Aktuella nyheter om vägledning
Nya tematiska fokusområden för EPALE 2025: Att forma framtidens lärande för vuxna
I en tid av snabb teknologisk utveckling och föränderliga krav från arbetsmarknaden tillkännager vi EPALES fokusområden för 2025. Dessa noggrant utvalda teman speglar Europeiska kommissionens prioriteringar för 2024–2029 och överensstämmer med vårt gemensamma åtagande att främja vuxnas lärande över hela Europa.
Vilken utbildning passar dig?
Är du nyfiken på vilken utbildning och vilket yrke som passar just din personlighet och dina intressen? På studera.nu kan du svara på 13 enkla frågor och få skräddarsydda tips om utbildningar och yrken som inte bara passar dig utan också har hög efterfrågan på arbetsmarknaden – både idag och om fem år.
Kanske upptäcker du att du passar för något helt annat än du trott?
Årets produktbroschyr – allt SYV-material du behöver
Inom kort landar Tremedias produktbroschyr i många av våra kunders postfack. Du kan också ladda ner broschyren om höstens SYV-material här.
Givetvis är samtliga produkter uppdaterade enligt Gy25!
I broschyren läser du mer om:
- Programväljaren
- Programväljarfilmen Gy25 – Ny uppdaterad film!
- Affisch Gymnasieskolan
- Programväljarkort / Uppdateringspaket / Digital / Riksrekryterande utbildningar med egna examensmål
- Programstrukturer
- Anpassad gymnasieskola broschyr
- Anpassad gymnasieskola PowerPoint
- Anpassad gymnasieskola – Digitala programkort
- Presentation Programväljaren – PowerPoint
- Jag och mitt gymnasieval – PowerPoint för åk 7 och 8
- Jobbkort / Digital
- Intressekort / Digital
Webbinarium om Gy25 – inför studier vid vux
För dig som vägleder elever vid vuxenutbildningen inför högskolestudier ger UHR ett webbinarium om hur Gy25 påverkar antagningen till högskolan.
- Tid: 27 mars 2025 kl 09:00–09:45
- Plats: Zoom
- Arrangör: UHR
- Målgrupp: Studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildningen
Vägledarkonferens 23-24 oktober 2025
Vad är vägledarkompetens?
Välkommen till en konferens i samarbete med Euroguidance på UHR där vi tillsammans utforskar vägledarkompetens ur olika perspektiv. I en värld som ständigt förändras och präglas av osäkerhet är kraven på oss vägledare högre än någonsin tidigare. Vi behöver inte bara förstå och tillämpa gällande regelverk och normer, utan även anpassa vårt arbete efter lokala förutsättningar och, framför allt, vara lyhörda för klienternas behov och önskemål.
Därför behöver vi rusta oss med en bred uppsättning kompetenser för att kunna möta de utmaningar och möjligheter som vi står inför. Vägledarföreningen, i samarbete med Euroguidance, ser fram emot en konferens fylld med insikter och diskussioner kring olika synvinklar på detta viktiga ämne.
Datum: 23 – 24 oktober 2025
Plats: Cirkeln konferens i ABF-huset, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm
Skolministern tog emot förslag om mobilförbud under hela skoldagen
Svenska elever blir mer distraherade av digitala verktyg än genomsnittet i OECD, och en av fyra elever kan inte läsa eller räkna ordentligt. Dessutom finns det ett tydligt forskningsstöd för att mobiltelefoner kan påverka elevers koncentration och förutsättningar att lära negativt. Därför fick en utredare under hösten 2024 i uppdrag att hjälpa Utbildningsdepartementet med att ta fram förslag på hur regler för mobilförbud under hela skoldagen kan utformas.
Arbetslösheten kvar på höga nivåer
Det svaga ekonomiska läget fortsätter att påverka arbetsmarknaden. I slutet av februari var drygt 378 000 personer, motsvarande 7,2 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa.
Läs mer om läget på arbetsmarknaden på arbetsformedlingen.se
Nu vet vi vad unga tycker om jobb och plugg – Så kan kommuner fatta kloka beslut
Att etablera sig i arbetslivet är ett av de viktigaste stegen i unga människors liv men det är också en central fråga för hela samhället. Kommuner har en viktig roll i att forma framtidens arbetsmarknad och skapa rätt förutsättningar för unga att ta plats i arbetslivet. För att kunna fatta kloka och hållbara beslut som stärker ungas möjligheter på arbetsmarknaden är det avgörande att förstå vad unga själva ser som viktiga faktorer för sin framtid.
Läs artikeln om ungas tankar om arbete och utbildning
Ladda ner rapporten som pdf – Så tycker unga 2025 – arbete och utbildning
Skolverket stänger ner provtjänsten för nationella prov för våren 2025
Flera fel har uppdagats med provtjänsten där digitala nationella prov skulle ha genomförts från och med mars i år. Skolverket har därför beslutat om att stänga ner provtjänsten för våren 2025. Eleverna kommer därför att använda ersättningsprov istället.
UHR: För dig som vägleder andra
Här får du som vägleder personer med utländsk utbildning hjälp att guida rätt. Vi tipsar bland annat om vår digitala bedömningstjänst och vårt utlåtande.
Fyll platserna med behörighetsgivande förutbildning
För att bredda vägen in till yrkeshögskolan kan utbildningsanordnare ansöka om att genomföra behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom en förutbildning kan antalet behöriga sökande öka, vilket kan minska risken att utbildningsomgångar behöver ställas in.
Fokus:Framtid – så kan studie- och yrkesvägledningen förbättras
Kompetensförsörjningen är en av svenska företags största utmaningar. Bristen på medarbetare med rätt kompetens är ett stort tillväxthinder som inte bara ställer till problem för företagen. Det skapar också problem för enskilda individer och samhället i stort. Utbildningssystemet behöver i högre grad anpassas efter arbetslivets behov samtidigt som hänsyn tas till elevernas intressen. I det arbetet spelar studie- och yrkesvägledningen en stor och viktig roll.
På svensktnaringsliv.se kan du läsa mer om hur studie- och yrkesvägledningen kan förbättras
Ladda ner rapporten som pdf – Fokus:Framtid– så kan studie- och yrkesvägledningen förbättras
Atlas praktik
Atlas praktik är en möjlighet för elever till arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats i ett annat land. Utlandspraktiken, som kan göras i hela världen utanför EU/EES, kan ge yrkesmässig utveckling, ökade språkkunskaper och bidra till kulturellt utbyte.
Utvecklad studieinformation underlättar utbildningsvalet och möter samtidigt arbetsmarknadens behov
För att hjälpa individer att göra välgrundade val om högskoleutbildning har Universitets- och högskolerådet (UHR) vidareutvecklat studieinformationen.
Mod, hopp och tårar – syv-poddparet gör succé
Vägledningspodden vill väcka tankar, inspirera och skapa en gemenskap i kåren.
– I tider av nedskärningar är det kul att kunna erbjuda gratis fortbildning, säger programledarna Aino Collmar och Annika Davén, som startade podden för fem år sedan. Båda är universitetslärare vid Institutionen för pedagogik och didaktikpå Stockholms universitet, och betraktar podden som ett komplement till undervisningen på Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Men de vänder sig lika mycket till yrkesverksamma.
Nytt EU-projekt ska hjälpa arbetssökande
Nu startar Arbetsförmedlingen EU-projektet Equip ESF+ för att arbetssökande ska få stöd att snabbt hitta arbete eller börja reguljära studier. Du som blir beviljad stöd inom EquipESF+ kommer få ett brev med information.
Otillräckliga förkunskaper orsakar många avhopp från högskolan
Avhopp från bristyrkesutbildningar inom högskolan beror ofta på bristande förkunskaper och att utbildningen inte motsvarar förväntningarna, så kallade felval. Riksrevisionen rekommenderar utökad yrkesvägledning, och krav på att studenter som hoppar av informerar sitt lärosäte.
Läs mer om Riksrevisionens granskning av avhopp från utbildningar inom bristyrken
Målet: Fler elever som hänger med längre
Fullt fokus på att lära sig läsa och räkna ordentligt. Mer betoning på fakta och mindre på analys. Men också större chanser för eleverna att bli godkända, enligt utredaren Thomas Perssons förslag till nya läroplaner.
– Fler elever kan hänga med längre, säger han.
PIA-projektet: Trygga relationer ska minska skolfrånvaron
Trygga relationer och vuxnas stöd spelar en avgörande roll för att unga ska trivas och lyckas i skolan. I Socialfondsprojektet PIA, som drivs i Storfors, Vansbro och Forshaga, är närvaro, hälsa och valkompetens i fokus. Nu, med knappt ett år kvar av projektet, börjar resultaten av arbetet mot skolfrånvaro att synas.
UHR: STEM – en miniutbildning för vägledare
Samhället, världen och arbetsmarknaden står inför stora utmaningar – och möjligheter – där kompetens inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) är avgörande.
Som studie- och yrkesvägledare spelar du en viktig roll, men du är inte ensam. I vår miniutbildning får du stöd, inspiration och konkreta insikter för att hjälpa individer att se karriärmöjligheterna inom STEM.
Mer om innehåll och anmälan till miniutbildningarna på uhr.se
Ny öppningstid för ansökan om omställningsstudiestödet
Från och med den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestödet klockan 20:00. Efter önskemål från CSN har regeringen ändrat reglerna och ger CSN rätt att bestämma tidpunkt för när ansökan ska öppna.
– Att öppna ansökan under kvällen efterfrågas av majoriteten av de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.
En STEM-strategi för Sverige – från förskola till forskarutbildning
Utbildningsminister Johan Pehrson har i dag presenterat regeringens STEM-strategi. Strategin innehåller mål för att stärka STEM-utbildningarna i Sverige. Dessutom ska en ny STEM-delegation verka för att fler ska utbildas inom matematik, naturvetenskap och teknik.
– Arbetet med att stärka Sveriges position som ledande tekniknation börjar i skolan. Vi behöver fler personer med gedigna kunskaper inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik och intresset måste väckas tidigt. Hela utbildningskedjan, från förskola till forskarutbildning, spelar en roll i detta. Det avspeglas tydligt i strategin och målen, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Efter utredningen: Så blir det nya betygssystemet
Regeringens utredare Magnus Henrekson presenterar ett nytt betygssystem under onsdagen.
Dagens betygssystem är godtyckligt, skadligt och korrumperande, menar han.
Efter att flera partier har svängt i betygsfrågan finns det ett brett politisk stöd för flera av utredningens förslag.
Genvägar och falska leg – syv-utbildning till salu
Det tar tre år att högskoleutbilda sig till studie- och yrkesvägledare. Så hur kan man nu bli ”certifierad vägledare” på bara sex veckor?
Nyheter!
Programväljarfilmen Gy25
Vecka 16 kommer äntligen den nya Programväljarfilmen som gäller Gy25.
Beställ redan idag!
Träna din valkompetens – digitalt arbetsmaterial
Detta är ett helt digitalt arbetsmaterial som bygger på boken ”Välja karriärväg” och levereras som en ifyllbar pdf-fil.
Intressekort
Intressekort innehåller fotografier som visar på olika intressen och hobbyer. Korten innehåller människor som utför en hobby samt symboler/verktyg eller annat som på ett tydligt sätt representerar intresset. Intressekort finns även som digital produkt.
Jag och mitt gymnasieval
De elever som just nu går i åk 7 och 8 kommer att börja gymnasiet utformat enligt GY25. Med PowerPoint-presentationen ”Jag och mitt gymnasieval” kan du introducera gymnasieskolan för dessa elever med uppdaterad information när det gäller namn på program med mera.
Pandis på jobbjakt
Boken vill få läsaren (målgrupp 5-11 år) att med nyfikenhet upptäcka yrken och jobb. Innehåller illustrationer i fyrfärg, kapitelfrågor för reflektion samt kostnadfri nedladdning av pedagogisk handledning.
Provläs kapitel 3 – Stölden i mörkret (9 Mb)
Programkort: Anpassad gymnasieskola
Digital leverans som du kan skriva ut själv. Ladda ner idag!
”Plugga vidare”
PowerPoint-presention
Webbplats för eleverna!
Tremedia har två webbplatser:
1. För studie- och yrkesvägledare: tremedia.se
2. För eleverna: programvaljaren.se
Programväljarkollen
Quiz för dig som ska söka till gymnasiet
Quiz (extern länk)
Håll dig uppdaterad!

Tremedias idé
Tremedias idé är att på olika sätt publicera informationsmaterial inom utbildningsområdet. Vi vill främja en genusmedveten studie- och yrkesvägledning och visa på ett mångkulturellt samhälle. Tremedia vill erbjuda informationsmaterial som präglas av saklighet och är helt fritt från reklam. Vi vill på så sätt stärka och hjälpa landets vägledare i deras dagliga arbete samt bidra till att elever på ett mer överskådligt sätt kan orientera sig i utbildningsvärlden. Tremedia strävar också efter att stärka vägledarnas möjligheter att utvecklas professionellt.