Aktuella nyheter om vägledning
Svaga resultat av regeringens satsningar på högskoleutbyggnad inom bristyrken
Regeringens omfattande satsningar på att bygga ut högskoleutbildningarna inom vissa bristyrken har inte givit önskat resultat. En förklaring är att problemet snarare har varit brist på sökande än på antalet utbildningsplatser. Riksrevisionen rekommenderar regeringen att förbereda liknande satsningar betydligt bättre.
Riksrevisionens granskning visar att regeringens satsning på bristyrken inte når målen
Folkhögskolan vändpunkt för många unga i utanförskap
I Sverige är det närmare 150 000 unga som varken arbetar eller studerar. För att kunna få goda levnadsvillkor och makt att påverka och forma sin framtid krävs att man etableras på arbetsmarknaden. Folkhögskolan spelar en avgörande roll för många unga som riskerar ett liv i utanförskap.
Yrkespaket – en efterfrågad väg till arbete
Yrkespaketen, som fungerar som ett mer fokuserat spår för gymnasieungdomar ut i arbetslivet, är efterfrågade och används i stor utsträckning. Det visar en studie från Skolverket.
Elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet kan välja att gå en specifik kombination av kurser som motsvarar kompetenskraven för olika yrkesområden, så kallade yrkespaket. De nationella yrkespaketen är utformade av Skolverket i samråd med branschkunniga.
– Vår undersökning visar att yrkespaketen både är vanligt förekommande och omtyckta på gymnasieskolor runt om i landet. Det är ett tecken på att de behövs, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket.
Rapport om övergången till komvux
I rapporten “Övergången mellan gymnasieskolan och komvux” undersöker Skolverket varför inte fler ungdomar utan gymnasieexamen slutför sina studier i komvux. Rapporten fokuserar på studie- och yrkesvägledningen i gymnasieskolan, det kommunala aktivitetsansvaret samt organiseringen av komvux.
Läs rapporten som pdf – Övergången mellan gymnasieskolan och komvux
Kraftig minskning av sommarjobb
Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt i spåren av pandemin. Men det finns jobb att söka, allra flest inom vård och omsorg. Pandemin påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Som väntat minskar antalet anmälda lediga sommarjobb på Platsbanken i samtliga län, undantaget Västmanland. Det är 12 800 färre utannonserade sommarjobb i december 2020 och januari 2021 än för ett år sedan.
Vanligaste yrkena bland anmälda sommarjobb dec 2020-jan 2021
Undersköterskor (hemtjänst, äldreboende m. fl.)
Vårdbiträden
Vårdare, boendestödjare
Kriminalvårdare
Undersköterskor (vård- och specialavdelning och -mottagning)
Uppdaterad affisch – Särskild behörighet till högskolan
Sedan vi sist tryckte affischen som presenterar “Särskild behörighet till högskolan” så har det skett en del förändringar när det gäller motsvarandebedömningar. Nu finns en ny affisch att beställa med måtten 50 x 70 cm (det mindre affischformatet).
Affischen ligger på tryck i skrivande stund och leverans kommer att ske till alla som beställt vecka 9.
Meritkurser och meritpoäng
Vi har även tagit fram en pdf-fil med en översikt för meritpoäng och meritkurser. Den går i samma stil som affischen “Särskild behörighet” och är kostnadsfri att ladda ner och skriva ut eller dela med eleverna. Pdf-filen med meritpoäng och meritkurser finns även att ladda ner för eleverna på webbplatsen www.programvaljaren.se.
Beställ och läs mer om affischen “Särskildbehörighet till högskolan”
Ladda ner en kostnadsfri pdf-fil med “Meritpoäng och meritkurser”
Internationell konferens om validering av informellt och icke formellt lärande
Den 16 mars arrangerar UHR tillsammans med partners i fem länder och EURASHE en konferens om validering av informellt och icke formellt lärande.
Det behöver du kunna i framtiden
Tar robotar och datorer alla jobb i framtiden? Vad är viktigt att tänka på för att vara redo i förvandlingens tid? Vi ställde några frågor till Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen som nyligen släppt en rapport om hur kompetenskraven på arbetsmarknaden förändras fram till 2030.
Digital SSA Rikskonferens 2021
Den 21-22 april 2021 arrangerar Helsingborgs stad den nationella SSA Rikskonferensen, (Samverkan, Skola och Arbetsliv) med temat Likvärdiga livschanser.
Konferensen vänder sig till dig som är lärare, studie- och yrkesvägledare, skolledare och övrig skolpersonal, näringsliv, offentlig sektor, politiker samt myndigheter och aktörer inom arbetsmarknads- och utbildningssystemet.
I år kommer Rikskonferensen att bli digital.
Utebliven apl – vad krävs för att få yrkesexamen?
Elever på yrkesprogram i gymnasieskolan kan nå målen för en yrkesexamen även i de fall när apl inte har kunnat genomföras till fullo. Det viktiga är att eleverna fått möjlighet att tillgodogöra sig kunskaperna i respektive kurs, även om de inte fått möjlighet att göra alla moment på en arbetsplats.
Lättare att söka jobb genom tekniskt samarbete
Nu kan det snart vara slut på det tidsödande växlandet mellan olika jobbannonsplattformar för den som söker jobb. Genom ett samarbete mellan Sveriges största annons- och matchningsaktörer kommer arbetssökande att kunna få en heltäckande bild av utlysta jobb, oavsett plattform. Den tekniska lösningen testas inledningsvis i Platsbanken.
Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden
Regeringen har beslutat om förordningsändringar inom komvux med anledning av lagändringar som har beslutats genom propositionen Komvux för stärkt kompetensförsörjning. Förändrade urvalsregler och en ny högskoleförberedande examen ska förenkla för både studerande och kommuner.
Ändringarna ska börja gälla från 1 juli 2021
Elever måste få veta att en del yrken innebär en risk
Yrkeslärare, idrottslärare samt studie- och yrkesvägledare är huvudgrupper för att motverka att unga personer riskerar att drabbas av arbetsskador tidigt i livet. Elever måste i skolan få kunskap om eventuell problematik med ett yrkesval, betonar Filip Bjurlid, yrkeshygieniker i projektet Hållbart inträde i arbetslivet.
Astma, eksem och vibrerande verktyg är några faktorer som kan skapa problem i arbetslivet hos unga personer. Ett sätt att motverka det är att informera elever innan de väljer gymnasieprogram.
Hög arbetslöshet bland ungdomar men många väljer att utbilda sig
I januari var 62 000 ungdomar i 18–24-årsåldern inskrivna som arbetslösa. Det är 12 000 fler än för ett år sedan och motsvarar en arbetslöshet på 11,8 procent mot 9,7 förra året.
Ungdomsarbetslösheten stabiliserades under hösten och vintern. Samtidigt som många ungdomar skriver in sig som arbetslösa, lämnar många Arbetsförmedlingen för att studera. I januari var det betydligt fler ungdomar som lämnade för att påbörja reguljära studier än för ett år sedan.
– Fler utbildningsplatser gör det möjligt för fler ungdomar att utbilda sig viket håller tillbaka ungdomsarbetslösheten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Kommunsamarbete lyfter karriärvägledningstjänsterna
Under det senaste året har våra karriärvägledningstjänster utvecklats och utökats. För att sprida information om tjänsterna och öka användandet har ett samarbete inletts med kommunerna. Det har inneburit att kommunerna lagt upp Hitta yrken på sina webbplatser och använt den i samtal som tips inom sin studie- och yrkesvägledning.
Förebyggande arbete i grundskolan lönar sig
En obehörig elev i årskurs nio har inte bara en betydligt lägre sannolikhet att slutföra gymnasiet med en examen. Kommunens kostnad för denna elev är också tolv procent högre än för en behörig elev.
Det är ganska enkel matematik. Fler elever måste starta sin gymnasieutbildning som behöriga. Det skulle både öka genomströmningen i gymnasieskolan och bli billigare för kommunen.
Gymnasieexamen är idag en vattendelare. Utan en sådan har en person sämre möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och löper en högre risk för att bli beroende av försörjningsstöd senare i livet. Det innebär ofta lidande för den enskilde och kostnader för samhället. Det förebyggande arbetet är därför viktigt och måste påbörjas redan i grundskolan.
Läs rapporten som pdf – Kommunens merkostnad för en obehörig elev >>
Kvinnor fortsätter utbilda sig – och bidrar till kompetensförsörjningen inom bristyrken
Det är kvinnor som redan har tagit en examen som återvänder till högskolan för att vidareutbilda sig. Bland äldre återvändande studenter är kvinnor överrepresenterade på i stort sett alla utbildningar. Allra störst är könsskillnaden inom specialpedagogik och specialistsjuksköterskeutbildning.
Förlängt starta eget-bidrag
Det förlängda starta eget-bidraget gäller året ut. Det innebär att nyblivna företagare kommer att kunna få bidraget i 12 månader.
Starta eget-bidraget, eller stöd till start av näringsverksamhet som stödet egentligen heter, fortsätter att vara förlängt från 6 månader till 12 månader. Nya beslut gäller alltså i 12 månader.
Små förändringar i attityden till yrkesutbildning
Allmänhetens inställning till yrkesutbildning är i stort sett oförändrad där merparten uppfattar att ett yrkesprogrammen leder till arbete efter studier, däremot kvarstå stor utmaning kopplat till status. Detta visar SIFOs undersökning.
Läs rapporten som pdf – Attityder gentemot yrkesutbildningar på gymnasienivå >>
Ny lista: Utbildningarna som ger dina barn högst lön
En ny kartläggning visar vilka gymnasieutbildningar som lönar sig bäst och snabbast ger en biljett till arbetsmarknaden. Efter coronakrisen är valet viktigare än någonsin, menar experter, företagare och forskare. ”Det är stor skillnad, både mellan de olika programmen och mellan skolor”, säger utbildningsexperten Johan Olsson.
Valideringsarbete i teori och praktik – en introduktion
Öka din kunskap i att kartlägga och bedöma individers kompetens med hjälp av vår webbaserade utbildning i validering. Utbildningen riktar sig till alla som arbetar med vägledning och den tar cirka 16 timmar att genomföra
Studie- och yrkesvägledning i undervisningen
Kollegialt lärande. Hur kan vi öka elevernas motivation för skolan och för kommande studie- och yrkesval? Modulen presenterar hur lärare kan vidga elevernas perspektiv på sig själva och på omvärlden och hur man kan integrera och utveckla studie- och yrkesvägledningen i undervisningen.
Ungdomsbarometerns rapportsläpp: Generation z | 2021
Dyster bild i spåren av pandemin – oro för framtiden ökar bland unga och färre ser möjligheter att påverka sin framtid
Fler unga oroar sig för framtiden samtidigt som färre ser möjligheter att påverka den. Det visar den årliga generationsrapporten från Ungdomsbarometern som släpps idag. Intresset för att leva hälsosamt ökar men det gör även stressen över olika saker i tillvaron. Rapporten visar också att årets stora ämnen som pandemin och BLM påverkar vilka frågor som ungdomar tycker är viktigast.
Så mycket får varje kommun av skolmiljarden
Under februari betalas första delen av den så kallade skolmiljarden ut till samtliga kommuner i landet. Bidraget syftar till att öka förutsättningen för alla barn och elever att få den utbildning de har rätt till, trots pandemin. Den bifogade tabellen visar hur bidraget fördelas.
Pandemins effekter slår mot de unga
Arbetsförmedlingen spår att ungdomsarbetslösheten kommer att öka under året. Samtidigt är det rekordmånga som studerar på universitet och högskola i vår, enligt siffror från CSN som SVT tagit del av.
– Krisen till följd av pandemin har slagit hårt mot ungdomar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Ungdomsarbetslösheten har ökat till 11,8 procent, det visar decembersiffrorna från Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 2,6 procentenheter eller 13 000 personer jämfört med december 2019.
– Pandemin har påverkat branscher som ungdomar jobbar i. Hotell- och restaurang, besöksnäringen och handeln. Det är ofta i de branscherna ungdomar får sina första jobb, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Programväljarkollen
Quiz för dig som ska söka till gymnasiet
Quiz (extern länk)
Håll dig uppdaterad!
Tremedias idé – ett material fritt från reklam
Tremedias idé är att på olika sätt publicera informationsmaterial inom utbildningsområdet. Vi vill främja en genusmedveten studie- och yrkesvägledning och visa på ett mångkulturellt samhälle. Tremedia vill erbjuda informationsmaterial som präglas av saklighet och är helt fritt från reklam. Vi vill på så sätt stärka och hjälpa landets vägledare i deras dagliga arbete samt bidra till att elever på ett mer överskådligt sätt kan orientera sig i utbildningsvärlden. Tremedia strävar också efter att stärka vägledarnas möjligheter att utvecklas professionellt.
Hos Tremedia – i blickfånget
Rävkort
Rävkort är en kortlek som vänder sig till barn i förskolan, på lågstadiet samt mellanstadiet.
Jobbkort
Jobbkort innehåller fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. På de flesta fotografierna utför personerna en för arbetet ”typisk” arbetsuppgift. Vissa kort innehåller symboler/verktyg eller annat som på ett tydligt sätt representerar arbetet.
Affischer
Tanken är att affischerna ska fungera som stöd för den vägledning som ges inom olika skolformer men även för vägledningsverksamheter utanför skolan.
Jobbkortsaffisch
Gymnasieskolan affisch
Etappmodellen
Happenstance Learning Theory
Careership Theory
Framtid och val