Nyhetsarkiv2021-01-26T08:32:41+00:00

Nyhetsarkiv

Kommunernas aktivitetsansvar (KAA): dokumentation, inrapportering av uppgifter och den publicerade statistiken

2025-01-16|

Den 6 februari erbjuder Skolverket ett webbinarium om förändringarna i dokumentering och insamling av uppgifter för statistiken om kommunernas aktivitetsansvar (KAA).

Anmäl dig till webbinariet på skolverket.se

Mötesplats gymnasieskola 2025 – digital konferens

2025-01-16|

Välkommen till mötesplatsen för dig som arbetar i gymnasieskolan! Mötesplats gymnasieskola 2025 äger rum digitalt 4–6 februari. Under konferensen kan du ta del av aktuell information från Skolverket och delta i fördjupande webbinarier. Några riktade pass för anpassade gymnasieskolan och komvux finns också i programmet.

Mer om anmälan och program på skolverket.se

Stöd för gymnasieantagning

2025-01-16|

Skolverket har samlat stöd för dig som arbetar med eller ansvarar för antagning till gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan. Här finns information om gällande bestämmelser och stöd för hur dessa kan eller bör tillämpas.

Stödet för gymnasieantagningen finns på skolverket.se

Här är gymnasieprogrammen som snabbast leder till jobb

2025-01-15|

Det är de som går ett yrkesprogram som snabbast får ett jobb efter examen, visar Svenskt Näringslivs rapport Gymnasiepejl. ”Yrkesprogrammen ger goda jobbchanser samtidigt som de ger möjlighet till vidare studier”, säger Johan Olsson, expert på kompetensförsörjning.

Läs artikeln på tn.se

Arbetslösheten ökade under 2024 – lågkonjunkturen satte tydliga spår

2025-01-15|

Antalet inskrivna arbetslösa steg med ungefär 23 000 personer under förra året

I slutet av december var cirka 377 000 personer inskrivna som arbetslösa. Det sätter punkt för 2024 som präglades av en försvagad arbetsmarknad. I genomsnitt var 357 000 personer inskrivna som arbetslösa år 2024, vilket kan jämföras med ett snitt på 334 000 personer året innan.

– Arbetslösheten ökade brett. Såväl bland kvinnor som män, bland inrikes och utrikes födda samt bland yngre och äldre är fler inskrivna som arbetslösa idag än för ett år sedan, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Mer arbetslöshetsstatistik på arbetsformedlingen.se

Väl mött 2025!

2025-01-09|

Hoppas att ni haft en bra jullovsledighet och att ni laddat batterierna för ett nytt läsår!

Nu är vi tillbaka på kontoret och det är full fart igen.

Väl mött under 2025!

Från 2025 blir lärlingsersättningen högre

2025-01-09|

Från januari 2025 höjs lärlingsersättningen till 1 500 kronor per månad. Lärlingsersättning kan du få för en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram. Pengarna ska gå till de extra kostnader för måltider och resor som du kan ha när du är ute på en arbetsplats.

Allt om lärlingsersättning finns på csn.se

Webbinarium: En bättre studie- och yrkesvägledning

2025-01-08|

Från och med 2025 ska gymnasial utbildning planeras och dimensioneras både utifrån elevernas önskemål och arbetsmarknadens behov. En angelägen förändring som kommer kräva mycket arbete. Reformen kommer också ställa nya krav på studie- och yrkesvägledningen.

Mer om innehåll och anmälan på svensktnaringsliv.se

SKOLVERKET: Vårens kurser för studie- och yrkesvägledare

2025-01-08|

Våren 2025 erbjuder Skolverket kompetensutveckling för studie- och yrkesvägledare inom olika skolformer. Kurserna har olika fokusområden och omfattning. Mer om kursinnehåll och anmälan hittar du via länkarna nedan.

Att arbeta med karriärvägledning inom sfi och svenska som andraspråk
Utveckla dina kunskaper i karriärplanering för elever som läser sfi och svenska som andraspråk för att underlätta deras väg in i arbetslivet. Kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare eller lärare och arbetar inom komvux.

Kreativa metoder och verktyg för att underlätta övergångar
En kurs för dig som vill ha konkreta metoder och verktyg för att arbeta med elever som upplever olika svårigheter med att klara och fullfölja skolan. Kursen vänder sig till dig som är studie- och yrkesvägledare.

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen
Hur kan vi öka elevernas motivation för skolan och för kommande studie- och yrkesval? Modulen presenterar hur lärare i grundskolan kan vidga elevernas perspektiv på sig själva och på omvärlden och hur man kan integrera och utveckla studie- och yrkesvägledningen i undervisningen i grundskolan.

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen på komvux
Hur kan vi på komvux öka elevernas motivation och perspektiv på vidare studier, yrken, och arbetsliv? Modulen presenterar hur man i undervisningen kan vidga elevernas perspektiv på sig själva och på omvärlden och hur man kan integrera och utveckla studie- och yrkesvägledningen i undervisningen.

Tala om framtiden – om normer i vägledning och undervisning
Hur talar vi om framtiden med en större normmedvetenhet? Kursen erbjuder redskap för att utmana, problematisera och visa på alternativ till traditionella föreställningar om kön, kulturell och social bakgrund som annars riskerar att begränsa elevernas studie- och yrkesval och tankar om framtiden.

UHR: STEM och framtiden – webbinarium för vägledare

2025-01-08|

I den första delen av vår miniutbildning lyfter vi STEM och framtiden. Det växande behovet av STEM-kompetens i Sverige och globalt för att skapa en hållbar och innovativ samhällsutveckling.

Samhället, världen och arbetsmarknaden står inför stora utmaningar – och möjligheter – där kompetens inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) är avgörande.

I vår miniutbildning får du som vägledare stöd, inspiration och konkreta insikter för att hjälpa individer att se karriärmöjligheterna inom STEM.

Mer om anmälan till webbinariet finns på uhr.se

Förstärkningsundervisning i skolan – en försöksverksamhet för fler behöriga elever

2024-12-20|

Ungefär var sjunde elev lämnar varje år grundskolan utan behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. För många av dessa elever skapar detta stora problem, både i förhållande till deras fortsatta utbildning och deras väg ut i vuxenlivet. Utredningens bedömning är att flera av dessa elever under sin skolgång skulle vara hjälpta av att få mer obligatorisk undervisningstid med behöriga lärare än vad den garanterade undervisningstiden innebär. Utredningen föreslår därför att en försöksverksamhet ska genomföras där elever på olika sätt ges mer undervisningstid.

På regeringen.se finns mer om förstärkningsundervisning i skolan

Regeringen förbättrar möjligheterna till tillgodoräknande i högskolan

2024-12-17|

Regelverket för tillgodoräknande inom högskolan har länge varit oförändrat vilket lett till att få tillgodoräknanden faktiskt har gjorts. Dagens system gör det svårt för studenter att tillgodoräkna sina kunskaper och förkorta sin tid i utbildning. Förändringen som nu görs förenklar och gör tillgodoräknandet lärosäten emellan mer likvärdig.

Utmaningar och behov av omställning på arbetsmarknaden

2024-12-17|

Återhämtningen på den svenska arbetsmarknaden bedöms bli utdragen, även om arbetsgivarna ser något ljusare på framtiden. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen i rapporten ”Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2024” som publiceras i dag.

Läs mer om arbetsmarknaden på arbetsformedlingen.se

Statistik om sysselsättning efter anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning

2024-12-12|

Nu finns ny statistik om sysselsättning efter avslutade studier i anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning. Statistiken visar sysselsättning för flera populationer med olika avgångsår, men också förändringar över tid.

Aktuell statistik hittar du på skolverket.se

Studerande med omställningsstudiestöd väljer program framför kurser

2024-12-12|

Fyra av fem av alla som sökte omställningsstudiestöd sökte för studier i yrkeshögskolan eller högskolan. Många kommer från arbeten inom vård och omsorg och har redan en eftergymnasial utbildning. Flest söker omställningsstudiestöd för långa utbildningar, både i yrkeshögskolan och högskolan är programstudier vanligast.

Se vad studerande med omställningsstöd väljer att läsa

Ladda ner rapporten som pdf – Studerande med omställningsstudiestöd vid yrkeshögskolan och högskolan

Garantin för tidiga stödinsatser ger inte fler elever stöd

2024-12-12|

Garantin för tidiga stödinsatser infördes för att stärka arbetet med att utveckla elevernas kunskaper inom svenska, svenska som andraspråk och matematik. Men skolorna uppnår inte intentionerna med garantin, att fler elever får rätt stöd i rätt tid. Det visar resultatet av Skolinspektionens granskning som gjorts på uppdrag av regeringen.

Läs mer om granskningen av tidiga stödinsatser på skolinspektionen.se

God Jul & Gott Nytt År!

2024-12-11|

Vi vill passa på att tacka för all hjälp, respons och uppskattning som vi fått under året som gått. Er input och feedback är ovärderlig för oss!

Öppet i juletid
Tremedias kontor kommer att hålla stängt från den 23 december till den 6 januari. Har du brådskande ärende så skicka ett mejl till anna@tremedia.se så hör vi av oss så fort vi kan.

Alla som beställer innan jul kommer att få sin faktura innan årsskiftet.

Ta hand om varandra och era nära och kära!

Väl mött 2025!

Anna och Lennart på Tremedia

Ny statistik om vuxnas färdigheter – Sverige bland de fem främsta

2024-12-11|

Sveriges vuxna befolkning har färdigheter som står sig väl jämfört med andra OECD-länder. Men skillnaderna inom befolkningen är stora, visar ny statistik om vuxnas färdigheter.

Den internationella undersökningen om vuxnas färdigheter har genomförts i 31 länder. Syftet är att ta reda på om den vuxna befolkningen i åldrarna 16–65 år har de färdigheter som behövs i samhället och hur de används både på arbetet och hemma.

Resultaten visar att Sverige ligger bland de fem främsta länderna när det gäller genomsnittliga poäng inom läsning, räkning och problemlösningsförmåga.

På scb.se finns ny statistik om vuxnas färdigheter

FolkisUng – nytt projekt med fokus på unga som varken arbetar eller studerar

2024-12-11|

Svenska ESF-rådet har beviljat en ansökan från Folkbildningsrådet om en satsning på närmare 40 miljoner kronor. Satsningen riktar sig till unga som varken arbetar eller studerar och kommer att starta redan under januari 2025.

Läs mer om FolkisUng på folkbildningsradet.se

Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar

2024-12-09|

Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.

Läs mer om omställningsstudiestödet på csn.se

Stort söktryck på höstens högskoleutbildningar

2024-12-09|

Efterfrågan på högskoleutbildning fortsätter att öka och närmar sig nu toppnivåerna som rådde under pandemin – 450 100 personer hade sökt utbildning vid första urvalet hösten 2024, åtta procent fler jämfört med förra hösten. Trots ökningen förväntas ännu fler vilja påbörja högskoleutbildning framöver till följd av växande årskullar i kombination med försämrad arbetsmarknad.

På uhr.se finns mer om efterfrågan på höstens högskoleutbildningar

STEM – en miniutbildning för vägledare

2024-12-03|

Samhället, världen och arbetsmarknaden står inför stora utmaningar – och möjligheter – där kompetens inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) är avgörande.

Som studie- och yrkesvägledare spelar du en viktig roll, men du är inte ensam. I vår miniutbildning får du stöd, inspiration och konkreta insikter för att hjälpa individer att se karriärmöjligheterna inom STEM.

På uhr.se finns allt om innehåll och anmälan till utbildningarna

Begränsad kunskap om programmen och arbetslivet påverkar gymnasievalet

2024-12-03|

Skolverket har i en studie undersökt hur elever ser på valet till gymnasiet. Studien visar bland annat att många elever känner osäkerhet kring sitt gymnasieval, vilket leder till att de ofta väljer gymnasieprogram som uppfattas som breda och öppna. Av studien framgår också att många har begränsad kunskap om arbetsmarknaden och de yrken som olika gymnasieprogram kan leda till. God studie- och yrkesvägledning är därför avgörande för att hjälpa elever att göra mer informerade och träffsäkra val i sina gymnasieutbildningar.

Mer om vad som påverkar gymnasievalet hittar du på skolverket.se

Läs rapporten som pdf – Jag vet inte vad jag vill bli – eleverna om sina gymnasieval

Räntan på studielån 2025 beslutad

2024-12-02|

Statistik för studielåneräntan

Räntan på studielån ändras årligen, och i slutet av varje år fastställer regeringen räntan på studielånet för nästa år. Räntan beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren samt ett påslag för att täcka kreditförlusterna inom studiestödet. Räntan subventioneras sedan med 30 procent. Regeringen har nu beslutat om studielåneräntan för 2025, vilket blir 1,981 procent. De senaste tre årens räntehöjningar i samhället gör att studielåneräntan också höjs.

På csn.se finns allt om nästa års studielåneränta

Färre elever på yrkesprogrammen tar gymnasieexamen

2024-11-28|

Ny statistik över betyg och studieresultat i gymnasieskolan visar att andelen elever med examen inom tre år från yrkesprogrammen har minskat. En orsak till denna nedgång är att andelen elever som har blivit underkända i kursen matematik 1 har ökat.

Mer statistik om examen på yrkesprogram finns på skolverket.se

Validering i praktiken – en webbutbildning för dig inom komvux

2024-11-28|

Webbutbildningen Validering i praktiken riktar sig särskilt till dig som kommer att arbeta, eller redan arbetar med validering i din yrkesroll. I utbildningen får du lära dig vad som händer före, under och efter en validering.

Allt om webbutbildningen finns på skolverket.se

Fler söker yrkesprogram – men utmaningar kvarstår

2024-11-27|

Andelen som söker yrkesprogram har ökat något inför det här läsåret. Men en utmaning är att få fler unga att välja program där det finns gott om jobb.
– Det finns stereotyper och fördomar som påverkar valen, säger Mikaela Zelmerlööw, undervisningsråd på Skolverket.

På vilarare.se kan du läs mer om utmaningarna för yrkesprogrammen

Skola, sjukvård och socialtjänst undantas från anmälningsplikt

2024-11-26|

Anställda på flera myndigheter får en skyldighet att lämna uppgifter till polisen och Migrationsverket om personer som antas befinna sig i Sverige utan tillstånd. Undantag ska göras för anställda inom skola, sjukvård och socialtjänst, enligt förslag från regeringens utredare Anita Linder.

På svt.se kan du läsa om vilka yrkesgrupper som undantas från anmälningsplikt

Lönar sig en högskoleutbildning?

2024-11-25|

Saco har beräknat livslöner för 35 högskoleutbildningar. De jämförs med motsvarande beräkningar för personer som börjat arbeta direkt efter avslutade gymnasiestudier. Avkastningen för en genomsnittlig akademisk utbildning uppgår till 9 procent, men det finns en stor variation mellan olika utbildningsgrupper. Nästan var tredje undersökt utbildning är olönsam. Vi har pratat med Gilbert Fontana som är huvudansvarig för Sacos senaste Livslönerapport.

Läs artikeln på saco.se

Ladda ner rapporten som pdf – Är din utbildning lönsam? – Livslöner för 35 högskoleutbildningar

Gy25 ger huvudvärk – och förbättringar

2024-11-21|

Ett återkommande område där många vägledare efterfrågar tydlighet är hur nivåerna i ämnesbetygen påverkar den slutgiltiga poängen. Frågor om vad som händer om en elev får ett F i en nivå men godkända betyg i efterföljande nivåer har varit vanliga.

– Om en elev har ett F i nivå 1 men klarar nivå 2 och 3 undrar många om eleven då får 200 eller 300 poäng. Svaret är 300, svarar Eva Ekstedt Salzmann, som understryker att riktlinjer för poängberäkningen kommer att förtydligas ytterligare.

Artikeln om Gy25 hittar du på vilarare.se

Yrkeshögskolan: Examensgraden ökade inom Data/It

2024-11-21|

Andelen som avslutade sin utbildning med en examen 2023 är på samma nivå som året innan med 68 procent. Kvinnors examensgrad var 73 procent jämfört med 62 procent för männen.

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform som är viktig för kompetensförsörjningen i Sverige och som därför har byggts ut under de senaste åren. Den här statistiken handlar om hur många som tar examen från yrkeshögskolan.

Du hittar mer statistik om examinerade på yrkeshögskolan på scb.se

Träna din valkompetens nu i två versioner!

2024-11-21|

Vi har haft kunder som hört av sig och önskat en särskild anpassad version för vuxna som inte står inför valet till gymnasiet. Det tycker vi var en lysande idé som säkert kan komma till nytta på många ställen och vi är i full färd med att ta fram en sådan version just nu.

Målgrupp för den andra versionen
Den andra version är omarbetad för att passa en målgrupp som är inriktade på studier och arbete efter gymnasieskolan. Den är lämplig att användas av exempelvis elever som är på väg att ta studenten samt elever på Komvux och SFI.

2 för priset av 1
Alla som beställer kommer att få den andra versionen utan kostnad. För dem som redan beställt ”Träna din valkompetens” kommer vi att mejla ut den andra versionen så snart den är klar.

Leverans och handledning
Leverans beräknas vecka 49-50 till angiven e-postadress. Då kommer även en anpassad handledning att bifogas och läggas ut här på hemsidan.

Redan idag kan du beställa och ladda ner versionen för dem som står inför sitt gymnasieval via webbshoppen. Du kan då ladda ner filen direkt genom en länk i bekräftelsemejlet.

Vi är så tacksamma för all input vi kan få av er kunder! Ni hjälper oss att göra våra produkter bättre!

Beställ och läs mer om ”Träna din valkompetens”

UHR:s distanskurser för dig som vägleder andra

2024-11-18|

Du som vägleder elever vid framför allt vuxenutbildningen har nu möjlighet att ta del av en distanskurs som underlättar behörighetsbedömning inför studieplanering.

Kursanmälan hittar du på uhr.se

Affisch för högskoleprovet våren 2025

2024-11-15|

Här kan du ladda ner UHR:s affisch om högskoleprovet. Sätt gärna upp högskoleprovsaffischen för att påminna elever och studenter om datum för anmälan och när provet genomförs.

Ladda ner affischen som pdf-fil

UHR: Det lönar sig att kolla upp behörighetskraven

2024-11-15|

För utbildningar som leder till yrkesexamen finns gemensamma behörighetskrav.

Lärosätena kan dock välja att tillämpa lägre krav till sina utbildningar. Ett exempel på utbildning där flera högskolor tillämpar lägre krav än de föreskrivna är Biomedicinsk analytiker.  Det kan alltså vara bra för dig som vägledare att titta lite extra på vilka förkunskapskrav som högskolorna i din närhet använder för att underlätta för sökande.

Läs mer på uhr.se

Skolverket och UHR: Frågor och svar om Gy25

2024-11-15|

UHR
UHR har samlat frågor och svar gällande Gy25 som inkommit från vägledare till dem. Här besvarar de frågor rörande Gy25 och antagning till universitet och högskolor.

Skolverket
Samlad information från Skolverket om Gy25 – Ämnesbetyg på gymnasial nivå.

Skolverket SKOLFS 2024:628 8 (extern länk, pdf)
Skolverkets föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner (beslutade den 14 oktober 2024).

Fler ska kunna läsa kompletterande pedagogisk utbildning

2024-11-14|

Det ska bli enklare för personer som redan har en viss examen från högskolan att byta spår mitt i livet. Därför genomför regeringen en förordningsändring, för att fler ska få tillgång till att läsa kortare kompletterande pedagogisk utbildning (kort KPU), och därmed bli behöriga att undervisa i ett eller flera ämnen i den svenska skolan.

Läs mer om kompletterande pedagogisk utbildning på regeringen.se

Träna din valkompetens – ett nytt digitalt arbetsmaterial

2024-11-14|

”Träna din valkompetens” är en digitalisering av arbetsboken ”Välja karriärväg”, som är framtagen av studie- och yrkesvägledaren Berit Haugen i samarbete med Tremedia. Denna version är HELT uppdaterad enligt Gy25.

Materialet består av 64 A4-sidor i en ifyllbar pdf-fil med kryssfrågor, rangordningsalternativ samt frågor där eleverna kan skriva in kortare eller längre texter. Eleverna går från fråga till fråga genom att klicka eller använda tab-tangenten. För att sätta kryss i en ruta klickar man eller använder returtangenten.

Den digitala arbetsboken går utmärkt att skriva ut innan eller efter det man fyllt i den.

Levereras digitalt
”Träna din valkompetens” levereras som en nedladdningsbar och ifyllbar pdf-fil. Vi rekommenderar att filen läggs på skolans nätverk eller mejlas ut till eleverna som sedan sparar ner den på sin egen dator. Filen fungerar bäst att arbeta med på en dator.

Licens
Priset gäller licens för en skola och när man har köpt materialet kan man använda det hur länge man vill. Det rör sig alltså inte om något abonnemang eller någon prenumeration utan det går att använda utan utgångsdatum. Uppdatering ingår inte utan om materialet behöver uppdateras kommer det att erbjudas en ny version till ett rabatterat pris för dem som redan köpt.

Handledning
Till boken hör en handledning (levereras digitalt) som ingående förklarar och ger exempel på hur arbetet kan läggas upp och här finns även ytterligare exempel på övningar. Ladda ner handledningen här.

Läs mer och beställ i webbshoppen

Fyra av tio elever i årskurs 8 saknar viktig digital kompetens

2024-11-12|

Svenska elever presterar på samma nivå som EU/OECD-genomsnittet i en internationell kunskapsmätning som undersöker digital kompetens hos elever i årskurs 8. Samtidigt saknar en stor andel elever grundläggande kunskaper i att värdera information på nätet. Det visar den internationella studien ICILS 2023 som även undersöker kunskaper i programmering och problemlösning.

På skolverket.se finns mer kunskapsnivån i digital kompetens hos elever i årskurs 8

Arbetslösheten fortsätter att stiga – nära 362 000 utan arbete

2024-11-12|

Arbetslösheten är tydligt högre än för ett år sedan, men ökningen når inte samma nivåer som under pandemin eller finanskrisen.

Arbetslösheten fortsätter att öka. I slutet av oktober var närmare 362 000 personer inskrivna arbetslösa, det är drygt 27 000 personer fler än samma månad förra året. Totalt är arbetslösheten 6,9 procent.

Mer om den stigande arbetslösheten finns på arbetsförmedlingen.se

Begränsad kunskap om programmen och arbetslivet påverkar gymnasievalet

2024-11-08|

Skolverket har i en studie undersökt hur elever ser på valet till gymnasiet. Studien visar bland annat att många elever känner osäkerhet kring sitt gymnasieval, vilket leder till att de ofta väljer gymnasieprogram som uppfattas som breda och öppna. Av studien framgår också att många har begränsad kunskap om arbetsmarknaden och de yrken som olika gymnasieprogram kan leda till. God studie- och yrkesvägledning är därför avgörande för att hjälpa elever att göra mer informerade och träffsäkra val i sina gymnasieutbildningar.

Läs mer om vad som påverkar gymnasievalet på skolverket.se

Ladda ner rapporten som pdf – Jag vet inte vad jag vill bli – eleverna om sina gymnasieval

Vanligast att ungdomar i storstäder läser vidare

2024-11-07|

Andelen som påbörjar högskolestudier skiljer sig mellan olika delar av landet. Andelen är störst i storstäder och lägst i landsbygdskommuner med besöksnäring. En stor förklaring till detta är att det är vanligare att läsa högskoleförberedande gymnasieprogram i storstäderna.

På scb.se finns allt om eftergymnasiala studier i olika delar av landet

Rapport från Arbetsmarknadskunskap – Skolungdomars val påverkar kompetensbristen

2024-11-04|

Sveriges arbetsmarknad lider av kompetensbrist. Årets rapport från Arbetsmarknadskunskap slår fast att ungdomars val har påverkat, och fortsättningsvis kommer att påverka, den rådande kompetensutmaningen. Rapporten ger oss insikter och kunskap om den målgrupp som skulle kunna vara en stor del av lösningen på Sveriges kompetensbrist. För att skapa förändring så måste vi förstå vad som behöver förbättras!

Ladda ner ditt exemplar av rapporten från arbetsmarknadskunskap.se

Läs rapporten som pdf – Skolungdomars val påverkar kompetensbristen

Etablering på arbetsmarknaden och fortsatta studier efter kommunal vuxenutbildning

2024-10-30|

Andelen etablerade på arbetsmarknaden efter kommunal vuxenutbildning ökade från 2021 till 2022, visar statistik från Skolverket. Totalt 56 procent av de som avslutat en längre yrkesutbildning under 2021 hade en etablerad ställning på arbetsmarknaden året efter. Motsvarande andel bland dem med en kortare yrkesutbildning var 48 procent. Av de elever som avslutade sina studier finansierade i regionalt yrkesvux 2021 hade 49 procent en etablerad ställning året därpå.

På skolverket.se finns mer statistik om vad kommunal vuxenutbildning leder till.

Nya Hitta yrken – din guide till rätt jobb

2024-10-28|

Vilka yrken håller i längden, vilka ger bäst lön? Eller vill du få guidning till vilket yrke du ska satsa på? Då ska du hälsa på hos nya uppdaterade Hitta yrken.
– Vi vill att Hitta yrken ska vara en port till en spännande värld av intressanta yrken för alla som söker en ny framtid, lättanvänd och inspirerande, säger produktansvarige Joachim Öjeryd.

Upptäck hundratals olika jobb i portalen Hitta yrken på arbetsformedlingen.se

Stor skillnad på arbetslöshet i olika delar av Sverige – Skåne högst och Västerbotten lägst

2024-10-25|

Kiruna är den kommun i Sverige med allra lägst arbetslöshet (2,3 procent), och Västerbotten är det län med lägst (3,7 procent). Högst arbetslöshet har Perstorps kommun (13,8 procent) och Skåne är det län med högst arbetslöshetsnivå (9,1 procent). Det visar Arbetsförmedlingens kvartalsrapport för tredje kvartalet 2024.

Se skillnaderna i landets arbetslöshet på arbetsformedlingen.se

Intresset för att läsa yrkesprogram fortsätter att öka

2024-10-24|

Ny statistik visar att andelen sökande till gymnasieskolans yrkesprogram fortsätter att öka. Av de 131 000 elever som sökte till ett nationellt gymnasieprogram inför läsåret 2024/25 så sökte 38 procent till ett yrkesprogram. Ekonomiprogrammet är fortsatt det vanligaste förstahandsvalet följt av samhällsvetenskapsprogrammet.

På Skolverket.se finns mer statistik om yrkesprogram

Vanligare att föräldrar söker jobb åt sina tonårsbarn: ”Frågar om man får följa med”

2024-10-22|

Det har blivit vanligare att föräldrarna tar en aktiv roll i sina barns jobbsökande. Det vittnar matbutiker, caféer, gymkedjor och hamburgerrestauranger om. Vissa föräldrar vill till och med vara med under själva arbetsintervjun.

– Det är rätt intressant att man hör av sig inför en intervju och frågar om man får följa med, säger Maria van den Tempel, HR-chef på Espresso House, till SVT.

Läs artikeln på svt.se

Tipsa dina elever om programvaljaren.se!

2024-10-22|

Tremedia har två webbplatser och ett quiz:
1. För studie- och yrkesvägledare: tremedia.se
2. För eleverna: programvaljaren.se
3. Programväljarkollen – ett quiz för elever om gymnasieskolan

Programväljaren.se

Här har vi bland annat samlat sådan information som inte får plats i katalogen Programväljaren.

Här hittar dina eleverinformation om:

Programväljarkollen

Detta är ett quiz för elever som ska söka till gymnasiet. Det är en fördel att ha Programväljaren till hands när eleverna svarar på frågorna 😉

Några av Skolverkets webbinarier och konferenser för syv

2024-10-18|

Matematikutbildning för vuxna – nordisk konferens

Tillsammans med Nordiskt nätverk för vuxnas lärande, Göteborgs universitet, Vuxenutbildning i samverkan med flera bjuder vi in till en två dagars konferens med inspirerande samtal, föreläsningar och seminarier. Detta ur ett nordiskt perspektiv, riktat till vuxenutbildare i matematik och yrkesämnen med matematikinslag.

Nationell kraftsamling för validering – konferens

På den digitala konferensen 21 november lanseras den nya webbutbildningen i validering, som tagits fram av Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH. Målgruppen för webbutbildningen är alla som på något sätt kommer i kontakt med validering i sitt arbete.

Gy25 – vad innebär det för dig som är syv i grundskolan och anpassade grundskolan?

Gy25 gäller från 1 juli 2025. Det innebär att alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för dagens kurser. Eleverna får därmed undervisning under en längre sammanhållen period innan det slutliga betyget sätts.

Företagande som ett vägval – workshop

Välkommen till en workshop i Stockholm den 4 december. Här får du som är studie- och yrkesvägledare eller lärare samt du som ansvarar för skola- och arbetslivsfrågor resonera med varandra samt med Skolverket och Tillväxtverket om vikten av att vägleda till företagande.

Lärarguiden Gy25

2024-10-18|

Lärarguiden Gy25 är för dig som undervisar i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan, komvux på gymnasial nivå eller komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå. Den hjälper dig att förstå hur Gy25 fungerar och underlättar kollegiala diskussioner om utbildning, undervisning, bedömning och betygssättning. På den här sidan beskrivs lärarguidens delar, och för dig som vill finns tips för att strukturera kollegiala samtal längst ned.

Ida Lindell: ”Låt oss se matematiskt på vägledning till gymnasieval”

2024-10-16|

Gymnasievalet är elevens första stora svåra livsbeslut. Genom att ställa upp det som en komplex ekvation visar syv:en Ida Lindell vägen till ett större, stabilare beslutsunderlag.

Läs krönikan på vilarare.se

Arbetsförmedlingen fortsätter förbättra stödet till arbetssökande

2024-10-16|

Effekten av matchningstjänsten rusta och matcha har utvärderats i ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Resultatet visar att Arbetsförmedlingen och de privata leverantörerna når samma resultat vad gäller andelen arbetssökande som kommer ut i utbildning och arbete. Men de privata insatserna kostar mer. Nu vidtar Arbetsförmedlingen en rad åtgärder för att fler arbetssökande ska komma i utbildning eller arbete så effektivt som möjligt.

Läs mer om hur arbetsförmedlingen bättrar stödet till arbetssökande 

Erasmus + utvecklar och stärker yrkesutbildningen

2024-10-16|

Ge era yrkeselever chansen att växa genom utlandspraktik, låt personalen lära från kollegor i andra länder eller utveckla utbildningen tillsammans med europeiska organisationer. Genom EU:s program Erasmus+ berikas svensk yrkesutbildning genom utbyten och samarbeten med europeiska kollegor.

Mer om möjligheterna inom Erasmus+ finns på uhr.se

Sverige bland Europas sämsta att ta tillvara utländsk talang

2024-10-15|

Högskoleutbildade migranter är fyra gånger oftare arbetslösa än svenskfödda, vilket gör Sverige näst sämst i Europa efter Grekland. Många är också överkvalificerade för sina jobb.

– Även invandrare som har pluggat här får inget jobb för att de heter Mohamed eller Abdi, säger Haidar som var advokat i Syrien men i dag är taxichaufför i Göteborg.

Läs hela artikeln på svt.se

Webbinarier för vägledare i Norden och Baltikum

2024-10-14|

Under rubriken ‘Career Guidance up North – join Euroguidance webinars on hot topics’, lanserar de nordiska och baltiska Euroguidance-centren en serie kostnadsfria webbinarier för vägledare i regionens åtta länder.

Information om respektive webbinarium, anmälan och länkar för deltagande publiceras löpande. Lägg gärna in tiderna för de pass du är intresserad av redan nu i din kalender.

Allt om dessa webbinarier finns på uhr.se

DN Debatt. ”Kära ungdomar – detta är meningen med kunskap”

2024-10-11|

Digitalisering innebär redan utmaningar för skolan. AI-tekniken tycks nu dessutom sänka ungdomars motivation för att studera. Därför är det extra viktigt, för lärare och för föräldrar, att lyfta fram vikten av kunskap och utbildning. Vi behöver de unga, kanske mer än någonsin tidigare, skriver akademiledamoten Åsa Wikforss och professor Torkel Klingberg.

Läs hela debattartikeln på dn.se

Regeringen gör en helrenovering av friskolesystemet

2024-10-11|

Det finns fristående skolor med många obehöriga lärare och problem med betygsinflation. Det finns även exempel där skolpengen har använts till verksamhet som inte har med utbildning att göra. Regeringen anser att det finns inbyggda fel i friskolesystemet som helhet och vill göra en helrenovering av friskolesystemet genom att ändra drivkrafterna och incitamenten.

På regeringen.se finns mer om hur kraven på friskolesystemet ska skärpas

Lärosäten som är stiftelser kan ha egna regler

2024-10-11|

Tänk på att de lärosäten som inte är statliga myndigheter har möjlighet att göra avsteg från högskoleförordningen. Det är därför viktigt att kontrollera extra noga hur dessa lärosäten uttrycker sina behörighetskrav och vilka urvalsgrupper som de använder sig av.

Mer om lärosäten med egna regler finns på uhr.se

Spetsutbildning permanentas och reglerna stramas upp

2024-10-09|

Spetsutbildningar är viktiga för att möta högpresterande elever som behöver utmanas särskilt mycket i undervisningen. Spetsutbildningar i vissa ämnen har hittills bedrivits som försöksverksamhet, som nu kommer att avslutas. I stället införs spetsutbildning som en permanent del av skolväsendet med stramare regler för att garantera att de spetsutbildningar som startar håller en hög kvalitet.

– Många högpresterande elever får inte undervisning som är tillräckligt stimulerande, det är ett stort problem både för den enskilda eleven och för hela skolväsendet. Därför är det viktigt att vi nu permanentar spetsutbildningarna, säger skolminister Lotta Edholm.

På regeringen.se finns mer om reglerna för spetsutbildningar

Grattis på Vägledningens dag!

2024-10-07|

8 oktober är det Vägledningens dag. Då firar vi och uppmärksammar alla vägledare runtom i landet och deras viktiga jobb att hjälpa eleverna att hitta rätt bland framtidens utbildningar och arbetsmarknad.

Heja alla vägledare!

Äntligen! Programstrukturer på tryck!

2024-10-04|

Torsdagen den 3 oktober släppte Skolverket det sista när det gäller yrkesutgångarna för Gy25.

Nu har vi lagt sista handen vid publikation Programstrukturer och skickat den på tryck. Om cirka en vecka kommer den att postas till alla som beställt  och den borde landa i brevlådorna under vecka 42.

Har du missat att beställa Programstrukturer?
Det går fortfarande att beställa Programstrukturer i webbshoppen här på hemsidan eller genom att mejla order@tremedia.se.

Vill du redan nu ta del av den som digital fil kan du gå in på programväljaren.se och ladda ner det du önskar.

Distanskurs i Ivägledning hösten 2024

2024-09-30|

Nu öppnar vi upp för en ny omgång av vår distanskurs i Ivägledning, den 14 oktober till 22 november. Den vänder sig till dig som arbetar som vägledare på högstadiet eller gymnasiet. Välkommen att anmäla dig senast den 1 oktober!

På uhr.se finns allt om höstens distanskurs i Ivägledning

Slutbetygen för årskurs 9 sjunker

2024-09-26|

Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolans nationella program sjunker med 1,5 procentenheter. 83,7 procent av eleverna som gick ut grundskolan i våras blev behöriga, jämfört med 85,2 procent år 2023. Det visar Skolverkets nya statistik.

Mer om sjunkande slutbetyg för åk 9 finns på skolverket.se

Gymnasieungdomarna följer till stor del sina utbildningsplaner

2024-09-25|

Två tredjedelar av gymnasieeleverna som uppger att de har planer på att studera på högskola eller universitet påbörjar också sina studier inom tre år. Framför allt är det elever som läste ett högskoleförberedande program som planerade för högskolestudier och fortsätter sina studier.

På scb.se finns mer statistik om ungdomars utbildningsplaner

Ungdomar som studerar för att det är roligt tar sig snabbast till högskolan

2024-09-25|

Det går snabbare för gymnasieungdomar att göra övergången till högskolestudier om den främsta motivationen till att studera är att det är roligt. Ungdomarna vet också i stor utsträckning vilka lärosäten och utbildningar de ska söka redan i gymnasiet. Det visar en ny myndighetsgemensam rapport.

Regeringen vill att friskoleägare granskas hårdare

2024-09-24|

Regeringen vill att friskolors ägare ska kunna granskas hårdare om elever inte får den undervisning de har rätt till.

– Det är bra, jag välkomnar alla försök att göra det svårt att starta en friskola, säger Andreas Mörck som företräder branschen på nystartade Almega utbildning.

På dn.se kan du läsa mer om tilläggsdirektivet till utredningen om friskolor och deras vinster

Nu styrs gymnasiet om – fler ska gå yrkesprogram

2024-09-23|

Blivande gymnasieelever i hela landet kan räkna med hårdare konkurrens om platserna på vissa program. Gymnasiet styrs nu om – för att fler elever ska gå yrkesprogram.

Skriande behov av anställda inom vård, omsorg, teknik och tillverkning ligger bakom förändringen.

Läs mer om hur gymnasiet styrs om på svd.se

Nu kan de första hemmasittarna i landet få distansundervisning

2024-09-18|

Nu kan hemmasittare få hjälp – på distans. Två skolor i landet är först ut med att kunna erbjuda distansundervisning på grundskolenivå.

– Kraven är höga, de flesta skolor som ansökt har fått nej, säger Carin Clevesjö, enhetschef på Skolinspektionen.

Läs mer om distansundervisning som särskilt stöd på svt.se

Kvar att göra för fler utbildningar som leder till jobb

2024-09-18|

För att kunna förändra utbudet av gymnasiala utbildningar, så att arbetsmarknadens behov möts, måste fler vilja gå yrkesutbildningar och Skolverkets planeringsunderlag måste bli bättre.

Läs mer om detta på skr.se

Stora satsningar på skolan i budgeten

2024-09-17|

För att vända utvecklingen i svensk skola med sjunkande kunskapsresultat stärker regeringen flera statsbidrag och gör bland annat satsningar på kunskapsbidraget, kvalitetshöjande åtgärder i förskolan, personalförstärkningar, akutskolor och läromedel. Dessutom aviseras en tioårig grundskola från hösten 2028.

På regeringen.se finns mer om satsningen på skolan

AVSLÖJAR: F-betyg skrotas – inför nytt betygssystem

2024-09-17|

F-betyget skrotas. En ny tio-gradig betygsskala införs. Elevernas meritvärde normeras mot resultaten på de nationella proven. Det väntas regeringens betygsutredning föreslå när den presenterar sina resultat i början på nästa år.

På vilarare.se kan du läsa mer om förslaget på ny betygsskala

Ämnet makt, normer och kön tas bort, nu väntar omtag och bred dialog

2024-09-13|

Skolverket har landat i att inte gå vidare med det nya gymnasieämnet makt, normer och kön i sin nuvarande form. Myndigheten kommer i stället göra ett omtag i arbetet genom att bland annat fördjupa dialogen med skolföreträdare och forskare. Detta innebär att ämnet inte kommer att vara valbart till höstterminen 2025.

Läs mer om myndighetens omtag i arbetet på skolverket.se

Arbetslivet bidrar med miljarder till yrkeshögskolan – främst genom LIA

2024-09-13|

Myndigheten för yrkeshögskolan har för första gången undersökt arbetslivets medfinansiering av landets YH-utbildningar. Resultatet visar att anordnarna uppskattar arbetslivets bidrag till cirka 2,7 miljarder kronor, av vilket det mesta är i form av LIA. Uppföljningen visar även att arbetslivets medfinansiering är större på platsbundna utbildningar än på distansutbildningar.

På myh.se finns mer om arbetslivets bidrag till yrkeshögskolan

Studiemedlet och fribeloppet höjs 2025

2024-09-12|

Från 2025 höjs prisbasbeloppet och därmed höjs också studiemedlet. En studerande med fullt studiemedel får 13 500 kr för fyra veckors studier. Fribeloppet höjs också, vilket innebär att en studerande med fullt studiemedel under 20 veckor får tjäna omkring 114 000 kronor det halvåret.

Allt om höjningen av studiemedlet finns på csn.se

Frukostseminarium: Vägen till högskolestudier – ungdomars perspektiv och val

2024-09-11|

Hösten 2019 deltog gymnasieungdomar i en enkät om sina studieplaner och nu har UKÄ, CSN, SCB och UHR följt upp deras val. I en gemensam rapport redovisar vi hur deras intresse för bland annat högskolestudier, lärosäten, utbildningar, utlandsstudier och studiemedel har tagit form.

Anmälan till webbinariet görs nedan senast den 8 oktober.

Du anmäler dig till webbinariet på uka.se

Grundläggande behörighetsprov kan bli en samhällseffektiv åtgärd

2024-09-10|

UHR redovisar resultatet av försöksverksamheten 2022–2023 med ett prov för grundläggande behörighet. UHR bedömer att ett sådant prov kan bli en samhällseffektiv åtgärd om regeringen beslutar att införa det permanent, förutsatt att erfarenheterna från försöksverksamheten tas tillvara.

Se UHR:s rapport av regeringsuppdraget om uppföljning av försöksverksamhet med behörighetsprov

Affisch Gymnasieskolan samt broschyren om Anpassad gymnasieskola redan slutsåld – trycks upp i ny upplaga

2024-08-29|

Produkterna Affisch gymnasieskolan samt broschyren Anpassad gymnasieskola har redan sålt slut.

Nya på tryck
Vi på Tremedia låter tryckeriet trycka upp en ny omgång som kommer att levereras vecka 38.

Meddela om du har bråttom
Gör du en beställning idag som innehåller någon av dessa produkter så säg till oss om det är något annat i din beställning du inte kan vänta med att få förrän vecka 38.

Då försöker vi fixa så att du får det som finns i lager tidigare. Annars levereras ordrar som innehåller produkter som inte finns på lager vecka 38.

Ladda ner Programöversikt samt tabell över ämnen och poäng i de olika progrmmen

2024-08-29|

Under fliken Kostnadsfria nedladdningartremedia.se hittar du en mängd pdf-filer som du kan ladda ner kostnadsfritt. Här ligger bland annat sammanställningar, handledningr och annat material som kan vara bra att ha i arbetet som studie och yrkesvägledare.

Programöversikt
Här hittar du en Programöverrsikt för samtliga program. Pdf-filen har samma innehåll som finns på sidorna 6 och 7 i den nationella Programväljaren.

Samtliga gymnasieprogram enligt Gy25

Gemensamt för alla
Filen innehåller det som är gemensamt för alla gymnasieprogram med en tabell över ämnen och poäng.

Översikt – Gemensamt för alla (Ämnen och poäng i de olika programmen)

 

Kompetensförsörjning och konkurrenskraft i fokus på höstens EMIL-konferens

2024-08-28|

Välkommen till EMIL 2024!

  • EMIL – en mötesplats för internationellt lärande
  • Årets tema: kompetensförsörjning och konkurrenskraft – så rustar vi för framtiden med internationella perspektiv.
  • Målgrupper: pedagoger, skolledare och andra verksamma inom utbildningsområdena förskola, skola, yrkesutbildning och vuxenutbildning (den formella utbildningen).
  • Sista anmälningsdatum:16 oktober
  • Datum: 30 oktober
  • Plats: Stockholm
  • EMIL arrangeras av UHR och Skolverket.

Program och anmälan finns på uhr.se

Till toppen