Regeringen har gett Arbetsförmedlingen och Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar i gemensamt uppdrag att utifrån existerande analyser och dataunderlag ta fram en sammanvägd bild av hur kompetensförsörjningsbehoven inom olika utbildnings- och yrkeskategorier kan förutses utvecklas till år 2040. Utgångspunkten för genomförandet har varit ett underlag som tagits fram till Långtidsutredningen 2015, Demografins regionala utmaningar (SOU 2015:101). Samråd har vid två tillfällen skett med Skolverket, Myndigheten för yrkeshögskolan, SCB, Socialstyrelsen samt Universitetskanslersämbetet.

Uppdraget har varit att försöka ge en sammanvägd och generell bild av kompetensförsörjningsbehoven på nationell och regional nivå. I uppdraget har det även ingått att göra vissa fördjupade analyser avseende industrins kompetensförsörjningsbehov och hur vår bild av kompetensförsörjningsbehoven 2040 kommer att förändras med nya migrationsantaganden.

Ladda ner dokumentet ”Framskrivning och analys av kompetensförsörjningsbehov till 2040 Redovisning av regeringsuppdrag om framtagande av kunskapsunderlag om kompetensförsörjningsbehov”

Ladda ner hela Långtidsutredningen 2015, Demografins regionala utmaningar (SOU 2015:101)