tioårig grundskola införs hösten 2028.
Tips att tänka på inför gymnasievalet
Snart är det dags att välja gymnasieutbildning. Att välja med både hjärta och hjärna är arbetsmarknadsanalytikerns bästa råd.
Det är hög tid för landets niondeklassare att fundera över val till gymnasiet. Oavsett vilken utbildning de väljer, kommer de som fullföljer sin gymnasieutbildning att ha en bättre chans på arbetsmarknaden. Fyra av tio unga (18–24 år) inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning.
– Det viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning. Därför ska man välja en utbildning efter intresse, men det är också bra att ta en titt på våra bedömningar om behovet just nu och hur efterfrågan på sikt inom olika yrken. Då är man bättre förberedd på vilken arbetsmarknad som väntar efter gymnasiet, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Gymnasievalet: Dålig koll på yrkesprogrammen
Gymnasievalet pågår för fullt. I dag ingår de kurser som krävs för att söka till högskola i alla program. Och skollagen har ändrats, med målet att få fler att välja yrkesprogram. Ändå vet inte 38 procent av de elever som deltagit i undersökningen ”Gymnasierapportsval 2024” om de kan få högskolebehörighet på yrkesprogrammen.
På vilarare.se kan du läsa om utmaningen att få fler att välja yrkesprogram
Dalarna och Norrbotten går mot strömmen – minskad arbetslöshet trots svag ekonomi
Arbetslösheten i Sverige är ojämnt fördelad, med lägst arbetslöshetsnivåer i norr och högst i söder. De län där arbetslösheten stigit allra mest under det senaste året är Västmanland och Skåne. I Norrbotten och Dalarna har arbetslösheten däremot fortsatt att minska från en låg nivå trots det ekonomiska läget. Det visar Arbetsförmedlingens rapport Arbetsmarknadsläget i Sveriges län kvartal 4 2024.
På arbetsformedlingen.se finns mer om landets arbetslöshetsnivåer
Ny Programväljarfilm under våren 2025!
Nu är vi i full färd med inspelningen av den nya Programväljarfilmen, uppdaterad enligt Gy25. Som det ser ut nu flyter arbetet på enligt plan och vi beräknar kunna ta emot beställningar och leverera under våren 2025.
Filmen är cirka 20-25 minuter lång och innehåller en presentation av samtliga nationella program samt annan allmän information. Ni som haft Tremedias gamla film kommer att känna igen upplägget.
I studion kommer en expert/syv att lotsa tittaren genom hela filmen. Varje program kommer att presenteras med filmer från skolor och arbetsplatser.
Efter detta kommer det att rulla bilder från samtliga inriktningar med speaker som berättar om respektive inriktning. Detta kommer även att kompletteras med grafiska element som kommer in i bild med t.ex. text för inriktningsnamn. Allt för att öka förståelsen och betona det som är extra viktigt.
Programmen kommer att presenteras några stycken åt gången. Dessa avsnitt med program kommer sedan att varvas med ett antal avsnitt med allmän information. Filmen visar hur gymnasieskolan ser ut idag och lyfter fram bredden och mängden utbildningar som finns.
Filmen kommer att levereras digitalt som en streamad version.
Yrkeshögskolan anpassar utbudet efter arbetsmarknadens behov
Arbetslösheten och det förändrade läget på arbetsmarknaden sätter nu sin prägel på yrkeshögskolans utbud. När Myndigheten för yrkeshögskolan idag beviljar 344 ansökningar om att bedriva YH-utbildning är det framför allt branscher med stora behov som prioriteras.
På myh.se finns mer om hur utbildningsutbudet följer behoven
Framtidens jobb och de som försvinner
AI kommer inte göra oss arbetslösa, antalet arbetstillfällen i världen väntas öka kraftigt fram till 2030, enligt en ny rapport från Världsekonomiskt Forum. Listan på vilka yrken som får ett uppsving är överraskande ”analog”.
På svt.se finns mer om arbetsmarknadens vinnare och förlorare
Läs rapporten som pdf (på engelska) – Future of Jobs Report 2025
Distanskurs i Ivägledning våren 2025
Under våren (3 mars – 11 april 2025) kommer vi att erbjuda en ny omgång av distanskursen i Ivägledning. Denna gång för studievägledare och internationella koordinatorer vid högskolor och universitet.
UHR: Din roll som vägledare – webbinarium för vägledare
I den tredje och sista delen av UHR:s miniutbildning om STEM lyfter vi din roll som vägledare och hur du kan stärka individers intresse och självförtroende för utbildningar STEM.
UHR: Karriärvägar och arbetsliv – webbinarium för vägledare
I den andra delen av UHR:s miniutbildning om STEM lyfter vi karriärvägar och arbetsliv. Kunskap om hur arbetsmarknaden förändras, vilka roller som kommer efterfrågas och hur ett yrkesliv inom STEM kan se ut.
Expertens tre tips inför gymnasievalet: ”Öppnar alla dörrar”
Följ tre råd vid gymnasievalet – och gå en ljusare framtid till mötes. ”Du kan få chans till ett intressant jobb direkt, men du har också chansen att plugga vidare”, säger Maria Bernhardsen, chef för kompetensförsörjning.
Sverige i arbete – trots lågkonjunktur fick nästan 300 000 nytt jobb
Under 2024 fick 289 000 personer som var inskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen ett nytt arbete och 51 000 lämnade arbetslöshet för studier. Totalt var 889 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen under året. Överlag var 2024 ett tufft år på svensk arbetsmarknad, men trots det fick många ett nytt arbete eller gick till studier.
Nytt om behörighet och meritvärdering vid införandet av Gy25
I samband med införandet av ämnesbetyg i gymnasieskolan och vuxenutbildningen har UHR tagit fram föreskrifter för grundläggande och särskild behörighet. Även tillämpningar för tillträde till högskolan har beslutats. UHR arbetar nu med att implementera de nya bestämmelserna i antagningsprocessen.
På uhr.se finns allt nytt om grundläggande och särskild behörighet
Nu pågår gymnasievalet för 124 300 niondeklassare
Under de kommande veckorna är det dags för landets drygt 124 300 niondeklassare att välja gymnasieutbildning. För att kunna göra ett väl underbyggt val är det bra att ta reda på så mycket fakta som möjligt om utbildningsvägar och hur arbetsmarknaden ser ut. Här har vi samlat tips från våra studie- och yrkesvägledare, samt användbara länkar.
Distanskursen om behörighet öppen året ut
Vi kan nöjt konstatera att fler än 400 vägledare skapat konto för att lära sig mer om behörighet och betygstyper inför högskolestudier. Ytterligare 250 har anmält intresse och fått information om hur man loggar in.
Informera inför anmälan till HT25
Den 17 mars öppnar anmälan till höstens högskoleutbildningar på Antagning.se. Under fliken Material och verktyg hittar du webbinformation, presentationer och informationsblad att skriva ut.
Mer om webbinformation, presentationer och informationsblad på uhr.se
Kommunernas aktivitetsansvar (KAA): dokumentation, inrapportering av uppgifter och den publicerade statistiken
Den 6 februari erbjuder Skolverket ett webbinarium om förändringarna i dokumentering och insamling av uppgifter för statistiken om kommunernas aktivitetsansvar (KAA).
Mötesplats gymnasieskola 2025 – digital konferens
Välkommen till mötesplatsen för dig som arbetar i gymnasieskolan! Mötesplats gymnasieskola 2025 äger rum digitalt 4–6 februari. Under konferensen kan du ta del av aktuell information från Skolverket och delta i fördjupande webbinarier. Några riktade pass för anpassade gymnasieskolan och komvux finns också i programmet.
Stöd för gymnasieantagning
Skolverket har samlat stöd för dig som arbetar med eller ansvarar för antagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan. Här finns information om gällande bestämmelser och stöd för hur dessa kan eller bör tillämpas.
Här är gymnasieprogrammen som snabbast leder till jobb
Det är de som går ett yrkesprogram som snabbast får ett jobb efter examen, visar Svenskt Näringslivs rapport Gymnasiepejl. ”Yrkesprogrammen ger goda jobbchanser samtidigt som de ger möjlighet till vidare studier”, säger Johan Olsson, expert på kompetensförsörjning.
Arbetslösheten ökade under 2024 – lågkonjunkturen satte tydliga spår
Antalet inskrivna arbetslösa steg med ungefär 23 000 personer under förra året
I slutet av december var cirka 377 000 personer inskrivna som arbetslösa. Det sätter punkt för 2024 som präglades av en försvagad arbetsmarknad. I genomsnitt var 357 000 personer inskrivna som arbetslösa år 2024, vilket kan jämföras med ett snitt på 334 000 personer året innan.
– Arbetslösheten ökade brett. Såväl bland kvinnor som män, bland inrikes och utrikes födda samt bland yngre och äldre är fler inskrivna som arbetslösa idag än för ett år sedan, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.
Väl mött 2025!
Hoppas att ni haft en bra jullovsledighet och att ni laddat batterierna för ett nytt läsår!
Nu är vi tillbaka på kontoret och det är full fart igen.
Väl mött under 2025!
Från 2025 blir lärlingsersättningen högre
Från januari 2025 höjs lärlingsersättningen till 1 500 kronor per månad. Lärlingsersättning kan du få för en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram. Pengarna ska gå till de extra kostnader för måltider och resor som du kan ha när du är ute på en arbetsplats.
Webbinarium: En bättre studie- och yrkesvägledning
Från och med 2025 ska gymnasial utbildning planeras och dimensioneras både utifrån elevernas önskemål och arbetsmarknadens behov. En angelägen förändring som kommer kräva mycket arbete. Reformen kommer också ställa nya krav på studie- och yrkesvägledningen.
SKOLVERKET: Vårens kurser för studie- och yrkesvägledare
Våren 2025 erbjuder Skolverket kompetensutveckling för studie- och yrkesvägledare inom olika skolformer. Kurserna har olika fokusområden och omfattning. Mer om kursinnehåll och anmälan hittar du via länkarna nedan.
Att arbeta med karriärvägledning inom sfi och svenska som andraspråk
Utveckla dina kunskaper i karriärplanering för elever som läser sfi och svenska som andraspråk för att underlätta deras väg in i arbetslivet. Kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare eller lärare och arbetar inom komvux.
Kreativa metoder och verktyg för att underlätta övergångar
En kurs för dig som vill ha konkreta metoder och verktyg för att arbeta med elever som upplever olika svårigheter med att klara och fullfölja skolan. Kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare.
Studie- och yrkesvägledning i undervisningen
Hur kan vi öka elevernas motivation för skolan och för kommande studie- och yrkesval? Modulen presenterar hur lärare i grundskolan kan vidga elevernas perspektiv på sig själva och på omvärlden och hur man kan integrera och utveckla studie- och yrkesvägledningen i undervisningen i grundskolan.
Studie- och yrkesvägledning i undervisningen på komvux
Hur kan vi på komvux öka elevernas motivation och perspektiv på vidare studier, yrken, och arbetsliv? Modulen presenterar hur man i undervisningen kan vidga elevernas perspektiv på sig själva och på omvärlden och hur man kan integrera och utveckla studie- och yrkesvägledningen i undervisningen.
Tala om framtiden – om normer i vägledning och undervisning
Hur talar vi om framtiden med en större normmedvetenhet? Kursen erbjuder redskap för att utmana, problematisera och visa på alternativ till traditionella föreställningar om kön, kulturell och social bakgrund som annars riskerar att begränsa elevernas studie- och yrkesval och tankar om framtiden.
UHR: STEM och framtiden – webbinarium för vägledare
I den första delen av vår miniutbildning lyfter vi STEM och framtiden. Det växande behovet av STEM-kompetens i Sverige och globalt för att skapa en hållbar och innovativ samhällsutveckling.
Samhället, världen och arbetsmarknaden står inför stora utmaningar – och möjligheter – där kompetens inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) är avgörande.
I vår miniutbildning får du som vägledare stöd, inspiration och konkreta insikter för att hjälpa individer att se karriärmöjligheterna inom STEM.
Förstärkningsundervisning i skolan – en försöksverksamhet för fler behöriga elever
Ungefär var sjunde elev lämnar varje år grundskolan utan behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. För många av dessa elever skapar detta stora problem, både i förhållande till deras fortsatta utbildning och deras väg ut i vuxenlivet. Utredningens bedömning är att flera av dessa elever under sin skolgång skulle vara hjälpta av att få mer obligatorisk undervisningstid med behöriga lärare än vad den garanterade undervisningstiden innebär. Utredningen föreslår därför att en försöksverksamhet ska genomföras där elever på olika sätt ges mer undervisningstid.
På regeringen.se finns mer om förstärkningsundervisning i skolan
Vägledning är en mänsklig process, inte ett AI-experiment
Ett steg framåt men två steg bakåt? Studie- och karriärvägledarna Joakim Cao och Petra Parmvi varnar för riskerna med ”AI-syv”.
Artikeln om AI och studie- och yrkesvägledning finns på vilarare.se
Regeringen förbättrar möjligheterna till tillgodoräknande i högskolan
Regelverket för tillgodoräknande inom högskolan har länge varit oförändrat vilket lett till att få tillgodoräknanden faktiskt har gjorts. Dagens system gör det svårt för studenter att tillgodoräkna sina kunskaper och förkorta sin tid i utbildning. Förändringen som nu görs förenklar och gör tillgodoräknandet lärosäten emellan mer likvärdig.
Utmaningar och behov av omställning på arbetsmarknaden
Återhämtningen på den svenska arbetsmarknaden bedöms bli utdragen, även om arbetsgivarna ser något ljusare på framtiden. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen i rapporten ”Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2024” som publiceras i dag.
Statistik om sysselsättning efter anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning
Nu finns ny statistik om sysselsättning efter avslutade studier i anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning. Statistiken visar sysselsättning för flera populationer med olika avgångsår, men också förändringar över tid.
Studerande med omställningsstudiestöd väljer program framför kurser
Fyra av fem av alla som sökte omställningsstudiestöd sökte för studier i yrkeshögskolan eller högskolan. Många kommer från arbeten inom vård och omsorg och har redan en eftergymnasial utbildning. Flest söker omställningsstudiestöd för långa utbildningar, både i yrkeshögskolan och högskolan är programstudier vanligast.
Se vad studerande med omställningsstöd väljer att läsa
Ladda ner rapporten som pdf – Studerande med omställningsstudiestöd vid yrkeshögskolan och högskolan
Garantin för tidiga stödinsatser ger inte fler elever stöd
Garantin för tidiga stödinsatser infördes för att stärka arbetet med att utveckla elevernas kunskaper inom svenska, svenska som andraspråk och matematik. Men skolorna uppnår inte intentionerna med garantin, att fler elever får rätt stöd i rätt tid. Det visar resultatet av Skolinspektionens granskning som gjorts på uppdrag av regeringen.
Läs mer om granskningen av tidiga stödinsatser på skolinspektionen.se
God Jul & Gott Nytt År!
Vi vill passa på att tacka för all hjälp, respons och uppskattning som vi fått under året som gått. Er input och feedback är ovärderlig för oss!
Öppet i juletid
Tremedias kontor kommer att hålla stängt från den 23 december till den 6 januari. Har du brådskande ärende så skicka ett mejl till anna@tremedia.se så hör vi av oss så fort vi kan.
Alla som beställer innan jul kommer att få sin faktura innan årsskiftet.
Ta hand om varandra och era nära och kära!
Väl mött 2025!
Anna och Lennart på Tremedia
Fick vägledarpriset för sitt samhällsengagemang
I Forshaga har studie- och yrkesvägledning blivit inte bara skolans utan hela kommunens ansvar – mycket tack vare Malin Andersson, som tilldelats Vägledarpriset för sin gärning.
Vägledarpriset delas ut av Sveriges vägledarförening och prissumman sponsras varje år av Tremedia.
Läs mer om Malin Anderssons arbete som syv på Forshaga Lärcenter på Vi Vägledare
Ny statistik om vuxnas färdigheter – Sverige bland de fem främsta
Sveriges vuxna befolkning har färdigheter som står sig väl jämfört med andra OECD-länder. Men skillnaderna inom befolkningen är stora, visar ny statistik om vuxnas färdigheter.
Den internationella undersökningen om vuxnas färdigheter har genomförts i 31 länder. Syftet är att ta reda på om den vuxna befolkningen i åldrarna 16–65 år har de färdigheter som behövs i samhället och hur de används både på arbetet och hemma.
Resultaten visar att Sverige ligger bland de fem främsta länderna när det gäller genomsnittliga poäng inom läsning, räkning och problemlösningsförmåga.
FolkisUng – nytt projekt med fokus på unga som varken arbetar eller studerar
Svenska ESF-rådet har beviljat en ansökan från Folkbildningsrådet om en satsning på närmare 40 miljoner kronor. Satsningen riktar sig till unga som varken arbetar eller studerar och kommer att starta redan under januari 2025.
Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar
Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.