Aktuella nyheter om vägledning
Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder
15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.
Läs allt om senaste resultatet från kunskapsmätningen PISA 2022 på skolverket.se
Skolverket: Podd om studie- och yrkesvägledning i komvux, planering och dimensionering
Vad kan det innebära för studie- och yrkesvägledningen inom komvux när arbetsmarknadens behov också ska vägas in när huvudmän för gymnasial utbildning bestämmer vilka utbildningar och hur många platser de ska erbjuda? I podden resonerar vägledare och Skolverkets medarbetare om reformens potential och eventuella konsekvenser för studie- och yrkesvägledningen. Hur ska det fungera i praktiken?
Skolverket: Podd om studie- och yrkesvägledning i grundskolan, planering och dimensionering
Vad kan det innebära för studie- och yrkesvägledningen i grundskolan när arbetsmarknadens behov också ska vägas in när huvudmän för gymnasial utbildning bestämmer vilka utbildningar och hur många platser de ska erbjuda? I podden resonerar vägledare och Skolverkets medarbetare om reformens potential och eventuella konsekvenser för studie- och yrkesvägledningen. Hur ska det fungera i praktiken?
Skolverket: Podd om kompetensförsörjning och gymnasial utbildning
Det här poddavsnittet fokuserar på kompetensförsörjning och gymnasial utbildning. Nu ska arbetsmarknadens behov vägas in när huvudmän för gymnasial utbildning bestämmer vilka utbildningar och hur många platser de ska erbjuda. De lagändringarna ska tillämpas på utbildning som inleds 2025. Målet är en bättre matchning mellan utbildningsutbud och arbetsmarknadens behov. Men är antalet utbildningsplatser verkligen lösningen på kompetensförsörjningsutmaningen? Och hur ska det fungera i praktiken?
Apply for Jobbsprånget, an internship program for foreign academics
16 December – 16 January and 16 July -16 August you can apply for Jobbsprånget, a 4 month-long internship program for foreign academics. The internship takes place in, for example, industry, IT and telecom.
Read the article about Jobbssprånget at arbetsformedlingen.se
Fler elever når längre i sina gymnasiestudier
Andelen elever med betyg i ett fullständigt nationellt program i gymnasieskolan ökade något under 2023, visar statistik från Skolverket. En tydlig trend är att färre gymnasielever valde att byta program eller avbryta sina studier under covid-19-pandemin.
Kraftig ökning av antalet utbytesstudenter
Idag, den 30 november, publiceras ett statistiskt meddelande om internationell studentmobilitet på grundnivå och avancerad nivå läsåret 2022/23. Rapporten innehåller ny statistik om utresande studenter samt även mer fördjupade beskrivningar och jämförelser av den officiella statistiken om inresande studenter som publicerades den 19 oktober.
Räntan på studielån 2024 beslutad
Regeringen har nu beslutat om räntan på studielån för 2024. Den nya räntan blir 1,23 %.
Räntan på studielån är rörlig, och i slutet av varje år fastställer regeringen räntan på studielånet för kommande år. Räntan beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren och subventioneras sedan med 30 procent. De senaste åren har ränteläget stigit, vilket också har lett till en höjd studielåneränta. Under förra året höjdes räntan från historiska 0,00 % till 0,59 %. Från och med 2023 består studielåneräntan av årlig basränta och ett påslag för att täcka kreditförluster, det vill säga pengar som inte betalas tillbaka.
Regeringen har nu beslutat om studielåneräntan för 2024, vilket blir 1,23 %. Räntan består av en basränta på 0,80 % och ett räntepåslag på 0,43 %.
Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit
Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.
På skolverket.se kan du läsa allt om hur de svenska eleverna presterade på kunskapsprovet från ICCS.
”Fel att tvinga elever till vissa program”
Man kommer inte att lyckas om man tvingar in unga i branscher som de inte vill vara i. Det säger Embla Persson, ordförande i Sveriges Elevkårer, om lagändringen kring dimensioneringen av olika gymnasieprogram. Ett sätt att få fler att söka yrkesprogram menar hon är att stärka studie- och yrkesvägledningen.
Euroguidance bidrar till kompetensutveckling för vägledare
Euroguidance nätverket bidrar till kompetensutveckling bland vägledare i Europa. Det är slutsatsen i en omfattande studie som genomfördes mellan oktober 2022 och juni 2023.
Läs rapporten som pdf – High Praise for Euroguidance: Stakeholder Survey Reveals Positive Impact on Competence Development
Artikeln om hur Euroguidance bidrar till vägledarnas kompetensutveckling finns på uhr.se
Bra tips till studenter inför utlandsstudier
Den som vill studera utomlands gör klokt i att först undersöka om det går att göra det inom ramen för ett program – det är oftast enklare och mer lönsamt.
Inom ett programutbyte får man dessutom hjälp med praktiska frågor och det man läser kan för det mesta tillgodoräknas inom ramen för den utbildning man går.
Läsåret 2021/22 åkte 5 700 studenter ut inom ramen för något av utbytesprogrammen som organiserades av den högskola där de studerade. Dessutom reste 14 400 svenskar vid universitet och högskolor utomlands på egen hand, som så kallade freemovers. UHR erbjuder information för båda kategorierna av studerande.
Saco Studentmässor 2023/24
Sveriges största mötesplats för val av eftergymnasial utbildning. Minst en tredjedel av Sveriges avgångselever besöker våra mässor för att inhämta fakta och inspiration hos våra utställare och på våra seminarier. Vi har både mässor på plats och digitala event – kombinerat med vår studievalsportal Sacomässan.se där man kan följa upp sina intryck från mässorna och planera studievalet från start till mål.
20 % rabatt på samtliga produkter
*gäller beställning över 300 kr (exkl. moms)
Passa på att beställa våra produkter innan året är slut. Vi ger 20 % rabatt på samtliga produkter fram till jul.
Rabatten gäller nu även på nya boken ”Pandis på jobbjakt samt arbetsböckerna ”Välja karriärväg” och ”Choice & Brainy möter framtiden”.
Allt som är beställt innan jul faktureras innan nyår!
Använd rabattkoden Jul2023 när du kommer till kassan i webbshopen här på hemsidan så dras rabatten innan du skickar din beställning. Du kan också skicka ett mejl med din beställning direkt till order@tremedia.se.
Leverans när vårterminen börjat?
Skulle du vilja att vi håller leveransen tills vårterminen eller om du vill att vi skickar leveransen till din egen hemadress så ange det vid leveransadress eller meddelande i webbshopen. Du kan också mejla din beställning till oss på order@tremedia.se.
Observera!
Rabattkoden gäller endast vid beställning över 300 kr. Priserna som visas i webbshopen är ordinariepriser och rabatten dras först efter du lagt in rabattkoden i kassan.
Rabatten gäller ej på fraktkostnad.
Preliminär statistik om gymnasieskolans elever
Det är drygt 366 600 elever som läser en utbildning i gymnasieskolan läsåret 2023/24. Sedan föregående läsår har antalet elever ökat med 2 200. Det visar Skolverkets preliminära statistik om elever i gymnasieskolan läsåret 2023/24.
All statistik om elevantalet på gymnasiet hittar du på skolverket.se
Ny forskning: Könsstereotyper hindrar tjejers teknikintresse
Tech-branschen efterlyser personal, och universiteten har i åratal försökt locka fler kvinnor till teknikämnen. Ny forskning visar att både elever och lärare i grundskolan tror att män är bättre på teknik, vilket leder till minskat självförtroende och intresse bland tjejer. Dessutom visade studien att skolans satsning på programmering sänker elevers intresse. Dock tycks det som att tjejer med utländsk bakgrund har en mer positiv syn på teknik.
CSN: Nu har vi uppdaterat webbplatsen med belopp för 2024
Om du undrar över hur mycket bidrag och lån du kan få under 2024 så kan du nu se det här på webbplatsen. Vi har uppdaterat alla sidor som handlar om studiemedel och studiestartsstöd med beloppen för 2024.
Läs mer om 2024 års belopp för studiemedel och studiestartsstöd på csn.se
Remiss: Ämnesbetygsreformen – Gy25
Nu kan du ta del av Skolverkets tredje remiss gällande ämnesbetygsreformen. I denna omgång remitteras återstående ämnesplaner, några helt nya ämnen samt att ett fåtal ämnesplaner från remissomgång två nu återremitteras. Fram till den 10 januari 2024 kan du lämna synpunkter.
Antalet sökande utan tidigare högskolestudier ökar
Här publiceras ett statistiskt meddelande om sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2023. Det är en rapport som innehåller mer ingående beskrivningar av den senaste officiella statistiken som släpptes tidigare i höst, den 16 oktober 2023. Bland annat redovisas längre tidsserier och mer detaljerade beskrivningar av trender i statistiken.
Mer om sökande utan tidigare högskolestudier finns på uka.se
Läs statistikrapporten som pdf – Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2023
Experten om F-betyget: ”Det måste bort”
Vilket är det största problemet med dagens betygssystem? En av de största experterna på systemet, utredaren Jörgen Tholin, har sin uppfattning klar:
– Att vi underkänner 20 000 elever per år. Betyget F måste bort.
Läs hela artikeln om F-betyg och likvärdiga betygssystem på vilarare.se
Stor ökning av examinerade, men examensgraden fortsätter minska
Fler än någonsin examinerades från ett yrkeshögskoleprogram 2022. Samtidigt är examensgraden den lägsta på många år. Såväl kvinnors som mäns examensgrad minskade.
Mer statistik om hur många som tar examen från yrkeshögskolan finns på scb.se
20% rabatt på Välja karriärväg hela november
Välja karriärväg är en arbetsbok framtagen av studie- och yrkesvägledaren Berit Haugen i samarbete med Tremedia. Den är tryckt i fyrfärg och innehåller illustrationer, vilket gör den enkel och trevlig att jobba med.
Boken består av 64 sidor och vänder sig i första hand till ungdomar som står inför sitt val till gymnasieskolan och elever på Introduktionsprogrammet som siktar på ett nationellt program. Boken kan även användas av andra grupper som vill utforska sina möjligheter inför framtiden och träna sin valkompetens. För dessa grupper kan man välja att hoppa över kapitlet ”Gymnasieprogrammen”.
Passa på att beställa Välja karriärväg med 20% rabatt.
Använd rabattkoden Väljanovember23 i kassan för att få rabatten.
Så ser framtiden ut för yrkesprogrammen
El- och energi samt vård- och omsorgsprogrammet behöver fler platser för att möta behoven på arbetsmarknaden. Tre yrkesprogram behöver däremot minskas i flertalet län, visar en ny rapport från Skolverket. Planeringsunderlag har tagits fram för samtliga program.
Många valde högskolestudier under pandemin
Andelen som påbörjade högskolestudier inom ett år ökade betydligt för de som examinerats från gymnasieskolan våren 2020 jämfört med läsåret innan. Det kan till stor del förklaras av att många kvinnor som läst högskoleförberedande program började läsa vidare tidigare än tänkt på grund av coronapandemin.
Statistik om ökat antal högskolestuderande under pandemin finns på scb.se
Riksrevisionen granskar avhopp från högskolan
Många högskolestudenter avslutar sin utbildning i förtid. En stor andel avhopp sker från utbildningar till bristyrken, som lärare, sjuksköterskor och ingenjörer. Avhoppen är kostsamma för både samhället och studenterna. Riksrevisionen genomför därför en granskning av lärosätenas och regeringens åtgärder för att motverka avhopp från grundutbildningar till bristyrken.
Mer om bakgrunden och syftet med granskningen finns på riksrevisionen.se
Nyheter 2023!
Pandis på jobbjakt
Boken vill få läsaren (målgrupp 5-11 år) att med nyfikenhet upptäcka yrken och jobb. Innehåller illustrationer i fyrfärg, kapitelfrågor för reflektion samt kostnadfri nedladdning av pedagogisk handledning.
Provläs kapitel 3 – Stölden i mörkret (9 Mb)
Programkort: Anpassad gymnasieskola
Digital leverans som du kan skriva ut själv. Ladda ner idag!
”Plugga vidare”
PowerPoint-presention
Särskild behörighet 2023
Affisch med meritpoäng!
Webbplats för eleverna!
Tremedia har två webbplatser:
1. För studie- och yrkesvägledare: tremedia.se
2. För eleverna: programvaljaren.se
Populära produkter!
Välja karriärväg – Träna din valkompetens
Exempelsidor ute nu!
Programväljarkort
20 kort i A4-format med foton
Programväljarkollen
Quiz för dig som ska söka till gymnasiet
Quiz (extern länk)
Håll dig uppdaterad!
Tremedias idé – ett material fritt från reklam
Tremedias idé är att på olika sätt publicera informationsmaterial inom utbildningsområdet. Vi vill främja en genusmedveten studie- och yrkesvägledning och visa på ett mångkulturellt samhälle. Tremedia vill erbjuda informationsmaterial som präglas av saklighet och är helt fritt från reklam. Vi vill på så sätt stärka och hjälpa landets vägledare i deras dagliga arbete samt bidra till att elever på ett mer överskådligt sätt kan orientera sig i utbildningsvärlden. Tremedia strävar också efter att stärka vägledarnas möjligheter att utvecklas professionellt.